Simpele en natuurlijke manieren om sinusitis te behandelen

Voor de behandeling van sinusitis is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen die slijm veroorzaken te vermijden, zoals melk en geraffineerd meel, en om nasale behandelingen uit te voeren.
Simpele en natuurlijke manieren om sinusitis te behandelen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 27 november, 2018

Sinusitis is een ontsteking van de nasale sinussen binnen en rond de beenderen rond de neus. Deze kan om verschillende redenen acuut of chronisch zijn.

Dit artikel geeft je een eenvoudige, goedkope en natuurlijke manier om sinusitis en de symptomen hiervan te behandelen. Denk hierbij aan overmatig slijm, congestie, verstopte neus, hoofdpijn in bepaalde delen van het hoofd, hoesten en vermoeidheid.

Ook zullen we uitleggen welk voedsel overmatig slijm kan veroorzaken en geven we advies over hoe je deze natuurlijke behandeling kan doen.

Natuurlijke behandeling voor sinusitis

Om op natuurlijke wijze sinusitis te behandelen, kun je deze eenvoudige, goedkope en effectieve methode volgen. Je hebt hiervoor een paar dingen nodig.

Een keramische of plastic Tibetaanse neti-pot

Dit is een gebruiksvoorwerp dat lijkt op een kleine theepot die je kunt gebruiken om de neusholte te spoelen en te openen.

De neti-pot kan worden gekocht bij reformwinkels of een winkel die algemene gezondheidsproducten verkoopt. Het is een gezonder product dan andere agressieve sprays die te veel kracht gebruiken.

Neti pot tegen sinusitis

Zeewater

Als volgt vermengd met water: 2,5 deel water voor ieder deel zeewater. Je kunt zeewater kopen bij reformwinkels en sommige supermarkten en warenhuizen.

Als je het niet kunt vinden, kunt je één liter mineraalwater met 3 theelepels zeezout mengen tot het volledig is opgelost.

Zeezout

Hoe gebruik je het?

Om de neti-pot en het zout water te gebruiken voor het reinigen van je sinussen moet je het volgende doen:

 • Zorg ervoor dat de neti-pot en het water dat je gebruikt zeer schoon zijn.
 • Doe wat zout water in de neti-pot en positioneer jezelf boven een kom om het vallende water op te vangen.
 • Je moet dit altijd doen met je mond open zodat je kunt ademen. Leun hierbij naar voren.
 • Zet de neti-pot tegen je linker neusgat, ontspan en laat het water uit het rechter neusgat stromen.
 • Je moet vervolgens zorgvuldig je neus reinigen. Haal rustig adem om je te ontdoen van de rest van het overtollige slijm en gifstoffen.
 • Herhaal dit met het rechter neusgat.
Spoelen met neti pot

Voordelen

Als je deze techniek gebruikt, kun je van de volgende voordelen genieten:

 • Een beter vermogen tot ademen.
 • Het slijm dat zich ophoopt in de sinussen met bacteriën en toxines wordt verwijderd.
 • Helpt bij het schoonmaken en ontstoppen van andere lichaamsdelen, zoals oren, ogen en neus. Dat komt omdat al deze lichaamsdelen met elkaar in verbinding staan.
 • Activeert zenuwuiteinden die aangesloten zijn op de hersenen.
 • Verlicht migraine.
 • Verbetert de concentratie.
 • Voorkomt slapeloosheid.
 • Creëert een gevoel van welzijn en ontspanning.
 • Vermindert de kans op snurken.

Voedingsmiddelen die veel slijm aanmaken

Het vermijden van voedingsmiddelen die veel slijm aanmaken is net zo belangrijk als het reinigen van de neusholten. De belangrijkste voedingsmiddelen die moeten worden vermeden zijn:

 • Melk en lactoseproducten, vooral van koeien. Je kunt ze vervangen door producten van geiten, schapen of andere dieren, of die gemaakt zijn van planten (zoals havermout, rijst of amandelmelk).
 • Geraffineerd meel, vooral die in brood en gebak. Zij moeten zo beperkt mogelijk worden geconsumeerd en vervangen worden door brood dat dextrine bevat. Dit lijkt een beetje op geroosterd beschuit. Ook kun je voor rijst- of maïswafels kiezen.
Melk en Meel

Andere adviezen

Afgezien van deze behandeling kun je ook gebruik maken van deze effectieve, oude remedies:

Kruidenthee van brandnetel

Dit reinigt en elimineert overtollig slijm.

Knoflook

Knoflook heeft een mucolytisch effect, wat betekent dat het slijm tegengaat. Je kunt het toevoegen aan het voedsel dat je eet (je kunt dit ook doen volgens de Tibetaanse knoflookgeneeswijze) of je kunt knoflooksupplementen nemen als je problemen hebt met je spijsvertering.

Dude Indiaanse remedie met Hopikaarsen of oorkaarsen

Dit zijn ambachtelijke kegels gemaakt van bijenwas, kruiden en andere geneeskrachtige extracten die gemakkelijk te gebruiken zijn en effectief zijn. Hoewel de was specifiek werkt om de was en toxinen uit het oor te elimineren, reinigt het tegelijkertijd indirect alle sinusholten.

Deze kaarsen kunnen worden gevonden in sommige apotheken of reformwinkels. Het mag niet worden gebruikt als je een gebarsten trommelvlies, allergieën, huidproblemen op de oorschelp of een oorontsteking hebt.

Je dient altijd zorgvuldig de instructies te lezen voor elke vorm van deze behandeling.

Afbeeldingen met dank aan Chiot’s Run, Suzanne Schroeter en Breigh Hammarlund.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.