Natuurlijke middeltjes tegen snurken

Wist je dat snurken erfelijk is? Dit is de reden waarom 70% van de mensen snurkt, hoewel velen van hen niet dagelijks snurken.
Natuurlijke middeltjes tegen snurken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen heeft op een gegeven moment in zijn of haar leven wel al eens gesnurkt, of het nu als gevolg van een verkoudheid is of door in een slechte positie te slapen. Als snurken herhaaldelijk en steeds frequenter voorkomt, is het tijd om snel een oplossing te vinden.

Snurken kan namelijk de slaap van mensen in je omgeving verstoren, maar ook je eigen slaap. Wanneer je snurkt kan je niet vredig slapen, want op bepaalde momenten zal je wakker worden van je eigen gesnurk.

Wat veroorzaakt snurken?

Er zijn tal van oorzaken voor snurken en niet iedereen snurkt door dezelfde oorzaken. Daarom is het belangrijk de oorzaak van jouw probleem te achterhalen om de meest effectieve manier te vinden om je vervelende probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Het is vaak gerelateerd aan de leeftijd. Bij het ouder worden, wordt de spiertonus van je keel kleiner.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • de bouw van de luchtdoorgang
  • een gespleten gehemelte
  • nasale problemen
  • sinusproblemen

De volgende factoren  kunnen je slaappatroon en slaappositie ook beïnvloeden:

  • overgewicht
  • overmatig alcoholgebruik
  • tabak roken
  • het nemen van medicijnen

Wanneer je snurkt met je mond gesloten, kan het probleem aan je tong te wijten zijn. Als je je mond echter open houdt tijdens het gesnurk, zit het probleem waarschijnlijk eerder in je keel.

Snurkers die met hun mond open slapen, kunnen hun probleem misschien oplossen door enkele simpele veranderingen in levensstijl en slaapgewoonten.

Wanneer je echter de hele nacht snurkt in welke positie dan ook, kan het probleem ernstiger zijn en is er behoefte aan een diepere en meer gespecialiseerde behandeling.

Snurkende partner

Gewoontes veranderen om te stoppen met snurken

Er bestaan verschillende manieren om je levensstijl aan te passen om te stoppen met snurken.

  • Indien je overgewicht hebt, moet je bijvoorbeeld proberen enkele kilo’s te verliezen.
  • Je kan ook oefeningen doen om de spiertonus van buik, armen en keel te verbeteren.

Als je rookt, zou je moeten proberen te stoppen, want sigaretten irriteren de slijmvliezen, waardoor de doorgang voor de lucht vernauwt.

Probeer geen alcohol te drinken of slaappillen te nemen. Neem ook geen andere verdovende middelen. Dit alles kan al een enorme hulp zijn bij het stoppen met snurken.

Probeer ook je slaappositie te verbeteren. Val steeds in slaap in zijligging. Je kan bijvoorbeeld iets aan je rug bevestigen, waardoor het oncomfortabel wordt als je je op je rug draait tijdens het slapen.

Hierdoor zal je automatisch opnieuw op je zij draaien. Dit middeltje zal je zeker ook minder doen snurken.

Huisremedies tegen snurken

Bovenal is het om te stoppen met snurken belangrijk dat er een goede luchtdoorgang is.

Houd de doorgangen dus zo schoon mogelijk en zorg dat je de hele nacht zonder moeite kan ademen. Zorg er ook voor dat de lucht in je slaapkamer niet al te droog is.

Je kan bovendien een aantal oefeningen doen om de tonus van je keel te verbeteren:

  • Herhaal alle klinkers gedurende drie minuten per dag.
  • Plaats je tong op je voorste tanden en laat deze steeds achterwaarts glijden gedurende drie minuten.
  • Sluit je mond en tuit dertig seconden lang je lippen of span de spieren achteraan je keel dertig seconden lang aan met je mond open. 

Om betere resultaten te bereiken, kan je deze oefeningen stelselmatig moeilijker maken door meer herhalingen toe te voegen of de contractie langer aan te houden.

Probeer deze aanbevelingen in de praktijk om te zetten, zodat je je eigen nachtrust, maar ook die van je partner, kan verbeteren.

Onthoud dat het niet normaal is om in een bepaalde positie te snurken, of je nu op je rug of op je zij ligt. Wanneer dit bij jou toch het geval is, moet je een specialist raadplegen, die je kan onderzoeken en je advies kan geven over de voor jou geschikte behandeling. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rosenthal, L. (2010). Trastornos del dormir. Revista de Investigacion Clinica.
  • Zamarrón Sanz, C., Rey García, J., Pichel, F., & Gude Sampedro, F. (2005). El ronquido como problema de salud. Cadernos de Atención Primaria.
  • Pérez Padilla, J. R. (1984). Implicaciones clínicas del roncar. Revista de Investigacion Clinica.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.