De persoonlijke vrijheid om te doen wat je voelt

Zolang je de mensen om je heen respecteert, zou niemand jou mogen bekritiseren wanneer je ervoor kiest om te doen wat je voelt – als er ook maar iets belangrijk is in je leven, dan is het wel je persoonlijke groei.
De persoonlijke vrijheid om te doen wat je voelt

Laatste update: 01 februari, 2019

Persoonlijke vrijheid is iets dat niet iedereen zal ervaren in zijn leven. De onbezonnen houding om te doen wat je voelt, vereist dat je zelfbewust bent. Je zou dit altijd met respect, intelligentie, tact en waarde tot uiting moeten brengen.

Je weet zelf dat het niet altijd makkelijk is. Soms beginnen je verantwoordelijkheden je langzaamaan vast te leggen en beroven ze je van al het genot in je leven, waardoor je leven alleen maar lastiger wordt.

Daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Jij bent niet verantwoordelijk voor de mensen die jou pijn doen of jou je persoonlijke vrijheid ontnemen. Ook de last die je op je schouders neemt en de kettingen die om je enkels worden gebonden kunnen grote obstakels vormen voor je persoonlijke ontwikkeling.

In dit artikel nodigen we je uit hier even op te reflecteren.

Wat ik voel is de stem van mijn hart

Gedurende je leven kies je er misschien voor om veel dingen verborgen te houden en denk je dat je hiermee je wereld in balans kunt houden:

  • Je spreekt de dingen die je wilt en nodig hebt niet uit, omdat je bang bent dat ze niet zullen passen bij je partner of je familie.
  • Omdat je anderen geen pijn wilt doen, houd je dingen binnen.
  • Je stelt je verlangen om meerdere dingen te doen voortdurend uit, met als excuus dat het nu niet de juiste tijd is, dat het al te laat is of dat mensen je erom zullen uitlachen.

Op bepaalde manieren in ons leven zijn we meer gericht op de buitenwereld in plaats van op onze innerlijke wereld. Daarom is het belangrijk om een paar simpele dingen in gedachten te houden.

Vlinders

Jouw behoeftes kunnen en zouden op één lijn moeten zitten met de behoeftes van anderen

Niemand is egoïstisch omdat hij zijn eigen behoeftes wilt vervullen en vrij wil kunnen handelen aan de hand van zijn eigen overtuigingen en zijn persoonlijkheid. Je zou vrij moeten zijn om te doen waar je zin in hebt, zolang de balans en het respect bewaard blijven.

Als jij in je eentje of met een vriend(in) lekker een weekendje weg wilt, dan zou dit door noch je familie, noch je partner verkeerd op moeten worden gevat. Het fundament van geluk is gebouwd op vertrouwen en respect.

Persoonlijke vrijheid is noodzakelijk en een essentieel doel van de mensheid. Het is dan ook belangrijk dat je dit doel binnen jouw eigen mogelijkheden bereikt.

  • Je zou altijd vrij moeten zijn om zelf te bepalen wat je wel en niet doet.
  • Je zou vrij moeten zijn om zowel op persoonlijk als op professioneel vlak zelf te kunnen kiezen wat je wilt doen.
  • De vrijheid om te communiceren is uiterst belangrijk, omdat jouw succes samenhangt met wat je voelt, denkt en doet.

Als je merkt dat deze drie voornaamste aspecten niet goed op elkaar zijn afgestemd, dan zul je op een gegeven moment last krijgen van een groot gebrek aan zelfvertrouwen.

Doe wat je voelt met respect en intelligentie en negeer de kritiek van anderen

Als je doet wat je wilt terwijl je je bewust bent van waar de grenzen liggen en wat je prioriteiten zijn, dan zou niks je nog tegen moeten kunnen houden.

  • Je weet dat je kinderen –als je deze hebt– altijd op de eerste plaats komen en je bent je bewust van je verplichtingen binnen je gezin. Dit zouden echter geen belemmeringen hoeven te zijn voor jouw eigen persoonlijke groei.
  • Het gaat erom dat je weet hoe je de juiste balans kunt vinden, waarbij niks volledig controle over jou heeft. Doe alles met passie en plezier, terwijl je tegelijkertijd weet dat alle inspanning die je opbrengt de moeite waard is.

Het is belangrijk om persoonlijke vrijheid uit te oefenen

1. Stel je prioriteiten vast

We verwezen hier in het vorige stukje ook al naar.

  • Jouw prioriteiten zijn aspecten in je leven die je niet op kunt geven. Het is echter wel belangrijk om hierbij een paar dingen in overweging te nemen.
  • Je prioriteiten zouden je leven niet volledig mogen beheersen. Het leven draait niet alleen om werk, je partner of je kinderen (je zou ook hun onafhankelijkheid en persoonlijke vrijheid moeten stimuleren).
  • Probeer niet al te veel prioriteiten te hebben. Over het algemeen hebben mensen drie prioriteiten: hun gezin, hun werk en hun persoonlijke groei (waar dit artikel op gericht is).

2. Je bewustzijn vergroten: aan jezelf denken is niet egoïstisch

Geloof het of niet, maar dit is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Hoe kun je nu aan jezelf denken wanneer anderen jou nodig hebben? Dit is niet de juiste benadering. Het is gezonder om te denken: ‘ik zorg voor mezelf en let op mijn eigen geluk en welzijn, zodat ik anderen het beste van mezelf kan geven’.

3. Beoordeel de kritiek die je ontvangt op realistische wijze

Wellicht zal je familie verbaasd zijn over de manier waarop je plotseling veranderd bent:

  • Waarom heb je je pasgeleden ingeschreven voor die online cursus?
  • Waarom ga je ineens een lange reis maken?
  • Hoe kun je nu besluiten om na al die jaren je man te verlaten?

Wat andere mensen denken is niet belangrijk en je hoeft jezelf in principe maar één keer te verantwoorden. Iedereen heeft het recht om zijn eigen geluk zelf in te delen. En daarbij moet je de balans vinden tussen wat je denkt, wat je nodig hebt en wat je doet.

Er komt een punt in ieders leven waarop ze het volgende zullen zeggen: Ik doe wat ik voel en ik heb nergens spijt van. Dit is een stap in de richting van volwassenheid en persoonlijke vrijheid, waarbij je niet alleen anderen, maar ook jezelf met respect behandelt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yozgat, U., Çalışkan, S. C., & Ürü, F. O. (2012). Exploring emotional dissonance: on doing what you feel and feeling what you do. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 58, 673-682.
  • Wilson, R. S. (2004). Doing what You Think Vs. Doing what You Feel: Using Affect to Evaluate the Quality of Structured Risk Management Decisions (Doctoral dissertation, The Ohio State University).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.