Rode thee en gewichtsverlies

Naast de diuretische eigenschappen, kan rode thee helpen om de stofwisseling te versnellen en een gezonde spijsvertering te bevorderen. Om de mogelijke effecten van gewichtsverlies te optimaliseren, moet je het echter combineren met een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging.
Rode thee en gewichtsverlies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De vele mogelijke voordelen van rode thee (beter bekend als zwarte thee) zijn de reden waarom het zo gewaardeerd wordt in veel culturen over de hele wereld. Tot een paar decennia geleden was het echter niet zo populair als andere theesoorten. Vandaag bespreken we de mogelijke voordelen van rode thee voor gewichtsverlies.

Rode thee is uitgegroeid tot één van de favoriete dranken van degenen die geïnteresseerd zijn in hun welzijn en het fit blijven. Vanuit nutritioneel oogpunt onderscheidt rode thee zich door zijn gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen, die allemaal bij kunnen dragen aan het verbeteren van je gezondheid.

Bovendien bevat het mogelijke actieve ontstekingsremmende ingrediënten, die van doorslaggevend belang kunnen zijn bij het voorkomen van sommige ziekten. Ben je op zoek naar een bondgenoot bij het afvallen?

Deze eeuwenoude drank kan je helpen. Hoewel het moet worden opgemerkt dat het niet op wonderbaarlijke wijze vet verbrandt, biedt het wel mogelijke interessante effecten. We zullen ze hieronder bekijken en we vertellen je ook hoe je de thee thuis moet bereiden.

De mogelijke voordelen van rode thee

Een kopje rode thee

Regelmatige consumptie van rode thee kan interessante voordelen bieden die gewichtsverlies kunnen ondersteunen. Hoewel er andere natuurlijke ingrediënten met dezelfde voordelen zijn, zorgt de werking van de actieve ingrediënten ervoor dat het één van de meest effectieve theesoorten is om gewichtsverlies te bevorderen. Laten we eens kijken waarom.

1. Het werkt als een diureticum

De diuretische eigenschappen van rode thee kunnen helpen vloeistoffen te elimineren die in de weefsels worden vastgehouden. Hoewel deze eigenschappen niet direct op het vet inwerken, kunnen ze je wel helpen om gewicht te verliezen. Dit kan bereikt worden door het water te elimineren dat vastgehouden wordt door het lichaam.

Vochtretentie kan tussen de één en drie kilo aan lichaamsgewicht toevoegen. Daarnaast kunnen deze vloeistoffen de bloedsomloop en lymfatische systemen verstoren. Deze zijn cruciaal belang zijn voor de stofwisseling om efficiënt te kunnen werken.

2. Het kan je spijsvertering verbeteren

Eén van de meest opvallende voordelen van rode thee, is het vermogen om te helpen het verteringsproces te optimaliseren. Door de stoffen waaruit rode thee wordt gemaakt, kan het namelijk de afscheiding van maagzuur bevorderen en het metabolisme van moeilijk verteerbare voedingsmiddelen versnellen.

Deze functie is essentieel in alle diëten voor gewichtsverlies, omdat het vet sneller en beter kan verbranden. Het bevordert mogelijk ook de juiste absorptie van voedingsstoffen in de darm en de eliminatie van giftige stoffen die worden vastgehouden in de dikke darm.

3. Het kan helpen bij het beheersen van cholesterol

Cholesterol in bloedstroom

De geconcentreerde antioxidanten in rode thee kunnen een gunstig effect hebben op de bestrijding van dyslipidemieën. Door het vermogen om je slagaders te reinigen, is het ideaal om te helpen hoge niveaus van slecht cholesterol (LDL) en triglyceriden te verminderen.

4. Het bevat gezonde antioxidanten

Alsof de genoemde eigenschappen niet genoeg zijn, bevat rode thee ook polyfenolen en andere antioxidanten die de werking van vrije radicalen op de cellen kunnen helpen remmen. Deze bestanddelen kunnen naast hydrateren, het functioneren van de organen optimaliseren en vroegtijdige veroudering helpen voorkomen.

De regelmatige consumptie ervan ondersteunt het ontgiftingsproces van de huid en kan mogelijk de vroegtijdige verschijning van rimpels en tekenen van veroudering tegengaan. Bovendien kan het helpen je interne systemen te beschermen tegen de vroegtijdige achteruitgang die de giftige stoffen kunnen veroorzaken.

5. Het kan helpen je gewichtsverlies te bevorderen

De meest populaire voordelen van rode thee hebben betrekking op gewichtsverlies. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom het nu zo populair is in vele delen van de wereld. Het is een drank met een hoge thermogene kracht die de basale en hepatische stofwisseling kan versnellen.

De eigenschappen ervan versnellen mogelijk het energieverbruik en de processen die vetten afbreken. Deze processen kunnen onder andere helpen om het risico op leververvetting te verminderen, één van de ziekten die in verband gebracht wordt met overgewicht en obesitas.

Zo maak je rode thee om de voordelen ervan te maximaliseren

Kopje en kan met rode thee

Er zijn vele manieren om te profiteren van de voordelen van rode thee. Als het doel is om gewicht te verliezen, dan raden we je aan om het te combineren met andere ingrediënten die de eigenschappen van rode thee kunnen verbeteren. Probeer het volgende optie eens.

Ingrediënten

 • 1 theelepel rode thee
 • ½ theelepel gemalen kaneel
 • 1 kopje water
 • 100% pure, onbewerkte honing

Bereiding

 • Voeg eerst rode thee en kaneelpoeder toe aan een kopje kokend water.
 • Dek het drankje daarna af en laat dit ongeveer 10 minuten trekken.
 • Giet dit tot slot af en voeg naar smaak honing toe.

Zo drink je het

 • Drink rond 10 uur ‘s morgens minstens drie keer per week een kopje rode thee.
 • Als je wilt ontgiften en gewicht wilt verliezen, consumeer het dan elke dag gedurende minstens een maand.

Tegenstrijdigheden van rode thee

Ondanks de mogelijke voordelen van rode thee voor het gewicht en de gezondheid, zijn er ook bepaalde tegenstrijdigheden waar je rekening mee moet houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat rode thee een hoge hoeveelheid theïne (de cafeïne in thee) bevat. Dit kan onder andere de hartslag verhogen en het zenuwstelsel te veel stimuleren. Om die reden mag je het niet consumeren als je één van de volgende aandoeningen hebt:

 • Slagaderlijke hypertensie
 • Tachycardie
 • Zenuwachtigheid
 • Een hartaandoening
 • Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft
 • Slapeloosheid of slaapstoornissen

Profiteren van de voordelen van rode thee in een dieet voor gewichtsverlies kan helpen om betere resultaten te bereiken. Houd er echter rekening mee dat het geen wonderbaarlijk ingrediënt is. Het vervangt dus geen vijf gezonde maaltijden en 30 minuten lichaamsbeweging per dag.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ma Y., Huang Z., Zhou Z., He X., et al., A novel antioxidant mito tempol inhibits ox LDL induced foam cell formation through restoration of autophagy flux. Free Radic Biol Med, 2018. 129: 463-472.
 • Abrahams S., Haylett WL,, Johnson G., Carr JA., et al., Antioxidant effects of curcumin in models of neurodegeration, aging, oxidative and nitrosative stress: a review. Neuroscience, 2019. 406: 1-21.
 • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.