Soorten veganistische kazen en hun voordelen

Heb je ooit veganistische kaas geprobeerd? Denk je dat het meer voordelen voor je lichaam kan hebben dan kaas gemaakt van melk? Lees dan dit artikel en we vertellen je meer over de soorten veganistische kazen.
Soorten veganistische kazen en hun voordelen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veganistische kazen worden gemaakt van plantaardige producten. Ze zijn meestal biologisch en worden gemaakt door het coaguleren van eiwitmassa uit verschillende plantaardige producten, zoals soja, geharde plantaardige vetten, voedingsgist of granen.

Veganisten zijn mensen die geen vlees en dierlijke producten eten. Dit betekent dat ze niet alleen geen vlees en vis eten, maar ook geen melk en melkderivaten, eieren of andere dierlijke producten en afgeleiden daarvan eten.

Wat is veganistische kaas?

Schaaltje met kaas

Kaas is een erg populair voedingsmiddel. Er is een enorme variëteit en er zijn eindeloze opties om uit te kiezen. Veel mensen hebben moeten stoppen met het eten van gewone kaas vanwege medische aandoeningen, zoals een lactose-intolerantie of een allergie voor koemelkeiwit.

Daarnaast hebben andere mensen gekozen voor een levensstijl zonder zuivelproducten, zoals veganisten, waarvan het aantal de afgelopen jaren op mondiaal en lokaal niveau is toegenomen.

De traditionele kaassoorten die we kennen, zijn gemaakt van caseïne uit dierlijke melk (Engelse link). Dit is een bepaald soort melkeiwit dat voorkomt in melk van dieren zoals koeien, geiten en schapen.

Tijdens de productie van traditionele kaas wordt een groep enzymen die in de maag van het dier worden aanmaakt aan melk toegevoegd. Deze toevoeging staat bekend als stremsel en is bij gewone kaas bijna altijd van dierlijke oorsprong.

Veganistische of plantaardige kazen worden gemaakt van plantaardige producten. Vaak zijn deze biologisch, en omvatten ze de consolidatie van eiwitmassa uit verschillende plantaardige bronnen zoals:

 • soja
 • geharde plantaardige oliën
 • voedingsgist
 • graansoorten

Deze kaassoorten ondergaan niet het natuurlijke fermentatieproces van eiwitten zoals traditionele kazen. Daarom hebben ze niet hetzelfde smaakprofiel als een gerijpte zuivelkaas.

Voordelen van het consumeren van veganistische kazen

Zoals we hebben gelezen bevatten veganistische kazen andere ingrediënten en kenmerken, waardoor ze verschillen van dierlijke kazen. Ze bieden echter ook een aantal specifieke voordelen waardoor ze een ideaal voedingsmiddel zijn voor elk type dieet.

Het grote voordeel van deze producten is dat ze een veel lagere hoeveelheid cholesterol en verzadigde vetten bevatten dan alternatieven gemaakt van dierlijke producten. Dit is mogelijk gunstig voor het verminderen van het risico op het ontwikkelen van problemen zoals:

 • obesitas
 • diabetes
 • hartproblemen
 • bepaalde soorten kanker

Qua eiwitten bevatten veganistische kazen tussen de 1 en 2 gram eiwit per 100 gram. Het is dus geen goede bron van eiwitten, al bevat een portie traditionele kaas 5 gram eiwitten. Daarnaast bevat het koolhydraten, waardoor diabeten alert moeten zijn hoeveel ze ervan eten.

Een groot voordeel van het eten van veganistische kazen is het hoge gehalte aan mineralen, zoals fosfor en kalium. Deze stoffen zijn noodzakelijk voor zowel de goede werking van het zenuwstelsel als voor het onderhoud van onze spieren.

Misschien wil je dit artikel ook lezen:
De zeven beste bronnen van veganistische eiwitten

3 soorten veganistische kazen op basis van grondstof

Wat is veganistische kaas

Er zijn verschillende soorten veganistische kaas te onderscheiden op basis van het product waarvan de kaas gemaakt wordt. De meeste van deze kazen worden gemaakt van tofu, kokos of noten.

 • De eerste soort die wordt gemaakt van tofu en het is eigenlijk gewoon gefermenteerde soja. Deze fermentatie geeft het uiterlijk van verse veganistische kaas met een relatief hoog eiwitgehalte.
 • De tweede groep zijn kazen op basis van kokosvet en zetmeel, meestal aardappel. Deze kazen hebben de karakteristieke textuur van dierlijke kazen.
 • En tot slot zijn er kazen gemaakt van noten. De twee meest gebruikte noten zijn cashewnoten en amandelen. Het nadeel hiervan is dat het erg moeilijk is om de smaak van cashewnoten of amandel te maskeren. Als je dit feit echter negeert of als de smaak je niet stoort dan heb je hele originele smaken.

Variëteiten veganistische kazen

In Spanje is de verscheidenheid aan dierlijke kazen bijna eindeloos, met meer dan 200 verschillende opties. In andere landen is het aanbod minder groot, maar er zijn in alle westerse landen diverse soorten verkrijgbaar.

Veganistische kazen zijn nog maar een paar decennia geleden ontwikkeld, maar het aantal beschikbare variëteiten groeit nog steeds. Hieronder vindt je een lijst met veganistische kaassoorten die op dit moment verkrijgbaar zijn:

 • Geraspte Parmezaanse kaas
 • Veganistische mozzarellakaas
 • Vegalloumi, kaas om warm te eten
 • Veganistische cheddar
 • Gerookte veganistische kaas

Waar vind je ze?

Veganistische kazen zijn niet alleen te koop in winkels met een veganistisch aanbod en bij gezondheids- en ecologische voedingswinkels, maar ook op veganistische beurzen en gespecialiseerde restaurants. Als je graag zelf eens een heerlijke vegan kaas wilt maken leggen we je in het hieronder staande artikel uit hoe je dat moet doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rojas Allende Daniela, Figueras Díaz Francisca, Durán Agüero Samuel. Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2017  [citado  2019  Feb  14] ;  44( 3 ): 218-225. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300218&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000300218.
 • Brignardello J, Heredia L, Ocharán MP, Durán S. Conocimientos alimentarios de vegetarianos y veganos chilenos. Rev Chil Nutr 2013; 40(2): 129-134.
 • Guyomarc’h F, Nono M, Nicolai T, Durand D. Heat-induced aggregation of whey proteins in the presence of K-casein or sodium caseinate. Food Hydrocolloids. 2009;23(4):1103-1110.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.