4 gewoonten voor eigenliefde voor alle vrouwen

Vrouwen werken al eeuwenlang aan een meer gelijkwaardige rol in de samenleving. Er is echter nog veel werk aan de winkel. Vanuit individueel perspectief is het aanleren van bepaalde gewoonten voor eigenliefde een goed begin.
4 gewoonten voor eigenliefde voor alle vrouwen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Gewoonten voor eigenliefde zijn gewoonten die een diepe verbinding met je behoeften en verlangens bevorderen. Deze gewoonten kun je ontwikkelen door er elke dag aan te werken. Van jezelf houden betekent weten wat je wilt en ervoor vechten. Van jezelf houden is niet egoïstisch. Het is een vorm van zelfrespect.

Wat is eigenliefde?

Eeuwenlang hebben vrouwen en hun verlangens de tweede viool gespeeld in patriarchale samenlevingen. Vrouwen geloofden uiteindelijk dat ze een ‘goede moeder en vrouw’ waren. Ze dachten dat blijvende mishandeling, dat lijden in stilte en het gelukkig maken van anderen hetzelfde was als van zichzelf houden.

Gelukkig veranderen de tijden beetje bij beetje. In werkelijkheid is er nog steeds een grote kloof in de gelijkheid van vrouwen en mannen. In de persoonlijke sfeer kan elke vrouw echter een verandering ondersteunen door van zichzelf te houden en door van haar dromen en verlangens een prioriteit te maken.

Voor feministische empowerment zijn deze gewoonten voor eigenliefde zeer positief. Een paar voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • jezelf toestaan om te dromen.
  • jezelf die dromen laten verwezenlijken.
  • een natuurlijk en gezond lichaam hebben.
  • zelf kunnen beslissen of je uitgaat of thuisblijft wanneer je maar wilt.

Kortom, het gaat erom te leren je eigen wensen en gevoelens te kennen, te weten wat wel en niet gezond voor je is en grenzen te stellen om ervoor te zorgen dat je leven zo bevredigend en zo fijn mogelijk is.

4 gewoonten voor eigenliefde die je persoonlijkheid versterken

Om het doel van een vol en gelukkig leven te bereiken, is het belangrijk dat je deze gewoonten voor eigenliefde aan je dagelijkse routine toevoegt. We zullen ze hieronder toelichten.

Luister naar jezelf

Luister naar jezelf

Volg je dromen om doelen te bereiken die je jezelf als vrouw hebt gesteld. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar vrouwen zijn van oudsher geconditioneerd door sociale opvattingen die zwaar op hun schouders drukken.

In de meeste culturen worden vrouwen beschouwd als verhandelbare goederen of huishoudsters. Kinderen opvoeden, of die nu van jezelf of van anderen waren, werd als een vrouwelijke taak beschouwd.

Zelfs het bereiken van basisrechten voor vrouwen was niet eenvoudig en in veel landen worden vrouwen deze rechten nog steeds ontzegd. In het Westen kunnen vrouwen echter in relatieve vrijheid hun levensstijl kiezen.

Vrouwen zijn gemaakt, niet geboren.” Niets speelt zich af in je leven. Jij bent jouw leven.

– Simone de Beauvoir –

We zeggen echter ‘relatief’, want als een vrouw geen kinderen of een echtgenoot wil, wordt ze vaak veroordeeld door een deel van de samenleving, vaak zelfs door haar eigen familie.

Vanwege dit alles is luisteren naar je eigen verlangens de belangrijkste gewoonte van eigenliefde. Of het nu gaat om het kiezen van je carrière, een partner of wat je draagt, het is belangrijk om je te verbinden met je eigen wensen.

Mogelijk ben je geïnteresseerd in:
Is ontrouw ervaren anders voor mannen en vrouwen?

Zeg ‘ja’ tegen jezelf

Het is duidelijk dat alle gewoonten voor eigenliefde nauw met elkaar verbonden zijn. Zichzelf accepteren met al haar gebreken is het mooiste wat een vrouw voor zichzelf kan doen.

Het beeld van het glimlachende, onderdanige, moederlijke en zelfgenoegzame meisje kan op oude beelden en schilderijen gestempeld blijven. Niemand kan definiëren wat het is om een vrouw te zijn en de ene vrouw niet met de andere vergelijken.

Sta jezelf toe om gelukkig te zijn

Sta jezelf toe gelukkig te zijn

Veel vrouwen blijven in een ongelukkige relatie en beseffen niet dat de deur voor hen openstaat om te vertrekken. Voor vrouwen is afstand nemen van lijden veel moeilijker dan voor mannen. Laat echter niemand je geluk wegnemen. Geniet van het leven als vrouw!

Mannen worden vanaf hun geboorte geleerd om vrij en onafhankelijk te zijn. Dit wetende – en wetende dat voor patriarchaat geluk niet noodzakelijk aan vrouwen wordt gegeven – is het onmogelijk om onbewogen te blijven.

Je moet die stap zetten naar zelfrespect , zowel in je relaties met je partner als je vriendschappen, op het werk of in je familie. Het is aan jou om aan je eigen behoeften te voldoen en het leven van je dromen te leiden.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
7 tekenen dat jij bent voorbestemd om succesvol te zijn

Werken aan jezelf

Het is altijd aan te raden om in alle opzichten groot te denken, maar ook persoonlijk. Je moet aan jezelf en je passies, je dromen werken. Daarvoor moet je volharden en met passie leven.

Je moet werken aan het vormen van nieuwe vriendschappen en groeien op elke manier die je bevredigend vindt. Dit betekent niet dat je in een keer enorme veranderingen in je leven moet aanbrengen. Het woord ‘werk’ in deze zin impliceert geduld en toewijding.

Aan jezelf werken houdt ook in dat je jezelf doelen stelt en de strijd aangaat om die te verwezenlijken. Op die manier kun je een leven voor jezelf creëren dat altijd bloeiend, gelukkig en ook vervullend is. Gewoonten voor eigenliefde zijn zaden die we planten voor ons toekomstig geluk. Waar liefde is, is geluk en waar gewoonten zijn, is er hoop.

Conclusie over gewoonten voor eigenliefde

Kortom, door te beseffen dat je liefde verdient en je ertoe verbindt om het aan jezelf te geven, heb je de eerste stap al gezet. Je bent al begonnen op weg naar het bereiken van je wensen. Een paar eenvoudige gewoonten voor eigenliefde zijn genoeg om je al het andere wat je wilt te brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.