Smoothie met ananas en gember om gewicht te verliezen

Deze smoothie met ananas en gember heeft een aantal eigenschappen die ons een verzadigd gevoel geven. Bovendien bevat dit drankje ingrediënten die warmte produceren. Dit is een ideaal effect om gewicht te verliezen terwijl het tegelijkertijd voor onze gezondheid zorgt.
Smoothie met ananas en gember om gewicht te verliezen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Deze smoothie met ananas en gember is ideaal om gewicht te verliezen. Want de ingrediënten bevatten weinig calorieën maar zitten vol voedingsstoffen. Het beste aspect is dat dit drankje je voor een lange tijd een verzadigd gevoel geeft. En uiteraard is het ook nog eens heel lekker!

Je zal vaststellen dat de juiste combinatie van ingrediënten het enige is wat nodig is om je smaakpapillen en ook je lichaam te verrassen. Dit drankje kan je als een snack tussen de maaltijden gebruiken. Maar je kan het ook bij de lunch drinken of één keer per week om je ontbijt te vervangen.

Onthoud wel dat je nooit de hoofdmaaltijden mag vervangen door deze smoothie of een andere. Het bevat misschien wel een grote hoeveelheid voedingsstoffen. Maar je lichaam heeft een ruime verscheidenheid aan voedingsstoffen nodig.

Verderop in dit artikel bespreken we de voordelen van ananas en gember. Zo kan je ontdekken wat ze te bieden hebben. Daarna leer je het recept kennen om de smoothie met ananas en gember te maken.

De voordelen van ananas

Smoothie met ananas en gember

Het eerste ingrediënt voor deze smoothie met ananas en gember bevat veel vitamine C en vezels. Bovendien is het laag in calorieën. Eén kop verse ananas (150 g) vormt een gezonde aanvulling van elk ontbijt. Het is ook de perfecte snack voor na de middag.

Ananas is een geweldige fruitsoort om gewicht te verliezen. Dat komt omdat het geen vet en weinig calorieën bevat. In één kop ananas zitten ongeveer tachtig calorieën. Het is dus alles wat je nodig hebt om je energieniveau stabiel te houden. Bovendien houdt het die momenten dat je een hongergevoel hebt tegen die je afleiden.

 • Onder de fruitsoorten is ananas de nummer vijf op de lijst van vruchten die de grootste hoeveelheid water bevatten. In netto gewicht bezit het ongeveer zevenentachtig procent water. Dit betekent dus dat het je zal helpen op op warme dagen gehydrateerd te blijven. Je zal dus geen kunstmatig gezoete drankjes hoeven te gebruiken.
 • Tenslotte bevat ananas een enzym met de naam bromelaïne. Dit bestanddeel is goed voor de vertering.

Vergeet niet dat een goede werking van de spijsvertering voorkomt dat afval en gifstoffen zich opbouwen. Want het zijn juist deze elementen die ontsteking veroorzaken en voor die extra kilo’s zorgen.

De voordelen van gember

Smoothie met ananas en gember

We zijn grote fans van het tweede ingrediënt in deze smoothie met ananas en gember. Want het voegt geen enkele calorie toe. Gember is bovendien een ingrediënt dat warmte produceert. Dit betekent dat het je lichaamstemperatuur laat stijgen. Bovendien helpt het om je metabolisme te stimuleren zodat je meer vet verbrandt.

 • Gember helpt je ook een verzadigd gevoel te hebben. Dit betekent dat je in het algemeen minder zal eten. Daarom beschouwt men gember als een natuurlijke eetlustonderdrukker. Natuurlijke elementen die de eetlust onderdrukken zijn veilig en hebben geen neveneffecten.
 • Gember onderdrukt ook cortisol. Dat is een hormoon dat we nodig hebben om de energie te regelen. Het is ook nodig voor de beweeglijkheid van het lichaam. Maar hoge cortisolniveaus laten de hoeveelheid vet dat zich opstapelt stijgen. Dit leidt dan tot gewichtstoename.
 • Gember verlaagt ook hoge cholesterolniveaus. Cholesterol draagt enorm bij tot obesitas. Gember helpt op een aanzienlijke manier het cholesterolgehalte in het bloed verminderen.

Tenslotte willen we ook nog vermelden dat gember goed is voor je verteringsstelsel in het algemeen. Want het helpt de beweging van de maag en de darmen te regelen.

Ook dit is een interessant artikel: Ontdek de vijf voordelige effecten van gemberwater

Smoothie met ananas en gember

Smoothie met ananas en gember

We beschrijven nu ons recept voor de smoothie met ananas en gember. Je zal zien dat het een erg eenvoudig, budgetvriendelijk en heerlijk recept is. En het beste aspect is dat je slechts enkele ingrediënten nodig hebt. Dit betekent dus dat je het kan maken wanneer je maar wilt.

De chiazaden voegen voedingsvezels, omega 3-vetzuren en eiwit toe aan de smoothie. De antioxidanten in deze zaden bestrijden vrije radicalen en voorkomen beschadiging van de cellen.

En alsof dat nog niet genoeg is, moet je ook weten dat de koolhydraten in chiazaden vezels zijn. Het gevolg is dat je een verzadigd gevoel krijgt als je deze zaden eet. Ze helpen je ook gewicht te verliezen en regelen je vertering.

Ingrediënten

 • 150 gram verse ananas (1 kop)
 • 5 gram geraspte gember (1 theelepel)
 • 250 ml water (1 kop)
 • 15 gram chiazaden (1 theelepel)

Bereiding

 • Meng alle ingrediënten samen in een blender of een fruitpers.
 • Mix dan alles op een hoge snelheid tot je een glad mengsel hebt.
 • Giet de smoothie in een glas. Drink het onmiddellijk op zodat je optimaal van de voedingsstoffen profiteert.

Je kan de smoothie zoeten met een beetje honing als je de ananas te zuur vindt. Maar we raden het niet aan. Want meestal zal de gember de zure smaak van de ananas in evenwicht houden.

Je moet deze smoothie met ananas en gember onmiddellijk opdrinken nadat je het gemaakt hebt. Want de ananas verbindt zich na verloop van tijd met zuurstof. Het gevolg is dat het dan minder doeltreffend werkt om de vrije radicalen te bestrijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Attari V. E, Mahdavi A. M, et al. A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe) and its mechanisms of action. Phytotherapy Research. Abril 2018. 32 (4): 577-585.
 • El-Shazly S, Ahmed M. M, et al. Physiological and molecular study on the anti-obesity effects of pineapple (Ananas colossus) juice in male Wistar rats. Food Science and Biotechnology. Octubre 2018. 27 (5): 1429-1438.
 • Gupta, C., & Prakash, D. (2014). Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integrative Medicine. https://doi.org/10.1515/jcim-2013-0021.
 • Ma Y, Olendzki B, et al. Single-component versus multicomponent dietary goals for the metabolic syndrome: randomized trial. Annals of Internal Medicine. Febrero 2015. 162 (4).
 • Mayo Clinic. Weight loss: choosing a diet that’s right for you. Junio 2020.
 • Pavan R, Jain S, et al. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology Research International. Diciembre 2012: 976203.
 • Phytonutrients. https://www.webmd.com/diet/guide/phytonutrients-faq#1.
 • Piña o ananá, beneficios y propiedades nutricionales. https://www.botanical-online.com/pina.htm.
 • Propiedades medicinales del jengibre. https://www.botanical-online.com/medicinalsgengibre.htm
 • Saravanan, G., Ponmurugan, P., Deepa, M. A., & Senthilkumar, B. (2014). Anti-obesity action of gingerol: Effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.6642

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.