Planten die je helpen in slaap te komen
Als je problemen hebt om in slaap te komen of je wordt wakker gedurende de nacht en je valt niet meer in slaap, kan je je voordelen halen uit een aantal huisgemaakte theeën.
In dit artikel willen we je vertellen over de beste planten om mee in slaap te vallen. Zij zullen je ook helpen om energiek en fit wakker te worden in de ochtend.
Planten die je helpen in slaap te komen
Het drinken van een heerlijke thee die je ook helpt om beter te slapen in de nacht lijkt misschien onmogelijk. Toch zijn er veel planten die ons kunnen helpen met dit veelvoorkomende probleem. Ze helpen mensen die in de drukke, rumoerige stad leven of te veel zorgen hebben.
Let op de volgende kruiden met een ontspannende en rustgevende werking. Ze zullen je helpen beter te slapen.
Lees ook:
Praat je partner in zijn slaap?
Valeriaan
Dit is een van de bekendste kruiden en het helpt je te slapen dankzij de kalmerende effecten. Het wordt al eeuwenlang gebruikt. Het was zelfs al bekend in Rome en Griekenland vanwege de ontspannende eigenschappen.
Valeriaan komt van oorsprong uit Azië, ondanks dat het ook veel in Europa en Amerika groeit. Het extract wordt zowel in de medicatie als in fytotherapie gebruikt.
Deze plant bevat veel etherische olie met ontspannende en krampstillende eigenschappen. Ook helpt het angsten en stress tegen te gaan. Het verhoogt het aantal uren ongestoorde slaap. Deze plant geeft ook een heerlijk rustig gevoel.
Je kan drie kopjes thee per dag ervan drinken.
Lavendel
Lavendel, bekend om zijn prachtige kleur en geur, is een van de meest ontspannende kruiden die er bestaat. Het helpt je om in een diepe slaap te komen.
- Het drinken van lavendelthee voordat je naar bed gaat, betekent een heerlijke en herstellende nachtrust. Je lichaam en geest zal volledig rusten. Bovendien ben je in staat om stress, angst en depressies achter je te laten.
- Ook kan je etherische lavendelolie gebruiken als parfum voor op je kussens en pyjama. Dit werkt als een natuurlijke ontspanner.
- Een andere optie is om in bad te gaan met lavendeltakjes in het water.
Passiebloem
Deze plant, ook bekend als passiflora, is erg effectief om je te helpen in slaap te vallen. Dit komt omdat het natuurlijke slaap stimuleert.
- Het wordt aanbevolen aan mensen die niet genoeg slaap krijgen. Ook helpt het mensen die plotseling midden in de nacht wakker worden. Het is het perfecte middel om een vredige, ontspannende en herstellende slaap te krijgen.
- Passiebloemen worden ook gebruikt als een natuurlijk middel tegen stress en angsten.
- Dit kalmerende middel geeft je een betere algemene welzijn. Daarnaast is het een geweldige bron voor alkaloïde. Het actieve ingredient in alkaloïde wordt ook gebruikt in medicinale kalmeringsmiddelen.
Je kan het als thee drinken of in de vorm van capsules innemen.
Linde
Lindethee is ook bekend als tilleul (vernoemd naar het plantengeslacht Tilia). Dit is een van de krachtigste kruiden om beter mee te kunnen slapen, omdat het ontspannend, rustgevend en verzachtend werkt.
- Dit is een krampstillend middel. Hierdoor ontspannen je spieren.
- Het vermindert de bloeddruk en opent je luchtwegen.
- Het bevat veel componenten die vergelijkbaar zijn met die in valeriaan.
- Ook heeft het vochtafdrijvende eigenschappen, met als gevolg dat we het niet aanraden om het te drinken voordat je gaat slapen, maar beter gedurende de avond.
Kamille
Dit kruid staat bekend om zijn witte en gele bloemen en zijn heerlijke smaak als thee. Kamille behoort tot de composietenfamilie. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor ontspannende en rustgevende behandelingen.
- Naast het drinken als een thee, kan je het ook als extract, capsules en etherische olie gebruiken.
- Kamille ontspant je spieren dankzij de component apigenine. Dit kalmeert je gehele centrale zenuwstelsel.
- Deze plant stimuleert de slaap en laat je eerder in slaap vallen.
Hopbloemen
Deze bloemen worden verdeeld in twee groepen: mannelijk en vrouwelijk. De laatstgenoemde, met hun conische vorm, zijn degenen die wij aanraden om slapeloosheid natuurlijk te behandelen.
- Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vluchtige oliën die ervoor zorgen dat je hersenen ontspannen.
- Hopbloemen zijn ook goed voor het reguleren van angsten en neuroses.
- Onder de vele toepassingen staan er een aantal voorop. Het stimuleert je eetlust, het is een natuurlijk anti-septisch middel en een krachtige vochtafdrijver. Daarom raden we je aan om dit niet ‘s nachts te drinken.
Rozemarijn
Dit wordt vaak gebruikt tijdens het koken. Rozemarijn geeft smaak aan je maaltijden en staat ook bekend om zijn intense geur.
Dit kruid bestaat uit:
- flavonoïden
- mineralen
- etherische olie
- fenolen
Al deze bestanddelen stimuleren het ontspannen van je spieren en laten je beter in slaap vallen.
Je kan rozemarijn als thee drinken of je kan dit aromatische kruid in je maaltijden verwerken.
Misschien ook interessant:
7 avondgewoonten om beter te kunnen slapen
Sint-janskruid
Dit is een medicinale plant die voornamelijk wordt gebruikt in de behandeling tegen depressies en angsten. Het wordt ook gebruikt om slapeloosheid mee te behandelen.
Sint-janskruid verhoogt de productie van serotonine in je hersenen. Dit is het hormoon dat je slaap reguleert.
Het kan worden gedronken als thee of worden ingenomen als een capsule. Beide opties kan je vinden in de gezondheidswinkel.
Andere planten die je kunnen helpen om beter te slapen, zijn:
- citroenbalsem
- munt
- citroenverbena
- papaver
- verbena
Probeer ze eens uit!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sarris, J., Panossian, A., Schweitzer, I., Stough, C., & Scholey, A. (2011). Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: A review of psychopharmacology and clinical evidence. European Neuropsychopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2011.04.002
- Wing, Y. K. (2001). Herbal treatment of insomnia. In Hong Kong Medical Journal.
- Salter, S., & Brownie, S. (2010). Treating primary insomnia – the efficacy of valerian and hops. Australian Family Physician. https://doi.org/10.1063/1.373005