Recept voor glutenvrije brownies van zoete aardappel

Dit recept voor glutenvrije brownies van zoete aardappel is eenvoudig te bereiden en heeft uitstekende organoleptische en voedingskenmerken. Leer hier hoe je ze kunt maken!
Recept voor glutenvrije brownies van zoete aardappel
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Brownies zijn een van de favoriete desserts van veel mensen, maar ze zijn niet bepaald een gezonde optie. Ze regelmatig in je dieet opnemen kan kwaad, want ze bevatten veel suiker en transvetten. In dit artikel laten we je echter een heerlijk recept voor glutenvrije brownies van zoete aardappel zien dat een uitstekend en gezonder alternatief kan zijn!

Allereerst moet je weten dat gezonde nagerechten regelmatig in een evenwichtig voedingspatroon kunnen worden opgenomen. Het is echter wel waar dat yoghurt en fruit de beste opties zijn.

Er zijn echter ook alternatieven om af en toe te nuttigen en de variatie te vergroten, zoals dit recept met zoete aardappelpuree. Zo loop je minder risico tekorten aan essentiële voedingsstoffen op te lopen. Laten we eens kijken naar één geweldige optie!

Recept voor glutenvrije brownies van zoete aardappel

Ingrediënten

Brownies met gekonfijte sinaasappel

Dit brownie-recept is gezonder dan de traditionele versie. Probeer het eens! Om een heerlijke glutenvrije brownies van zoete aardappel te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 avocado
 • 1 kopje puree van gekookte zoete aardappel
 • 1/2 kopje appelmoes
 • 1/2 kopje honing
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 4 eieren
 • 1/4 kopje kokosmeel
 • 2 eetlepels arrowroot (poeder)
 • 1/2 kop cacaopoeder
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 1 theelepel baking soda

Bereiding

 • Verwarm eerst de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Vet dan een bakplaat in met kokosolie en bedek hem met bakpapier.
 • Meng vervolgens de avocado met de zoete aardappel, appelmoes, honing en vanille in een kom. Meng goed tot het mengsel romig is. Voeg dan de cacaopoeder toe.
 • Voeg vervolgens een voor een de eieren toe. Je mag geen moment ophouden met roeren om zeker te zijn dat alle ingrediënten goed en gelijkmatig gemengd worden.
 • Doe tegelijk het kokosmeel, arrowrootpoeder, zout en baking soda in een andere kom. Roer alles goed door elkaar en voeg het onder voortdurend roeren bij het andere mengsel tot je een gladde textuur krijgt.
 • Breng dan de hele inhoud van de kom over op de bakplaat met het bakpapier en zet deze ongeveer 25 minuten in de oven.
 • Snijd er daarna een klein stukje af om te controleren of het goed gebakken is. Als het nog iets langer moet kan je de bakplaat nog eens in de oven zetten.

Dit artikel zal je zeker ook bevallen:
4 gezonde chocoladedesserts om van te genieten

De voordelen van glutenvrije brownies van zoete aardappel

Brownie met noten

Deze glutenvrije brownies van zoete aardappel zijn gewoonweg heerlijk. Niemand zal merken dat ze andere ingrediënten bevatten dan traditionele brownies!

Dit recept dat we je net hebben gegeven is niet alleen uitzonderlijk qua smaak, maar ook de incidentele opname ervan in een gevarieerd dieet kan tot verschillende voordelen voor je lichaam leiden. Daarbij willen we de nadruk leggen op het volgende punten.

Het kan bijdragen tot verbetering van je cardiovasculaire gezondheid

Dit recept voor brownies bevat onder andere omega 3-vetzuren. Deze verbindingen kunnen de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen door de incidentie van veel complexe ziekten die met het hart te maken hebben te verminderen. Dit blijkt onder andere uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Atherosclerosis and Thrombosis  (Engelse link).

Bovendien zijn deze zelfde voedingsstoffen effectief bij het beheersen van de ontstekingsmechanismen van het lichaam. Dit verbetert niet alleen het herstel na inspanning, maar kan ook het ontstaan van ouderdomsziekten helpen voorkomen.

Zoete aardappelen kunnen je immuunsysteem helpen versterken

Zoete aardappelen zijn een bron van vitamine C. Deze voedingsstof is essentieel voor het immuunsysteem. In feite is het cruciaal voor het stimuleren van de immuunfunctie en het verminderen van het risico op infectieziekten zoals aandoeningen van de luchtwegen.

Bovendien helpt, volgens een studie gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism  (Engelse link), de inname van voldoende hoeveelheden van deze stof om symptomen onder controle te houden en de intensiteit en duur ervan te verminderen.

Vitamine C is ook essentieel voor de juiste synthese van collageen. Dit is het meest overvloedig aanwezige eiwit in het lichaam. In feite is het een onderdeel van vrijwel alle weefsels. Het is dus essentieel om de contractiliteit van de spieren te verzekeren en het ontstaan van rimpels in de huid te voorkomen.

We denken dat je dit artikel interessant zult vinden:
Collageen voor de gezondheid van je gewrichten

Cacao werkt als antioxidant

Cacao is een van de voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong met de hoogste concentratie antioxidanten. Van deze verbindingen is aangetoond (Engelse link) dat ze zowel de vorming van vrije radicalen en als de ophoping ervan in de lichaamsweefsels neutraliseren.

Het is belangrijk te bedenken dat ontsteking een van de onderliggende mechanismen is van veel verschillende chronische ziekten. Daarom is het van cruciaal belang dat je regelmatig antioxidanten in je voeding opneemt.

Om dit te doen moet je zorgen voor de consumptie van fytochemicaliën door plantaardige voedingsmiddelen in de voeding op te nemen. Cacao is er daar een van, hoewel bessen net zo goed geschikt zijn voor dit doel.

Maak dit recept voor glutenvrije brownies van zoete aardappel

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om glutenvrije brownies van zoete aardappel te maken waarvan het hele gezin kan genieten. Dit recept bevat weinig suikers. Daarom is het niet bijzonder schadelijk voor je stofwisselingsgezondheid, zodat je het vaker in je dieet kan opnemen dan wanneer je voor de traditionele versie van dit smakelijke dessert kiest.

Houd er hoe dan ook rekening mee dat voor een goede gezondheidstoestand goede voeding ook gecombineerd moet worden met andere gezonde gewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een goede nachtrust. Het is van essentieel belang om elke nacht minstens 7 of 8 uur rust van goede kwaliteit te nemen, zodat de herstelprocessen van je lichaam efficiënt verlopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Watanabe, Y., & Tatsuno, I. (2020). Prevention of Cardiovascular Events with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and the Mechanism Involved. Journal of atherosclerosis and thrombosis27(3), 183–198. https://doi.org/10.5551/jat.50658
 • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of nutrition & metabolism50(2), 85–94. https://doi.org/10.1159/000090495
 • Alkadi H. (2020). A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infectious disorders drug targets20(1), 16–26. https://doi.org/10.2174/1871526518666180628124323

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.