Recept voor heerlijk zelfgemaakt sesamzaadbrood

Sesamzaadbrood is een voedzaam recept, ideaal om af en toe je dieet te variëren. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van sesamzaad en hoe je dit recept kunt maken!
Recept voor heerlijk zelfgemaakt sesamzaadbrood
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sesamzaadbrood is geen gangbare keuze, maar het heeft meer gezondheidsvoordelen dan traditionele broodrecepten. Het kan essentiële voedingsstoffen leveren aan het dieet van atleten, kinderen en tieners. Natuurlijk moet je er, net als bij witbrood, niet je hoofdmaaltijden mee eten.

Sesamzaad heeft een hoge voedingsdichtheid. Steeds meer mensen eten ze, vooral vanwege hun lipidenprofiel. Ook staan hun essentiële micronutriënten blijkbaar garant voor een goede lichaamsfunctie. Daarnaast levert dit recept het een heerlijk brood op met een knapperige korst. Heb je zin om dit recept thuis te proberen?

Voordelen van sesamzaadbrood

Sesamzaadjes
Sesamzaad bevat antioxidanten die het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen.

Laten we beginnen met de gezondheidsvoordelen van sesamzaadbrood, vanuit wetenschappelijk oogpunt. Maar houd er rekening mee dat we je aanraden dit brood te eten als onderdeel van een evenwichtige voeding. Het bevat natuurlijk wel veel calorieën.

Help voor je gezondheid zorgen

Sesamzaadbrood levert een groot aantal antioxidanten. En, onder die vitamine valt vitamine E op. Dit is een element dat kan bijdragen tot het voorkomen van chronische ziekten, zoals opgemerkt in een onderzoek dat gepubliceerd werd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link).

Dit element neutraliseert de vorming van vrije radicalen. Een opeenhoping daarvan in je weefsels kan schadelijke ontstekingen in het lichaam veroorzaken en het risico op mutaties in de overdracht van genetisch materiaal vergroten.

Verbeter je lipidenprofiel

Sesamzaad valt op door zijn onverzadigde vetzuren. Daaronder zijn de meest opmerkelijke de omega 3-vetzuren die een positieve invloed hebben op het lipidenprofiel van het lichaam. Ook beschermen ze, zoals een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) uitlegt, tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Zorg voor energie

Vergeet niet dat dit brood een hoog koolhydraatgehalte heeft. Deze voedingsstof levert de laagwaardige energie die je lichaam nodig heeft om activiteiten met hoge intensiteit of op kracht uit te voeren.

Bovendien kan het bijdragen tot het herstel nadat je een grote inspanning hebt geleverd, want specialisten hebben opgemerkt (Engelse link) dat het consumeren ervan kan helpen bij de hersynthese van spier- en leverglycogeen na het beëindigen van een training.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Recept om traditioneel Mexicaans maïsbrood te maken

Recept voor sesamzaadbrood

Brood met sesamzaadjes en olijfolie
Hoewel sesamzaad gezond is, is het van essentieel belang dat je matigt hoeveel je van dit brood eet om te zorgen dat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt.

Sesamzaadbrood is een voedzame optie die je kunt gebruiken om de kwaliteit van je voeding te verbeteren. Volgens gegevens gepubliceerd in Pharmacognosy Reviews (Engelse link) is het een bron van eiwitten, vitamine B1, en voedingsvezels. Bovendien levert het mineralen als fosfor, ijzer, magnesium, calcium en zink. Lees verder om te ontdekken hoe je dit brood thuis kunt maken!

Ingrediënten

 • 180 ml water op kamertemperatuur
 • 12 gram verse gist voor brood
 • 350 gram meel
 • 40 gram olijfolie
 • zout
 • sesamzaadjes

Stap voor stap

 • Bij de eerste stap moet je de gist activeren in 100 gram water op kamertemperatuur tot hij bijna helemaal opgelost is.
 • Meng in tweede instantie de bloem (zeef die eerst), het resterende water, de verdunde gist, de olie en een of twee lepels zout. Kneed het deeg tot je een elastisch, goed gemengd, glad resultaat hebt.
 • Na ongeveer 10 of 15 minuten kneden dek je de kom af met een doek en zet je hem op een warme en donkere plaats om het te laten rijzen. Laat het daar minstens 1 uur staan, hoewel je het ook langer kunt laten staan om het meer te laten rijzen.
 • Bestrijk, als deze tijd verstreken is, de bovenkant van het deeg met water en bestrijk het met sesamzaadjes.
 • Zet het deeg 30 min. in de oven op 200 °C. Zorg ervoor dat je hem eerst voorverwarmt!
 • Als deze tijd verstreken is, moet het brood een fantastische kleur hebben en een sponsachtige binnenkant. Het is nu klaar om te eten!

Maak een sesamzaadbrood

Zoals je gezien zult hebben, is het helemaal niet moeilijk om sesamzaadbrood te maken. Ook al is dat zo, toch is het belangrijk dat je zorgt dat je voldoende tijd hebt, want het deeg moet twee keer apart rijzen.

Het is belangrijk dat je dit rustig doet, want je erdoor haasten kan het eindresultaat negatief beïnvloeden. In feite is het zo dat hoe meer liefde je erin stopt, hoe sponziger het zal zijn.

Bedenk dat hoewel je brood in een gezond dieet kunt opnemen, het niet het beste voedsel is met een hoog koolhydraatgehalte. Meel bevat altijd een belangrijke graad van raffinage, die je bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. We raden je aan brood vroeg te eten, en voor of na het sporten. Zo profiteer je van de voedingswaarde ervan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lloret A, Esteve D, Monllor P, Cervera-Ferri A, Lloret A. The Effectiveness of Vitamin E Treatment in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2019 Feb 18;20(4):879. doi: 10.3390/ijms20040879. PMID: 30781638; PMCID: PMC6412423.
 • Pathak N, Rai AK, Kumari R, Bhat KV. Value addition in sesame: A perspective on bioactive components for enhancing utility and profitability. Pharmacogn Rev. 2014;8(16):147-155. doi:10.4103/0973-7847.134249
 • Innes JK, Calder PC. Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci. 2020 Feb 18;21(4):1362. doi: 10.3390/ijms21041362. PMID: 32085487; PMCID: PMC7072971.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.