Recept voor gegratineerde kip met champignons
Gegratineerde kip met champignons is op elke willekeurige dag het perfecte gerecht voor lunch of diner. Aangezien de saus wat dikker is kan het zwaar zijn en daardoor mogelijk niet geschikt voor personen die problemen met de spijsvertering hebben. De kip en champignons bevatten echter zoveel voedingsstoffen, wat ze geschikt kan maken voor een uitgebalanceerd dieet.
Gegratineerde kip
Ingrediënten
- Zwarte peper
- 30 g ui
- 6 g knoflook
- 240 ml melk
- 600 g kipfilet
- 150 g champignons
- 70 g klein gehakte walnoten
- 120 ml room
- 10 g champignonsoeppoeder
De champignons wassen
Als je verse champignons gebruikt, dan zal het eindresultaat veel beter smaken en meer als een echt zelfgemaakt gerecht. Het nadeel is echter dat je de champignons grondig moet schoonmaken voordat je ze bakt.
Over het algemeen zijn champignons vlezig maar delicaat, dus je moet ze niet rechtstreeks onder de kraan houden. Dat kan ertoe leiden dat ze hun speciale textuur verliezen. In plaats daarvan kun je het beste de uiteindes van de stengels eraf snijden en ze in een met water gevulde kom plaatsen.
Beweeg ze een beetje in de kom en giet het water af. Wrijf er met een vochtig borsteltje overheen zodra ze een beetje droog zijn. Borstel elke champignon zachtjes totdat al het vuil verdwenen is en doe ze vervolgens weer in een kom met schoon water.
Beweeg ze weer, giet het water af en snijd de champignons in stukken. Giet er een beetje citroensap overheen om te voorkomen dat ze donker worden. Nu ben je klaar om ze in je recept te gebruiken.
Het kost tijd om champignons grondig te wassen, maar niet zoveel als je mogelijk denkt. Het is echter de moeite waard, want de smaak zal veel beter zijn dan champignons uit blik.
Bereiding
- Meng het soeppoeder met de melk en roer daarna tot het goed gemengd is.
- Verwarm vervolgens de room op een erg laag vuur. Zodra het begint te stomen voeg je het melkmengsel toe, waarbij je roert en het mengsel warm laat worden. Haal het voordat het begint te koken van het vuur en roer nogmaals door.
- Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
- Sauteer de ui en knoflook een paar minuten in olijfolie, totdat de ui goudbruin begint te worden.
- Voeg vervolgens de zwarte peper toe (naar smaak) en sauteer dit nog eens 3 minuten.
- Zet het vuur daarna op een laag niveau en voeg de gesneden champignons toe. Laat ze ongeveer 10 minuten bakken.
- Giet er vervolgens het room- en melkmengsel bij en roer verder op laag vuur.
- Voeg als laatste de kipfilet toe en dek de pan af. Laat alles ongeveer 2 minuten bakken. De kip zal de smaak van de champignons, saus en ui absorberen, maar nog niet garen.
- Doe nu alles in een ovenschaal en strooi de gehakte walnoten eroverheen.
- Bereid dit gerecht 15 tot 20 minuten op 180 º C.
Ook aanbevolen:
Kipfilet met kaassaus: een heerlijk recept
Alternatieve gebruiksaanwijzing met champignons uit blik
Als tijdbesparend alternatief kan je een champignons uit blik gebruiken in plaats van verse. Op deze manier hoef je ze niet één voor één schoon te maken. Ze zijn klaar om te gebruiken.
Het enige wat je hoeft te doen is het blikje te openen en de champignons zonodig in stukjes te snijden. Voeg ze dan toe aan de pan op hetzelfde punt in het recept als de verse champignons. Deze optie maakt het makkelijker, maar de smaak zal niet hetzelfde zijn.
Geniet van je gegratineerde kip met champignons met rijst of puree (wortel, aardappel, zoete aardappel, enz). Het is een geweldige combinatie!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
- Jo Feeney M, Miller AM, Roupas P. Mushrooms-Biologically Distinct and Nutritionally Unique: Exploring a “Third Food Kingdom”. Nutr Today. 2014;49(6):301–307. doi:10.1097/NT.0000000000000063