Slechte cholesterol verlagen met deze huismiddelen
Cholesterol is een lipide waar het lichaam een bepaalde hoeveelheid van nodig heeft om gezond te blijven en goed te kunnen functioneren. Lagedichtheidlipoproteïne is beter bekent als het ‘slechte cholesterol‘, omdat de slagaders hierdoor verstopt kunnen raken en verscheidene ziektes veroorzaakt kunnen worden.
Hogedichtheidlipoproteïne is het goede cholesterol, omdat het helpt om het slechte cholesterol naar de lever te sturen, waar het vervolgens uit het lichaam wordt verwijderd.
Je cellen hebben een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig en het lichaam distribueert het naar behoefte. Veel van de voedingsmiddelen die we vandaag de dag eten bevatten veel cholesterol, wat ervoor kan zorgen dat het slechte cholesterol ophoopt in het lichaam, waardoor de slagaders verstopt raken en hard worden.
Wanneer slagaders hun flexibiliteit verliezen wordt de bloedstroom moeilijker. Ze worden smaller en verhinderen geleidelijk aan de circulatie.
Gezien de hoge risico’s die deze aandoening veroorzaakt, is het belangrijk om gewoontes aan te leren die je cholesterolwaarden verlagen en ernstige consequenties in de toekomst voorkomen.
Heb je al een hoge cholesterol? Als je last hebt van dit probleem, dan nodigen we je uit om een aantal huismiddelen die we in het artikel van vandaag bespreken te proberen, om te helpen het slechte cholesterol te verlagen.
Het slechte cholesterol verlagen met deze huismiddelen
Berkenthee
De berk is een boom die uitstekende ontgiftende eigenschappen heeft, omdat deze het lichaam stimuleert om afval en een overtollige hoeveelheid cholesterol in het bloed te verwijderen. Om ervan te profiteren, hoef je alleen maar drie keer per dag een kop thee gemaakt van berkenblad te drinken.
Ingrediënten
- ½ eetlepel gedroogde berkenbladeren
- 250 ml water (1 kopje)
Voorbereiding
- Breng het kopje water aan de kook en voeg dan de berkenbladeren toe.
- Laat ze daarna vijf minuten sudderen op laag vuur.
- Haal vervolgens de thee van het vuur.
- Laat het daarna nog tien minuten trekken voordat je de aanbevolen hoeveelheid drinkt.
Havermelk
Haver is een van de gezondste voedingsmiddelen die je aan je dagelijkse dieet toe kan voegen. Het is rijk aan oplosbare vezels, waardoor het lichaam minder vetten en suikers in de bloedstroom opneemt, wat helpt om de algehele cholesterolwaarden te verminderen.
Om te profiteren van haver raden we aan om havermelk te maken en verscheidene glazen gedurende de dag te drinken.
Ingrediënten
- 3 eetlepels haver
- 1 liter water
Bereiding
- Het enige wat je hoeft te doen is drie eetlepels haver in een pan doen en daar een liter water overheen gieten.
- Laat dit mengsel vervolgens een nacht staan.
- Giet het de volgende ochtend af en drink het gedurende de dag.
Auberginewater
Auberginewater is sinds dat bewezen is dat het regelmatig drinken je lichaam kan helpen om vet te verbranden erg populair geworden. Naast dit feit hebben onderzoeken ook laten zien dat personen die auberginewater drinken ook hun slechte cholesterolwaarden verlagen.
De reden hiervoor is de nasunine in aubergine, wat een fytonutriënt is die helpt om de aanwezigheid van vrije radicalen te elimineren.
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 liter water
Bereiding
- Snijd eerst de aubergine in stukjes.
- Breng het daarna aan de kook met twee liter water.
- Haal het na een paar minuten gekookt te hebben van het vuur.
- Laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
- Drink meerdere keren per dag een kopje van deze vloeistof.
Lees ook:
Verrassend geneeskrachtig auberginewater
Rode wijn en peterselie
Elke dag een glas rode wijn drinken kan helpen om je slechte cholesterolwaarden te verlagen, wat komt door het hoge antioxidantengehalte, die bekend zijn als polyfenolen. Deze helpen niet alleen om slechte cholesterolwaarden onder controle te houden, maar stimuleren ook de productie van het goede cholesterol.
Peterselie bevat daarnaast een hoge hoeveelheid flavonoïden en fungeert ook als een vaatverwijderaar dankzij de apiol.
Wanneer je beide ingrediënten combineert in een behandeling heb je een uitstekend mengsel om slechte cholesterol te verlagen en de algehele cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
Ingrediënten
- 750 ml rode wijn
- 50 gram peterselie
Bereiding
- Meng de bovenstaande ingrediënten in een grote karaf en zorg ervoor dat deze twaalf dagen luchtdicht is.
- Daarna kan je na elke maaltijd van een kopje van dit mengsel genieten.
Artisjokthee
Thee gemaakt van artisjokken is geweldig om het lichaam te ontgiften, giftige stoffen te verwijderen en slechte cholesterol te verminderen. Daarnaast kan regelmatig artisjokthee drinken ook helpen om makkelijker gewicht te verliezen.
Ingrediënten
- 2 artisjokbladeren
- 250 ml water (1 kopje)
Bereiding
- Kook de artisjokbladeren gedurende vijftien minuten, voordat je deze van het vuur haalt.
- Laat het daarna vijf minuten laat staan.
- Het is aanbevolen dat je deze thee op een lege maag drinkt.
Personen met spijsverteringsproblemen moeten deze thee echter volledig vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Achrem-Achremowicz, Jacek & Kepczyńska, Elzbieta & Zylewski, Marek & Janeczko, Zbigniew. (2009). Synthesis of betulin derivatives and the determination of their relative lipophilicities using reversed-phase thin-layer chromatography. Biomedical chromatography : BMC. 24. 261-7. 10.1002/bmc.1282.
- Ware, M. (2017). ”Eggplant health benefits and tasty tips”. Medical News Today. [Online] Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php
- Brazier, Y. (2017). ”Is red wine good for you?” Medical News Today. [Online] Avaiable at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635.php
- Vasilenko IK, Semenchenko VF, Frolova LM et al. The pharmacological properties of the triterpenoids from birch bark. Eksp Klin. Farmakol 1993; 56(4): 53-5.
-
Carnat A, Lacouture I, Fraisse D et al. Standarization of the Birch Leaf. Ann Pharm Fr, 1996; 54(5): 231-5.
-
Zaragozá F, Ladero M, Rabasco A et al. Plantas Medicinales (Fitoterapia Práctica). Segunda Edición, 2001. pp 136-8.