Seks kan veel van je problemen helpen oplossen

De chemische stoffen die door ons lichaam stromen tijdens seksueel contact geven ons veel voordelen. Deze voordelen geven ons daarom weer veel redenen om seks te hebben.
Seks kan veel van je problemen helpen oplossen
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Seks is een natuurlijke activiteit die al eeuwenlang onderdrukt en genegeerd wordt, maar het kan helpen veel van onze gezondheidsproblemen te genezen. Helaas is voor veel mensen in de huidige maatschappij seks nog steeds een taboe, iets waar je je voor moet schamen.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we dat het hebben van seksueel contact ons op veel verschillende manieren goed laat voelen:

 • Het kalmeert angst en andere slechte gemoedstoestanden.
 • Het verlicht slapeloosheid.
 • Het verbetert ons zelfvertrouwen.
 • Seksueel contact versterkt ons immuunsysteem en ons hart.
 • Het versnelt het metabolisme.
 • Het verlengt ons leven.

Seks kan helpen bij het oproepen van de chemische reacties die leiden tot ons welzijn

Omhelzing

De chemische stoffen die door ons lichaam stromen tijdens seksueel contact geven ons veel voordelen. Deze voordelen geven ons daarom weer veel redenen om seks te hebben.

Laten we er eens naar kijken:

 • Seks is een cosmetische tonic, die het vrijgeven van de hormonen die ons helpen ‘er aantrekkelijker uit te zien’ bevordert.
 • Ons haar, onze huid en ons gezicht lijken er gezonder uit te zien dankzij de synthese van het oestrogeen, testosteron en collageen, die ons lichaam produceert als gevolg van de seksuele activiteit.
 • Seks is effectiever dan anti-verouderingscrème. Dit is vanwege de uitscheiding van hormonen zoals dehydroepiandrosterone (DHEA), wat een langere levensverwachting bevordert.
 • Prolactine is een natuurlijk kalmerend middel dat wordt geproduceerd na de seksuele climax. Deze stof laat ons ook beter ruiken.
 • Het hart heeft ook voordeel van seks, omdat het beschermende effect vergelijkbaar is met dat van regelmatige lichaamsbeweging. Tijdens geslachtsgemeenschap klopt ons hart ook vaker.
 • Dit is ook goed voor het metabolisme van ons lichaam en de spanning van de bij seks betrokken gebieden, vooral het bekken. Op deze manier versterken de samentrekkingen van de vagina, de sluitspier en de baarmoeder onze spieren en de controle die we erover hebben.
 • Geslachtsgemeenschap functioneert ook als een sterke pijnstiller. Dit betekent dat het fysieke ongemakken vermindert door het vrijkomen van endorfines en corticosteroïden. Bovendien hebben deze stoffen een kalmerend effect op zenuwuiteinden.
 • Oxytocine heeft een anti-stress effect en verlaagt onze bloeddruk en hartslag.

Naast de voordelen die we hierboven hebben vermeld, moeten we er ook op wijzen dat seks grote voordelen biedt voor onze geestelijke gezondheid, zonder enige bijwerkingen.

Plato heeft al aanbevolen dat “olympische deelnemers vóór races seksuele intimiteit moeten vermijden”, maar dit gaat tegenwoordig niet meer op.

Geslachtsgemeenschap verbetert je gezondheid

zoenende mensen

De voordelen van een gezond seksleven zijn ongelimiteerd. Dit gaat duidelijk verder dan onze geslachtsdelen. Het belangrijkste feit is hoe je voor je relatie kunt zorgen met seks in alle aspecten van ons leven.

Wanneer we verwijzen naar onze relatie met seks, spreken we niet alleen over seks. In werkelijkheid hebben we het ook de volledige verkenning van onze verlangens, wensen en gevoelens.

Dit moeten we niet vergeten en de relatie beperken, omdat dit betekent dat we muren zouden opbouwen rond een uiterst belangrijk aspect van onze identiteit.

Daarom zal het seksueel bewust worden ons helpen om ons psychische, fysieke en emotionele evenwicht te behouden. Daarnaast zal het de frustratie die voortvloeit uit misverstanden, die tot negatieve en schadelijke stemmingen kunnen leiden, voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 trucjes om je seksueel verlangen te vergroten

Verkenning is de sleutel tot het genieten van seksueel contact

handen bij ondergaande zon

Om van seks te kunnen genieten, is het noodzakelijk om alle terughoudendheid die ons ervan weerhoudt ons lichaam, onze gevoelens en onze verlangens te verkennen opzij te zetten. Dit is essentieel als we ons seksleven actief delen.

Het verkennen van iedere centimeter van ons lichaam op een intieme manier is onmisbaar om te leren wat we prettig vinden en wat we niet prettig vinden. Zoals we al hebben gezegd, kunnen we onze partner niet vertellen wat we fijn vinden als we zelf niet weten wat dat is.

Bovendien wordt het verlangen naar ons lichaam gezien als een uiting van zelfrespect, persoonlijke voldoening en intieme communicatie. Met andere woorden: we moeten onze zintuigen ontwikkelen om onze innerlijke, fysieke en emotionele wensen vast te leggen.

Als we onszelf toestaan om te leven met dit natuurlijke deel van ons wezen, zullen we snel de voordelen en het welzijn opmerken die dit ons geeft. Daarom is het een goed idee om ons te ontdoen van alle vooroordelen en onszelf te vertellen dat het altijd goed is om seks te hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Loewenstein, G., Krishnamurti, T., Kopsic, J., & McDonald, D. (2015). Does Increased Sexual Frequency Enhance Happiness? Journal of economic behavior & Organization, 116, 206-218.
 • Cheng, Z. & Russel, S. (2015). Sex and happiness. Journal of economic behavior & Organization, 112, 26-32.
 • Brody, S., & Costa, R. M. (2012). Sexual Satisfaction and Health Are Positively Associated With Penile-Vaginal Intercourse but Not Other Sexual Activities. American Journal of Public Health102(1), 6–7. http://doi.org/10.2105/AJPH.2011.300428

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.