Problemen met het innemen van pillen? 9 methoden om je te helpen

Het slikken van een pil is voor sommige mensen een beproeving. Soms is er de angst dat het vast komt te zitten of een onaangenaam gevoel in de mond veroorzaakt. Gelukkig zijn er veel tips die je kunnen helpen bij het slikken van een pil.
Problemen met het innemen van pillen? 9 methoden om je te helpen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 maart, 2023

Veel mensen vinden het moeilijk om een pil door te slikken. Er wordt zelfs geschat dat één op de drie mensen ongemak voelt bij het innemen van pillen, zelfs als ze geen lichamelijke aandoening hebben die hen daarvan weerhoudt. Voor kinderen is dit nog vervelender, dus zullen we enkele methoden noemen om een pil door te slikken.

De waarheid is dat het innemen van pillen vaak een onaangename ervaring is. Veel mensen zijn bang om te kokhalzen of verwerpen de smaak die de pillen in hun mond achterlaten. De meeste kinderen van hun kant verwerken het idee om iets door te slikken in plaats van te kauwen niet.

Ook zijn er natuurlijk mensen die anatomische of fysiologische problemen hebben met het innemen van pillen. Deze aandoening heet dysfagie en veroorzaakt problemen met het doorslikken van elke vaste of vloeibare stof. Ook een droge mond maakt het moeilijker om een pil door te slikken.

Waarom heb ik moeite met het innemen van pillen?

In de meeste gevallen zit de moeite met het innemen van pillen niet in het lichaam, maar in de geest. Bijna iedereen kan zonder problemen voedsel doorslikken, ook al zijn de happen veel groter dan een pil.

Soms veroorzaakt het moeten slikken van een pil angst. Het komt vaak voor dat dit het gevolg is van onaangename ervaringen uit het verleden die met name in de kindertijd plaatsvonden. Een verslikking of een onaangename smaak kan deze moeilijkheid hebben veroorzaakt.

Als het slikprobleem zich alleen voordoet bij het slikken van een pil, is er duidelijk sprake van een mentale belemmering. Evenzo is bij sommige mensen de belemmering bij het innemen van pillen een sterke misselijkheidsreflux. Dit komt vaak voor bij mensen die kieskeurig zijn met voedsel of die zich gemakkelijk verslikken.

Als er daarentegen altijd moeilijkheden zijn bij het doorslikken van iets, is het nodig een arts te raadplegen om de mogelijke afwijkingen op te sporen die dit genereren.

Bevalt dit artikel? Hier is nog een interessant artikel voor je:
Alles over hypnotica of slaappillen

9 tips voor het gemakkelijk innemen van pillen

Pillen in de vorm van een hartje
Alleen al de gedachte aan het doorslikken van een pil kan ongemak en ontkenning veroorzaken.

Er zijn verschillende trucs en tips die mensen kunnen helpen die moeite hebben met het doorslikken van een pil, zelfs als ze geen anatomische afwijkingen hebben. Hieronder volgen nuttige aanbevelingen om dit te bereiken.

1. Begeleid de pil met veel water

Het is gebruikelijk om een pil door te slikken met een kleine hoeveelheid water. Als iemand hier moeite mee heeft, kan het een goed idee zijn om de hoeveelheid vloeistof die met de pil wordt ingenomen te vergroten.

Het is voldoende om een grote slok water te nemen voordat je de pil inneemt. Prop de pil dan in je mond en probeer hem te passeren. Als het niet lukt, verwijder dan de pil en droog hem af met een papieren handdoek. Wacht een paar minuten en probeer het dan opnieuw.

2. Probeer de popflesmethode

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland publiceerde een rapport in de Annals of Family Medicine. Daarin suggereren ze dat de “pop bottle”-methode zeer effectief kan zijn bij het doorslikken van een pil.

De methode bestaat uit het volgende:

  • Vul een plastic fles met water of frisdrank gemengd met water.
  • Leg de pil op de tong.
  • Sluit je lippen strak om de opening van de fles.
  • Neem een slok van de vloeistof, terwijl je contact houdt tussen de lippen en de fles.
  • Gebruik bij de vorige handeling een zuigende beweging om de vloeistof samen met de tablet door te slikken.
  • Er mag geen lucht in het flesje komen.

Volgens het onderzoek was er een verbetering van 60 % in het slikken bij gebruik van deze methode.

3. Probeer je lichaam naar voren te kantelen

Deze methode werd ook voorgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg in het eerder genoemde rapport. Het wordt als volgt uitgevoerd:

  • Leg de tablet op de tong.
  • Neem een slokje water, maar slik het niet door.
  • Kantel de kin naar de borst.
  • Slik in die positie de pil en het water door.

Het onderzoek zegt dat het gebruik van deze methode het slikken tot 89% verbeterde ten opzichte van de traditionele methode.

4. Gebruik een zachte voeding

Dit is een heel praktische methode om een pil door te slikken, maar je moet medische goedkeuring hebben voordat je deze methode toepast. Sommige pillen mogen niet op deze manier worden doorgeslikt. De techniek is om de pil te “verstoppen” in zacht voedsel, zoals fruitpuree, pudding of iets dergelijks. Het moet gewoon doorgeslikt worden zonder te kauwen.

5. Gebruik een rietje

Leg de pil gewoon op je tong en drink dan water of een andere vloeistof door een rietje. De zuigende beweging is een manier om je aandacht af te leiden van de handeling van het doorslikken. Er zijn ook speciale medische rietjes in de handel om mensen te helpen een pil door te slikken.

6. Help jezelf met een gel

Er zijn zoete gels waarmee je pillen kunt omhullen om het innemen te vergemakkelijken. Dit verbetert de smaak en maakt het gemakkelijker om de pil door de slokdarm te laten glijden. Uit een onderzoek (Engelse link) hierover bleek dat 54% van de mensen deze techniek zeer nuttig vond voor het doorslikken van een pil.

7. Gebruik een spray

Er bestaan sprays die als glijmiddel werken en het veel gemakkelijker maken om de pil door de keel en slokdarm te laten glijden. De pil glijdt heel soepel en valt nauwelijks op. Het is vooral aangewezen voor degenen die anatomische problemen hebben met het doorslikken van een pil of voor degenen die een levendige herinnering hebben aan een keer verslikken.

8. Probeer een speciale pillenslikbeker

In de meeste apotheken is een pillenslikbeker verkrijgbaar. Deze zijn speciaal gevormd met een kopje aan de bovenkant dat tot achter in de keel reikt. Deze artikelen worden echter niet aanbevolen voor mensen met dysfagie. In alle andere gevallen kunnen ze zeer nuttig zijn.

9. Begeleid je pillen met dikke dranken

Ten slotte is een van de meest effectieve methoden om een zuigtablet door te slikken het gebruik van een glas sap of een andere dikke drank. Op deze manier zal de persoon zich concentreren op de textuur van de drank en vergeten dat hij of zij de medicijnen moet doorslikken. Net als bij water is het het beste om een grote slok te nemen.

Wanneer leert iemand pillen innemen?

Kinderen hebben de meeste moeite met het doorslikken van een pil, omdat ze de behoefte voelen om alles wat ze in hun mond stoppen te kauwen. Kinderen kunnen tussen de 4 en 6 jaar het vermogen verwerven om zonder problemen een pil door te slikken. Het kan echter langer duren bij een autismespectrumstoornis.

Een veel voorkomende aanbeveling is om met jonge kinderen te oefenen tot ze een pil leren doorslikken. Je kunt klein beginnen en de grootte vergroten naarmate het kind deze vaardigheid bereikt. Vermijd oefenen terwijl er een afleider is zoals een televisie, speelgoed of ander apparaat.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van dit artikel:
8 curiositeiten over de tong

Hoe kan ik iemand helpen leren pillen innemen?

Vrouw neemt een pil
Technieken om een pil te leren slikken helpen je om je geest te misleiden en lichamelijke afwijzing te minimaliseren.

Om pillen door te slikken, of te leren innemen , is het belangrijkste om ongegronde angsten uit te bannen en te gaan oefenen. Een mens kan een ander bij dit doel helpen, allereerst door het goede voorbeeld te geven. Laat ze zien hoe het moet en bewijs ze dat er niets is om bang voor te zijn.

Andere handelingen die nuttig kunnen zijn, zijn de volgende:

  • Oefen met kleine snoepjes. Het beste is om te beginnen met heel kleine snoepjes en op te werken naar die ter grootte van een ruitje.
  • Niet drukken. Oefensessies mogen niet langer duren dan 10 minuten en moeten zo ontspannen mogelijk zijn. Als er druk wordt uitgeoefend, kan dat de angst alleen maar vergroten.
  • Probeer de verschillende technieken uit. Moedig de ander aan om verschillende technieken voor het slikken van een pil te proberen. Zo zal hij of zij zelf ontdekken met welke methode hij of zij zich het prettigst voelt.
  • Verander de kanteling van het hoofd. Voor veel mensen kan het iets achterover of voorover kantelen van het hoofd het doorslikken van een pil vergemakkelijken. Wat dat betreft is het een goed idee om het vanuit zoveel mogelijk hoeken te proberen.
  • Bevochtig de mond en keel. Een glas water of sap drinken voordat je een zuigtablet inslikt zal het slijmvlies bevochtigen, waardoor de medicijnen gemakkelijker naar beneden glijden.

Wanneer naar de dokter gaan?

Als iemand het erg moeilijk vindt om een pil door te slikken, is het eerste wat je moet doen om met een arts te praten. Het medicijn kan in vloeibare vorm of in kleinere maten verkrijgbaar zijn. Je zou ook kunnen vragen of het mogelijk is om de pil te pletten, want niet alle pillen laten dit toe.

Als geen enkele techniek werkt, is het de moeite waard om de arts te laten kijken. Misschien is er sprake van een anatomisch probleem, dysfagie of een droge mond. Een controle is nodig om na te gaan of alles in orde is en op basis daarvan de nodige beslissingen te nemen.

Pillen moeten niet in stukken gesneden en doorgeslikt worden

De angst om een pil door te slikken is niet geheel ongegrond, maar het is belangrijk om die angst niet te overschatten. Het is mogelijk om in een pil te stikken en een ongemakkelijk gevoel te veroorzaken, maar dit is bijna nooit een noodgeval – alleen een ongemakkelijke ervaring.

Het is belangrijk om de beslissing om een pil te manipuleren niet in een opwelling te nemen zonder je arts te raadplegen. Er zijn pillen met speciale coatings of eigenschappen die veranderingen zoals splijten of pletten niet toestaan, omdat ze dan hun werking kunnen verliezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.