Rode klaver voor de menopauze: is het effectief?

Suppletie met rode klaver wordt gebruikt bij de behandeling van symptomen van de menopauze. Vandaag vertellen we je wat de wetenschap erover zegt.
Rode klaver voor de menopauze: is het effectief?
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 januari, 2023

Rode klaver wordt gebruikt om symptomen van de menopauze te verzachten. Door zijn gehalte aan fyto-oestrogenen -stoffen die op dezelfde manier werken als vrouwelijke hormonen (oestrogenen). Daarom brengt men het in verband met het hormonale evenwicht in deze fase.

Dit product verkrijgt men uit de plant Trifolium pratense, die tot de familie van de peulvruchten behoort. Hij groeit in het wild op de bodem van Europa en Azië, maar ook in weilanden in Noord-Amerika. Zijn kleine bloemen in tinten rood, roze en gebroken wit gebruikt men vaak voor therapeutische doeleinden.

Om precies te zijn wordt het vaak gebruikt als hulpmiddel bij astma, kinkhoest, hoog cholesterolgehalte, gezondheid van de botten en natuurlijk de menopauze. In het volgende artikel richten we ons op die laatste aandoening en vertellen we je wat het onderzoek zegt.

Is rode klaver nuttig om symptomen van de menopauze te verminderen?

Rode klaver (Trifolium pratense) is in verschillende vormen te koop. Het gedroogde kruid voor theebereiding is meestal een van de meest gebruikte. Er zijn echter ook tabletten, poeder, extracten, topische behandelingen en tincturen.

In de populaire literatuur brengt men de consumptie ervan in verband met een verbetering van de symptomen van de menopauze. Er wordt met name beweerd dat het de nachtelijke opvliegers, botafbraak, hoofdpijn en het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, vermindert. Maar is er enig bewijs?

Onderzoeken naar de effecten van rode klaver en zijn effecten op de menopauze

Vrouw heeft een opvlieger
De hypothese is dat rode klaver opvliegers vermindert, omdat het een soortgelijke werking heeft als de natuurlijke oestrogenen van het lichaam.

In de afgelopen decennia is het potentieel van rode klaver en zijn derivaten voor de vermindering van menopauzale symptomen bestudeerd (Engelse link). Zo werd vastgesteld (Engelse link) dat het fyto-oestrogenen bevat zoals daidzeïne, genisteïne, biochanine A en formononetin, die in verband worden gebracht met verschillende voordelen.

De meningen over de effecten ervan bij het verlichten van de menopauze blijven echter verdeeld.

Een literatuuroverzicht (Engelse link) gedeeld in het National Center for Biotechnology Information stelt dat er onvoldoende bewijs is voor de effectiviteit van half gezuiverde extracten van rode klaver isoflavonen bij het verlichten van climacterische vasomotorische symptomen (opvliegers en zweten).

Toch concludeert ditzelfde overzicht dat de plant een mogelijke positieve invloed heeft op de gezondheidszorg van rijpe, menopauzale vrouwen. De onderzoekers meldden dat het potentieel heeft voor het behoud van gezonde botten en het voorkomen van atherosclerose.

Ondertussen werd in een review (Engelse link) in het Ame rican Journal of Obstetrics and Gynecology vastgesteld dat vrouwen die rode klaver gebruikten een matige afname van opvliegers ondervonden in vergelijking met de placebogroep.

Voor andere symptomen van de menopauze, zoals stemming, seksuele problemen en slaapstoornissen, werd een gering effect waargenomen. Dit suggereert dat de plant inderdaad nuttig kan zijn voor vrouwen in deze fase.

Dit wordt ondersteund door een meer recente meta-analyse, gedeeld via het (Engelse link) tijdschrift Nutrients, die meldde dat extracten van rode klaver een “matig effect” hebben bij het verminderen van de dagelijkse frequentie van opvliegers. Toch benadrukken de onderzoekers dat er meer overtuigend bewijs nodig is.

Mogelijke effecten op lipidenprofiel en botgezondheid

Behalve het verminderen van opvliegers bieden rode klaversupplementen nog meer voordelen voor perimenopauzale en postmenopauzale vrouwen. Een meta-analyse (Engelse link) in het tijdschrift Maturitas meldde dat isoflavonen uit deze plant een lager totaal cholesterolgehalte ondersteunen.

Een studie (Engelse link) in Nutrients laat zien dat de anthocyanen en isoflavonen van rode klaver ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben. Omdat ze de negatieve effecten van oxidatieve stress remmen, komen ze ook de cardiovasculaire gezondheid ten goede.

Wat betreft de effecten op het voorkomen van botdemineralisatie, meldde een studie (Engelse link) in Evidence-Based C omplementary and Alternative Medicine dat dagelijkse consumptie van een extract van rode klaver gunstig is voor de botgezondheid bij gezonde vrouwen in de menopauze.

In het bijzonder kregen de deelnemers een dagelijkse dosis van 150 ml van een extract van rode klaver met 37,1 mg isoflavonen. Na 12 weken werd een beschermend effect op het verlies aan botmineraaldichtheid waargenomen. Er zijn echter grotere en langere studies nodig om deze effecten te bevestigen.

Nog een geweldig artikel:
Alles over de menopauzeperiode

Mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties

Vrouw controleert haar borst
Het verband tussen isoflavonen en borstkanker is niet geheel duidelijk. Daarom is voorzichtigheid geboden bij het consumeren van fyto-oestrogenen.

 

Informatie (Engelse link) gedeeld door de Icahn School of Medicine at Mount Sinai beschrijft dat er geen ernstige bijwerkingen zijn gemeld van het innemen van rode klaver gedurende maximaal een jaar. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn en huiduitslag.

Mensen die risico lopen op borstkanker moeten een arts raadplegen voordat ze dit soort supplementen innemen. Onderzoek (Engelse link) heeft nadelige effecten – celdeling en apoptose – van isoflavonen op borstkankercellen in vitro en in vivo vastgesteld. Voor veilig gebruik is het daarom essentieel advies in te winnen bij een specialist.

Deze plant verhoogt ook het risico op bloedingen. Daarom raadt men de gelijktijdige inname ervan met antistollingsmiddelen af. Evenmin mag het worden ingenomen met orale anticonceptiva en medicijnen tegen kanker.

Om veiligheidsredenen moeten vrouwen het in de volgende gevallen vermijden.

Voorgestelde dosering

Supplementen met rode klaver suggereren vaak doses van 40 tot 80 mg per dag. Dit kan per fabrikant verschillen. Daarom is het nodig het etiket te raadplegen. Eventuele vragen moeten worden opgelost met je kruidendokter of arts.

Wat te onthouden?

In verschillende stukken onderzoek heeft rode klaver potentie aangetoond als hulpstof om menopauzale symptomen te verminderen. Toch benadrukken onderzoekers de noodzaak van uitgebreidere studies om deze effecten te bevestigen.

Voorlopig is het supplement te vinden in kruidenwinkels en apotheken. Over het algemeen beschouwt men het als veilig voor de meeste gezonde vrouwen. Het wordt echter aanbevolen een arts te raadplegen alvorens het regelmatig in te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Stammler M, Imhof M. Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts. Maturitas. 2010 Mar;65(3):258-61. doi: 10.1016/j.maturitas.2009.10.014. Epub 2009 Nov 30. PMID: 19948385.
  • Wang SW, Chen Y, Joseph T, Hu M. Variable isoflavone content of red clover products affects intestinal disposition of biochanin A, formononetin, genistein, and daidzein. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):287-97. doi: 10.1089/acm.2007.0617. PMID: 18370585; PMCID: PMC2771774.
  • Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Clinical studies of red clover (Trifolium pratense) dietary supplements in menopause: a literature review. 2006. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73154/
  • Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B. Red clover for treatment of hot flashes and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol. 2016;36(3):301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15. PMID: 26471215.
  • Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
  • Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 Nov 10. PMID: 31883666.
  • Lee SG, Brownmiller CR, Lee SO, Kang HW. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Anthocyanins of Trifolium pratense (Red Clover) in Lipopolysaccharide-Stimulated RAW-267.4 Macrophages. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1089. doi: 10.3390/nu12041089. PMID: 32326385; PMCID: PMC7230587.
  • Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Medicines (Basel). 2017 Apr 7;4(2):18. doi: 10.3390/medicines4020018. PMID: 28930233; PMCID: PMC5590054.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.