Raak deze vier lichaamsdelen nooit aan zonder eerst je handen te wassen
Tijdens je jeugd heeft je moeder je waarschijnlijk een hoop dingen aangeleerd over persoonlijke hygiëne. De gewoonte om geregeld je handen te wassen zal daar één van de belangrijkste zijn geweest.
Dit komt doordat we gedurende de dag allerlei dingen aanraken die vol bacteriën zitten. Als je geen goede hygiëne hebt, stapelen de bacteriën op je handen zich alsmaar op. Dit kan uiteindelijk zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.
Welke lichaamsdelen zou je nooit aan moeten raken met vieze handen? Wat gebeurt er als je dit wel doet? We leggen dit hieronder uit.
Waarom is het belangrijk om je handen te wassen?
Vijftien december is door UNICEF verklaard tot Internationale dag van het handen wassen. Dit initiatief begon met het idee om mensen bewuster te maken van hoe belangrijk het is om hun handen te wassen.
De organisatie benadrukte dat er een hoop ziektes worden overgebracht door aanraking van bepaalde lichaamsdelen. De problemen ontstaan als je er geen goede handhygiëne op na houdt!
Misschien denk je dat jouw hygiëne super goed is. Wellicht denk je dat je geen risico loopt omdat je nooit in aanraking komt met giftige producten. Vraag jezelf echter eens af of alles wat je gedurende de dag aanraakt wel écht zo schoon is als jij denkt.
Als je bijvoorbeeld dagelijks je computer gebruikt, dan kun je hiermee allerlei bacteriën overbrengen van je toetsenbord naar je mond. Denk niet dat er geen een probleem is omdat je werkruimte over het algemeen ‘schoon’ is. Er worden via de lucht allerlei soorten bacteriën verspreid en dit kun je helaas niet tegengaan.
De ogen
Ons gezichtsvermogen is een van de meest kostbare zintuigen die we hebben. Daarom kunnen problemen met onze ogen, zoals een oogontsteking, erg vervelend zijn.
Veel mensen wrijven regelmatig in hun ogen en gebruiken hun handen om wimpertjes of iets dergelijks uit hun ogen te halen. Je ogen aanraken met vieze handen kan echter ernstige infecties veroorzaken.
Vaak raken we onze ogen aan zonder ons hier überhaupt bewust van te zijn. Enkele aanbevelingen waar je altijd rekening mee zou moeten houden zijn:
- Was altijd eerst je handen voordat je je ogen aanraakt.
- Gebruik een tissue of een papieren doekje om je ogen af te drogen of een wimper uit je ogen te halen.
- Probeer geen vreemde voorwerpen in aanraking te brengen met je ogen.
Extra zorg in verband met contactlenzen
- Raak je ogen nooit direct aan met je handen zonder eerst je handen te wassen met neutrale zeep.
- Leer hoe je je lenzen zo voorzichtig mogelijk uit je ogen kunt halen. Vraag je oogarts voor advies om je lenzen op de juiste manier in en uit te doen.
- Wrijf nooit in je ogen, aangezien je ogen erg gevoelig zijn en gemakkelijk kunnen worden beschadigd.
Het is vrij normaal om de behoefte te hebben om je lenzen uit te doen wanneer je na een lange dag moe thuiskomt. Vergeet echter in geen enkel geval om eerst je handen te wassen voordat je dit doet. Dit is zeer belangrijk! De vloeistof in je lenzendoosje is immers niet sterk genoeg om alle ziektekiemen te elimineren.
Was je je handen om je lenzen uit je ogen te halen? Dan is het belangrijk om een neutrale zeep en warm water te gebruiken. Vloeibare zeep laat vaak een laagje achter op je huid dat vol chemische stoffen zit.
Daardoor kunnen ook hier restjes van terecht komen op je lenzen. Deze restjes stapelen zich op, waardoor je lenzen niet zo lang meegaan.
2. Je intieme delen
Je intieme delen zijn natuurlijk erg persoonlijk. Het is dan ook belangrijk om er zeker van te zijn dat je handen schoon zijn voordat je deze delen hiermee aanraakt.
Door deze delen aan te raken met vieze handen krijgen ziektekiemen de kans om allerlei soorten infecties te veroorzaken. Onze intieme delen zijn van nature al vochtig en hebben hun eigen ecosysteem. Wanneer deze in aanraking komt met andere bacteriën, kan dit ernstige problemen veroorzaken.
- Een veel voorkomende fout die veel vrouwen maken, is dat ze hun vulva te wassen met zeep en andere reinigingsproducten.
- Wij raden aan om het gebruik van water en reinigingsproducten speciaal gemaakt voor de vagina zeer beperkt te houden. Vermijd vooral normale zeep geheel.
3. De oren
Een van de lichaamsdelen die je nooit zou moeten aanraken met je handen is de binnenkant van je oren. Dit zou namelijk laesies kunnen veroorzaken die na verloop van tijd geïnfecteerd kunnen raken.
- Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat er van nature oorsmeer in je oren zit, wat dient als bescherming tegen bacteriën. Probeer daarom niet om al het oorsmeer dat in je oren zit volledig te verwijderen.
- Als je het idee hebt dat er te veel oorsmeer in je oren zit, overleg dan met je huisarts of een KNO-arts. Deze is onder andere gespecialiseerd in oren.De KNO-arts kan je helpen om zonder problemen en op een veilige manier van dit overtollige oorsmeer af te komen.
4. Het gezicht
Probeer je gezicht eigenlijk helemaal niet aan te raken. We weten dat veel mensen dit onbewust toch erg vaak doen. Als jij een van deze mensen bent, probeer jezelf dit dan af te leren.
Hier zijn verschillende redenen voor. Wanneer je je gezicht aanraakt, breng je bijvoorbeeld viezigheid van je handen over op je gezicht.
Als je hygiëne niet zo goed is, dan kunnen de poriën in je gezicht zeer snel verstopt raken. Daardoor kun je last krijgen van puistjes en rode plekken op je huid.
Het enige moment waarop je je gezicht zou aan moeten raken, is wanneer je je gezicht gaat wassen. Ook dit hoor je pas te doen nadat je je handen hebt gewassen.
Zoals je kunt zien, kan contact met vieze handen zowel simpele als vrij ernstige problemen veroorzaken. Probeer er daarom vanaf nu op te letten en deze lichaamsdelen zo min mogelijk met je handen aan te raken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.
- Jimenez Sesma M L, & Pardo Villacastillo, V. (2008). El impacto actual del lavado de manos.
- Lacasa Maseri, S., Lacasa Maseri, A., Gutiérrez Olid, M., Ledesma Albarrán, J. M., Núñez Cuadros, E., & Urda Cardona, A. (2012). El lavado de manos: ¿una recomendación atendida? Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322012000400007
- Unicef. Unicef promueve la higiene de manos para que se convierta en un pilar de los programa de salud pública. (2020). Recuperado el 21 de mayo de 2021.
- Health University of Utah. Stop touching or rubbing your eyes to reduce risk of coronavirus infection. (2020). Recuperado el 21 de mayo de 2021. https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2020/04/rubbing-eye.php
- National Health Services. Keeping your vagina clean and healthy. (2018). Recuperado el 21 de mayo de 2021. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/#:~:text=Washing%20your%20vagina,the%20vulva)%20gently%20every%20day.