5 natuurlijke remedies om je cholesterol te verlagen

Het slechte cholesterol of LDL-cholesterol, kan op natuurlijke wijze worden verlaagd. Wat kun je doen om het te verlagen? Lees verder om erachter te komen!
5 natuurlijke remedies om je cholesterol te verlagen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je hoeft niet altijd medicijnen te gebruiken om je cholesterol te verlagen. De natuur biedt een verscheidenheid aan opties om dit te doen.

In dit artikel zullen we enkele van de meest populaire natuurlijke remedies om je cholesterol te verlagen bekijken, zodat je degene kunt kiezen die het beste bij je past.

Cholesterol is een stof die je lichaam nodig heeft. Te veel cholesterol is echter schadelijk voor de gezondheid.

Meestal proberen artsen het cholesterolgehalte met medicijnen te beheersen. Er zijn echter veel alternatieven om het slechte cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen. De meeste van hen komen uit de traditionele kruidengeneeskunde en kunnen voor elk persoon op maat worden gemaakt.

Er is meestal geen gevaar bij het gelijktijdig gebruik van medicijnen en traditionele remedies. Het is echter het beste om vooraf contact op te nemen met je arts om eventuele complicaties in de toekomst te voorkomen.

5 natuurlijke remedies om je cholesterol te verlagen

1. Knoflook

Knoflook en teentjes knoflook
Het gebruik van knoflook als natuurlijke geneesmiddel gaat terug tot de oude beschavingen. In de afgelopen jaren hebben ze ontdekt dat bepaalde stoffen mogelijk verantwoordelijk zijn voor de anti-atherosclerotische werking van knoflook. Dit zijn onder andere:
  • Zwavel
  • Allicine
  • Ajoen
  • S-allylcysteïne

Met andere woorden, deze stoffen lijken het vermogen te hebben om de afzetting van vetachtige stoffen op de wanden van de slagaders te voorkomen. Wetenschappers ontdekten zelfs dat personen die meer knoflook consumeerden vaak lagere cholesterolwaarden hadden.

Het was zelfs zo dat het cholesterolgehalte steeg toen de knoflookconsumptie lager was. Hoewel er bijwerkingen zijn, zoals de sterke geur of het spijsverteringsongemak bij sommige mensen, lijkt het gebruik van knoflook om je cholesterol te verlagen effectief.

Dit artikel kan je misschien ook interesseren:
Beter ademen door voedzame knoflookhoning te maken

2. Thee van koriander

Thee van koriander
Korianderzaden zijn niet alleen nuttig bij het koken, ze hebben ook medicinale, antimicrobiële, schimmelwerende en antihypertensieve effecten.

Deze kleine zaden hebben echter zeer belangrijke hypolipidemische eigenschappen. Verschillende studies lijken aan te tonen dat korianderzaad de afbraak van cholesterol verhoogt.

Om dit medicijn klaar te maken, heb je het volgende nodig.

Ingrediënten

  • 2 theelepels korianderpoeder (8 g)
  • 1 kopje water (250 ml)

Bereiding

  • Giet eerst het water en de korianderzaden in een pan.
  • Plaats het vervolgens op het vuur totdat het water kookt.
  • Wanneer de thee een beetje is afgekoeld, kun je deze zeven.
  • Drink deze thee één of twee keer per dag.

3. Haver

Schaaltje met haver
Haver is een graankorrel die rijk is aan oplosbare voedingsvezels. Het bevat vitamine E, B, eiwit en linolzuur, naast andere voedingsstoffen.

Volgens de FDA, in Nederland is dat de Voedsel en Warenautoriteit, helpt deze graankorrel het LDL-cholesterol in het bloed te verlagen. Dat komt door het oplosbare vezelgehalte, dat de opname van vetten en cholesterol en de heropname van galzuren verstoort.

Er zijn talloze onderzoeken die stellen dat deze effecten het gevolg zijn van een type oplosbare vezel die bekend staat als betaglucanen.

  • Ongeacht de specifieke stoffen, raadt de FDA aan om 10 tot 25 gram haver of volkoren granen per dag te consumeren.
  • Je kunt het opnemen in je ontbijt, hetzij rauw of gekookt.

Je zult zien dat het je slechte cholesterol zal verlagen. Het kan ook effectief zijn bij de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpt het ook de spijsvertering.

4. Amandelen

Amandelen en fles amandelmelk
Amandelen zijn een noten-soort. Ze kunnen helpen om het slechte cholesterol te verlagen en ook het hart- en vaatstelsel te beschermen en te versterken.

Verschillende onderzoeken wijzen erop dat het eten van amandelen een positieve uitwerking heeft op lipiden en lipoproteïnen. Dit komt door de rijke onverzadigde vetzuren, evenals de inhoud van de vezels en fytosterolen. Ze bevatten ook weinig verzadigde vetzuren.

De eigenschappen van noten helpen zowel de enzymen die de cholesterolsynthese reguleren als de productie van galzuren.

Kortom, het eten van amandelen in plaats van een koolhydraatrijke snack kan helpen het risico op hartproblemen te verlagen.

5. Bosbessen

Schaaltje met bosbessen
Deze kleine bessen staan bekend om hun krachtige antioxidante eigenschappen. Dit effect helpt de oxidatie van het slechte cholesterol te voorkomen.

Bosbessensap heeft het potentieel om het totale cholesterolgehalte en vooral het LDL-cholesterol te verlagen. Het kan ook het goede cholesterol verhogen.

Bovendien lijken verschillende studies te concluderen dat bosbessen nuttig zijn bij het voorkomen van cardiovasculaire risico’s.

  • We raden aan om dagelijks een glas bosbessensap te drinken om te proberen het goede cholesterolgehalte te verhogen.
  • Vergeet bovendien niet om een gezonde levensstijl uit te oefenen en te behouden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
  • Ramcharan, C. (1999). Culantro : A Much Utilized , Little Understood Herb. Perspectives on New Crops and New Uses.
  • Chu, Y. F., & Rui, H. L. (2005). Cranberries inhibit LDL oxidation and induce LDL receptor expression in hepatocytes. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.04.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.