Kan een salade echt een hoofdmaaltijd zijn?

Maak van salades je hoofdmaaltijd met verse salades vol met vlees, groenten, granen en nog veel meer.
Kan een salade echt een hoofdmaaltijd zijn?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 22 januari, 2019

Een heleboel gezinnen eten iedere dag salade, omdat mensen van dit simpele gerecht houden of omdat het licht en gezond is. Maar zijn salades wel echt compleet en gebalanceerd genoeg om als hoofdmaaltijd te worden genuttigd?

In het artikel van vandaag zullen we een paar manieren laten zien om van een salade een goede, complete hoofdmaaltijd te maken.

Rauwe voedingsmiddelen

Een van de voordelen van het eten van een salade is dat ze namelijk veel rauwe voedingsmiddelen bevatten. Deze bevatten onder andere veel energie dankzij hun hoge gehalte aan onverwerkte voedingsstoffen. Rauwe voedingsmiddelen bevatten veel vitamines en mineralen die vaak verloren gaan als voedsel op een hoge temperatuur wordt bereid.

Daarnaast hebben rauwe voedingsmiddelen ook nog een ander voordeel: ze bevatten veel water en vezels, en beide zijn erg vullend.

Met deze informatie kun je ten slotte stellen dat een gezonde salade op het menu niet alleen een slimme keuze is; het geeft je je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid rauwe voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft.

Laten we eens kijken hoe je een salade volledig voedzaam kunt maken.

Salade

Sla

Sla vormt het basisingrediënt van een traditionele salade. Deze groene bladgroente is rijk aan vezels en water en het bevat ook ontspannende eigenschappen die gevoelens van nervositeit en angst kunnen verlichten.

Er zijn veel verschillende soorten sla en andere groene bladgroenten te krijgen. Het belangrijkste is dat ze zo puur en vers mogelijk zijn voordat je ze eet.

Ga voor een donkere variant

We raden aan geen voorverpakte, lichtgekleurde variant, zoals de populaire ijsbergsla, te nemen. Deze bevat minder voedingsstoffen en is minder goed verteerbaar. In plaats daarvan kun je beter een donkerdere sla en bladgroente nemen, zoals rucola, waterkers, andijvie, spinazie enzovoort.

Andere ingrediënten

Hier zijn een aantal goede opties die je kan toevoegen aan de salade om hem compleet te maken en allemaal hebben ze andere voordelen.

 • Wortel: goed voor de huid en ogen.
 • Uien: reinigend en goed voor de nieren.
 • Tomaten: helpen vrije radicalen bestrijden die kanker veroorzaken.
 • Kool: bevat veel vezels en mineralen zoals jodium, goed voor hypothyreoïdie.
 • Bietengeven veel energie en voorkomen bloedarmoede.
 • Asperges: bevordert detox en brengt de pH in balans, bestrijdt vochtretentie.
 • Paddenstoelen: vullend en bevatten veel eiwitten.
 • Avocado’s: voedzaam en rijk aan eiwitten en gezonde vetten.

Laat deze ingrediënten vervolgens voor een uitdaging zorgen om een salade te maken met veel kleur, waarvan iedere kleur zijn eigen voordelen heeft.

Salade met Avocado en Tomaat

Een nog voedzamere salade

Als toevoeging aan de kleurrijke salade zoals hierboven omschreven, kun je het nog voedzamer maken, en zelfs geschikt voor ontbijt, als je er de volgende voedingsmiddelen aan toevoegt:

 • Pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad of lijnzaad.
 • Walnoten, hazelnoten, amandelen of andere noten.
 • Bonen
 • De scheuten van alfalfa, linzen, broccoli enzovoort.

De beste smaakmakers

Het soort smaakmaker dat je kiest moet de smaak van je salade bepalen. We raden aan om een van deze heerlijke en gezonde dressings te gebruiken:

 • Extra vergine olijfolie
 • Azijn
 • Appelazijn

Je kunt ook dit proberen:

 • Tahini of sesampasta
 • Oregano of basilicum
 • Knoflookpoeder
 • Verse peterselie

Let op met fruit

Het is in de mode om fruit aan je salade toe te voegen, maar je moet weten dat dit invloed kan hebben op de manier waarop je lichaam deze maaltijd verteert.

Het beste fruit dat je kunt gebruiken voor salades is neutraal en bevat weinig suiker en zuur, zoals appels en peren. Gebruik geen hele zoete vruchten of citrusvruchten, want die kunnen in de maag gaan fermenteren en het spijsverteringssysteem negatief beïnvloeden.

Je kunt ook wat papaja of ananas toevoegen, als de rest van de salade maar weinig bloem of zetmeel bevat.

Salade met Komkommer en Wortel

Bloemen voor je salade

Wist je dat je ook bloemen kan toevoegen aan je salade om ze een exotische, originele draai te geven? Er zijn genoeg eetbare bloemen te vinden, zoals goudsbloem. Probeer het eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carbajal Azcona, Á. (n.d.). Manual de nutrición y dietética. Retrieved from https://www.ucm.es/nutricioncarbajal/
 • Su, L. J., & Arab, L. (2006). Salad and Raw Vegetable Consumption and Nutritional Status in the Adult US Population: Results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Journal of the American Dietetic Association, 106(9), 1394–1404. https://doi.org/10.1016/J.JADA.2006.06.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.