Problemen met het gevoel van eigenwaarde
Je gevoel van eigenwaarde is het beeld dat je van jezelf hebt in relatie tot anderen en je idee van hoe je denkt dat je zou moeten zijn. Veel factoren kunnen de ontwikkeling van problemen met het zelfbeeld beïnvloeden. Ze stammen vaak uit de kindertijd.
In dit artikel delen we enkele aanwijzingen om je te helpen ontdekken of je problemen met het zelfbeeld en je gevoel van eigenwaarde hebt. Dit is de eerste stap om meer zelfvertrouwen te krijgen en psychologisch welzijn te bereiken.
Aanwijzingen om problemen met het gevoel van eigenwaarde te identificeren
Onzekerheid
Een groot percentage van de mensen met een laag zelfbeeld ontwikkelt acute onzekerheid. In sommige gevallen kan het een groot probleem zijn – en niet alleen op persoonlijk niveau, maar ook op sociaal niveau, op het gebied van aanpassing.
Een gebrek aan zelfrespect leidt tot meer stress omdat het moeilijk is om met de diverse sociale situaties om te gaan.
Onzekerheid kan een teken worden van een laag zelfbeeld dat verschillende aspecten van je leven volledig kan beïnvloeden. Onzekerheid verlamt en veroorzaakt stress en veel psychologische druk. Sommige zeer onzekere mensen delegeren de besluitvorming vaak aan anderen, wat hun zelfvertrouwen verder bemoeilijkt.
Geen enkele vorm van kritiek accepteren
Een van de aanwijzingen die duiden op een laag zelfbeeld is wanneer iemand geen enkele vorm van kritiek of opmerking over zijn werk of persoonlijke eigenschappen of attitudes accepteert. Ze kunnen zelfs arrogant en agressief reageren, of juist gedemoraliseerd raken en gekwetst worden.
Dit soort gedrag kan een hoge gevoeligheid veroorzaken, wat betekent dat mensen zich zelfs gekwetst kunnen voelen door een licht-negatieve opmerking. Als gevolg hiervan ontwikkelt diegene een grote psychologische kwetsbaarheid en daarom zal zijn geluk altijd van anderen afhangen.
Zichzelf verdedigen, zelfs als niemand hen aanvalt
Een laag zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde kan de manier waarop de werkelijkheid wordt waargenomen met betrekking tot interactie en samenleven met anderen veranderen.
Elke opmerking kan ervoor zorgen dat iemand met een laag zelfbeeld zich aangevallen voelt. Als gevolg daarvan zal diegene altijd een defensieve houding aannemen. Ze kunnen ook een soort waanvoorstelling ontwikkelen of denken dat iedereen tegen hen is.
Het feit dat iemand je mening gewoon niet accepteert, is echter geen complot tegen jou. Daarom moet je je gezond verstand gebruiken en leren om anderen te vertrouwen.
We raden je aan om dit artikel ook te lezen:
Hoe de eigenwaarde bij kinderen te bevorderen
Onvermogen om te doen wat ze echt willen
Door onzekerheid kan iemand het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen of zijn mening te delen. Mensen met een laag zelfbeeld zijn dan ook meestal niet in staat om iemand iets te weigeren. Iedereen een plezier willen doen is echter een vergissing.
Onthoud dat het niet mogelijk is om iedereen tevreden te stellen. Bovendien is het ook niet gezond om de mening of plannen van anderen boven die van jezelf te stellen. Onthoud: bescherm altijd jezelf als eerste!
Een laag gevoel van eigenwaarde leidt vaak tot een minderwaardigheids- en onderwaarderingscomplex. Hierdoor geeft iemand zich over bij elk meningsverschil of dialoog. Hij of zij voelt zich niet in staat om zijn of haar ideeën te verdedigen. Dit kan zelfs gebeuren bij mensen die:
- beter opgeleid zijn.
- betere bijdragen leveren.
- een betere mening of een beter idee hebben.
Onvermogen om met mensen van het andere geslacht om te gaan
Er zijn veel gevallen van mensen met een laag gevoel van eigenwaarde die zich niet in staat of waardig genoeg voelen om een partner te hebben. Ze zien de persoon die ze leuk vinden als onbereikbaar. Daarnaast voelen ze zich onwaardig om een eenvoudig en hartelijk gesprek met diegene te beginnen.
- Een laag zelfbeeld zorgt ervoor dat mensen denken dat ze niet in staat zullen zijn om de aandacht van anderen te trekken.
- Ze kunnen ook denken dat ze niet aardig gevonden worden door anderen.
- Dit kan nog veel duidelijker worden benadrukt als de persoon in kwestie een fysieke eigenschap heeft die als ‘anders’ wordt beschouwd dan de rest en waar hij of zij onzeker over is.
Je zou ook moeten lezen:
Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten
Problemen met het gevoel van eigenwaarde worden weerspiegeld in de lichaamshouding
Lichaamstaal is ook een manier van communiceren. In feite wordt dit fenomeen non-verbale communicatie genoemd. Een laag zelfbeeld, samen met onzekerheid, zorgt ervoor dat mensen hun rug krommen en het hoofd laten zakken. Ook kruisen ze meestal hun benen en bewegen ze moeilijk en zonder ontspanning.
Het is dus interessant voor je om te weten of je slechte gewoontes op het gebied van lichaamshouding hebt aangenomen die het gevolg zijn van persoonlijke onderwaardering. Mensen met problemen met een laag gevoel van eigenwaarde tonen misschien zelfs minder vaak vreugde en lachen minder.
Externe factoren die kunnen leiden tot problemen met het gevoel van zelfbeeld
De meeste mensen met een laag gevoel van eigenwaarde hebben eerder in hun leven vaak te maken gehad met een vorm van aanhoudende emotionele mishandeling of intimidatie. Een vernederende behandeling creëert onzekerheden en zal uiteindelijk het vermogen van een persoon tot normale sociale interactie beïnvloeden.
Pesten, intimidatie op het werk, onderdrukking door de ouders en emotionele chantage kunnen tot onderwaardering leiden. In meer ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot het overwegen van zelfmoord plegen of tot automutilatie.
Pesten kan leiden tot problemen met het zelfbeeld.
Daarom is het buitengewoon belangrijk – en gezond – om aan je zelfrespect te werken. Als je wat extra hulp nodig hebt, is in therapie gaan een geweldige manier om te beginnen.
Therapeuten zijn experts in het helpen van mensen om een gezonder gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen! Het is bovendien helaas een verrassend veelvoorkomend probleem, dus er is niets om je voor te schamen.
Conclusie over gevoel van eigenwaarde identificeren
De zaken die we in dit artikel hebben besproken zullen je helpen om te weten te komen of jij of een van je geliefden problemen met het zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde hebt.
Bovendien helpt het kennen van deze aanwijzingen je ook om dit probleem bij je kinderen of andere dierbaren op te sporen om hen aan te moedigen hulp te zoeken. Daarom is de eerste stap om je bewust te worden van deze onderwaardering en een laag gevoel van eigenwaarde om deze te kunnen verhelpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pereira, M. L. N. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación. https://doi.org/10.15517/aie.v17i3.29066
- Berntsson, E. (2004). Los seis pilares de la Autoestima. Atención Primaria. https://doi.org/10.1157/13068212
- Atienza, F. L., Moreno, Y., Balaguer, I., & Rosenberg, M. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.