Pijn bij het urineren: oorzaken en symptomen

Dysurie is de pijn of brandend gevoel bij het plassen/urineren. Vrouwen hebben er het vaakst last van.
Pijn bij het urineren: oorzaken en symptomen
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dysurie is de pijn en het brandende gevoel dat wordt geproduceerd bij het plassen. Waarschijnlijk betekent het dat je een urineweginfectie hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben en in sommige gevallen kan dit leiden tot vaker urineren.

Dit is een veel voorkomende ziekte die vaker jonge vrouwen die seksueel actief zijn treft. Het kan ook voorkomen bij zwangere vrouwen, mensen met diabetes en mensen die een andere vorm van blaasproblemen hebben.

Deze urineweginfecties komen minder frequent voor bij mannen. Wanneer mannen pijn voelen tijdens het urineren, kan dit worden veroorzaakt door urethritis of andere ziekten die in verband staan met de prostaat.

vaginale-infecties kunnen zorgen voor pijn bij urineren

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van pijn bij het plassen zijn meestal zeer verschillend tussen mannen en vrouwen, maar beide kunnen een sterk branderig of stekend gevoel ervaren wanneer ze beginnen met plassen en vaker begint het ongemak na het urineren.

Als je pijn voelt wanneer je begint te plassen, betekent dit dat er een urineweginfectie is. Aan de andere kant: als je pijn voelt als je klaar bent met plassen kan het gaan om een zeer ernstig blaas- of prostaatprobleem.

Voor sommige vrouwen is de pijn die ze voelen intern als gevolg van een urineweginfectie. In andere gevallen is het extern en wordt het veroorzaakt door een ontsteking of irritatie van de huid.

Wat zijn de oorzaken?

Een infectie in de plasbuis, blaas of nieren is een van de meest voorkomende oorzaken van het ervaren van dysurie of pijn bij het plassen. De meest voorkomende vorm van infectie is acute cystitis, een blaasontsteking, of pyelonephritis, een nierontsteking. Het kan ook worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare ziekte.

Andere mogelijke oorzaken van pijn bij urineren

  • Trauma. Een lokale beschadiging of irritatie door het plaatsen van een katheter of seksueel contact kan dit veroorzaken.
  • Anatomische obstakels of misvormingen.
  • Laesies. Dit kan gebeuren als je een laesie aan de buitenkant van je geslachtsdelen hebt gehad.
  • Externe irritatie. Het wordt in feite veroorzaakt door het te vaak gebruiken van een vaginale douche of het gebruik van een bepaald product.
  • Hormonale effecten.
  • Neurologische aandoeningen.
  • Nier-, blaas-, vagina- of vulvakanker.
  • Omstandigheden die het immuunsysteem beïnvloeden.
  • Nier- of blaasstenen.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Sommige medicijnen, zoals die voor de behandeling van kanker. Helaas leiden deze producten tot bijwerkingen, zoals irritatie van de blaas.
  • Nier-, vagina- of schimmelinfecties.

Hoe wordt het ontdekt?

De arts zal de medische voorgeschiedenis van de patiënt inzien en zal een aantal vragen stellen over hoe vaak hij of zij plast. Ook zal de arts er proberen achter te komen of de patiënt deze symptomen al vaker heeft gehad.

Dit kan een buikonderzoek betekenen en een onderzoek van de externe genitaliën. Maar vrouwen krijgen een gynaecologisch onderzoek.

De arts zal ook vragen om een ​​urinemonster, dat het laboratorium onderzoekt onder een microscoop. Daar test men de aanwezigheid op bloed. Daarna maakt men een kweek van het urinemonster om te zien of er bacteriën groeien, om zo te bepalen of er een bacteriële infectie is ontstaan en zo nodig de bacteriën te identificeren die de infectie veroorzaken.

Behandeling van dysurie

De aanbevolen behandeling wordt uitgevoerd met antibiotica, maar het is belangrijk om de redenen van de infectie te kennen. In elk van deze gevallen wordt het drinken van veel water aangeraden, zodat je het ongemak van de pijn tijdens het urineren sterk kunt verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.