De voordelen van havermout en groene appels

Het mengen van de eigenschappen van haver met die van groene appels is een uitstekende manier om de dag te beginnen. Een ontbijt met een shake van deze ingrediënten geeft je energie en voorkomt snacken tussen de maaltijden door.
De voordelen van havermout en groene appels

Laatste update: 20 december, 2018

Heb je weleens een smoothie van havermout en groene appels geprobeerd? Veel artsen en voedingsdeskundigen raden deze eenvoudige drank aan om gezondheidsredenen en om af te vallen.

Een smoothie gemaakt van havermout en groene appels heeft echt tal van voordelen en daarom gaan we het in dit artikel hebben over de geweldige eigenschappen van deze smoothie.

De combinatie havermout en groene appels is niet alleen goed om je lichaamsgewicht in balans te houden, het is ook een supergezonde keuze voor jouw ontbijt en het ontbijt van de rest van je gezin. Dit laat je toch niet aan je voorbij gaan of wel?

De vele voordelen van havermout en groene appels

Havermout en groene appels

Reguleert de stofwisseling

Havermout is een superfood en een werkelijke zegen voor je gezondheid als je het elke dag eet. Als je dit superfood combineert met groene appels levert dit zelfs nog meer voordelen op.

Ben je benieuwd naar wat de beste eigenschap van deze combinatie is? Dat is ongetwijfeld het vermogen om de stofwisseling te reguleren.

 • Door de vezels in havermout te combineren met de pectine die aanwezig is in groene appels wordt je stofwisseling meteen op gang gebracht. Hierdoor is het lichaam beter in staat gifstoffen te elimineren en vet te verbranden.
 • Doordat deze drank zo een goede invloed heeft op de stofwisseling, raden voedingsdeskundigen aan elke ochtend een smoothie met havermout en groene appel te drinken. De smoothie zal je een verzadigd gevoel geven en je lichaam voorzien van een gezonde dosis vezels.

Ideaal voor mensen met hoge cholesterolgehaltes

Ga er niet over zitten tobben, maar haal de ingrediënten in huis en begin met het drinken van deze geweldige smoothie! Als je van je huisarts te horen hebt gekregen dat je last hebt van te veel slecht cholesterol (ofwel LDL), neem dan havermout en groene appels in je dieet op.

Zoals je weet kunnen aanpassingen in je eetgewoontes in de meeste gevallen de schadelijke cholesterolgehaltes weer verlagen zonder daarbij medicijnen te hoeven slikken. Daarom is het het waard om onderstaande even in acht te nemen:

 • De vezels die aanwezig zijn in havermout nemen gifstoffen in zich op en helpen het lichaam bij het verwijderen van slecht cholesterol uit de bloedbaan.
 • Groene appels hebben hetzelfde effect. Dankzij de hoeveelheid polyfenolen en pectine die groene appels bevatten, is de vrucht in staat slecht cholesterol uit het lichaam te drijven en de gehaltes goed cholesterol (HDL) in balans te brengen.
 • De combinatie havermout en groene appels kan dankzij het lage natriumgehalte en het hoge kaliumgehalte ook helpen de bloeddruk onder controle te houden.

Geweldig voor gewichtsverlies

We blijven het zeggen: havermout is een uitstekend middel voor gewichtsverlies. En vandaag willen we je een manier aanraden om de geweldige eigenschappen van havermout nog meer te versterken. Namelijk door de graansoort te combineren met groene appels!

Let goed op om erachter te komen hoe deze heerlijke smoothie je kan helpen af te vallen:

De smoothie reguleert de bloedsuikerspiegel

De combinatie havermout en groene appels is ideaal geschikt voor mensen met diabetes. Daarnaast kan het ook, zoals we eerder al aangaven, de stofwisseling reguleren.

Deze smoothie stilt je honger 

Daarom kun je hem erg goed drinken als ontbijt. Door dit te doen zul je ook voorkomen dat je tussen het ontbijt en de lunch in gaat lopen snacken.

Havermout en groene appels stimuleren beide de lever bij de aanmaak van het enzym genaamd lecithine. Dit enzym helpt het lichaam te ontgiften en verwijdert vet uit de aderen en maakt de aderen tegelijkertijd schoon. Het is echt fantastisch!

Deze smoothie bevordert bovendien de gehele spijsvertering

Doordat het lichaam deze koolhydraten zo langzaam in zich opneemt, zal de smoothie je niet alleen een verzadigd gevoel geven, maar ook de aanmaak van maagzuur vergemakkelijken. Hierdoor wordt voedsel beter verteerd en constipatie tegengegaan.

Een uitstekende bron van vitaminen

Het drinken van deze smoothie met havermout en groene appel is de perfecte manier om je dag te beginnen met een bom van vitaminen.

De smoothie is niet alleen erg goed voor je, maar zal ook in de smaak vallen bij alle leden van het gezin, zelfs de kinderen en ouderen.

Door je dag te beginnen met deze smoothie zul je meteen grote hoeveelheden van B-vitamines binnenkrijgen.

Deze vitamines helpen bij het herstel van lichaamsweefsel, zoals spierweefsel, zetten suiker om in energie, waardoor je stofwisseling op gang wordt gebracht, en bevorderen proteïnebiosynthese.

Onthoud daarbij ook dat deze smoothie het lichaam voorziet van een grote hoeveelheid aminozuren en meerdere mineralen zoals:

 • magnesium
 • ijzer
 • fosfor
 • natrium
 • calcium

Deze voedingsstoffen zijn allemaal essentieel voor een goede lichamelijke gezondheid!

Hoe maak je deze smoothie met havermout en groene appel?

Smoothie met groene Appel

Je hebt nodig:

 • 200 ml water
 • 3 eetlepels havermout
 • 1 groene appel
 • een paar druppels citroensap
 • 2 ijsklontjes

Bereiding en drinkmethode

Drink deze smoothie in de ochtend tijdens het ontbijt. Het heeft een heerlijke smaak en opmerkelijke voordelen die ervoor zullen zorgen dat je er de hele ochtend tegenaan kunt.

 • Begin door de havermoutvlokken gedurende de nacht te laten weken in een kopje water. Zodoende zullen ze de volgende ochtend klaar zijn voor gebruik.
 • Wanneer je dan in de ochtend aan je ontbijt begint snijd je de appel in vieren. Laat de schil zitten, want deze bevat namelijk veel voedingsstoffen en vezels.
 • Stop de stukjes appel, de havermout en het water waar je de vlokken in hebt geweekt in de blender.
 • Voeg dan een paar druppels citroensap toe. Je kunt zelfs een snufje gemalen kaneel toevoegen als je dat lekker vindt.
 • Voeg ook de ijsblokjes toe en pureer alles tot er een gladde vloeistof ontstaat.

En voilà. Je bent klaar om je lichaam te verwennen met een heerlijke lekkernij vol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Jij en je gezin zullen er dol op zijn! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aparicio Vizuete A, Ortega Anta R. M. Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2016. 20 (2): 127-139.
 • Boyer J, Hai Liu R. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. Mayo 2004. 3:5.
 • Fundación Española del Corazón. Betaglucanos de avena.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.