Pijn aan de eierstokken: een groter probleem?
Pijn aan de eierstokken kan in intensiteit variëren van lichte pijn tot sterkere en constante pijn. Vrouwen kunnen de pijn enkele ogenblikken of uren achter elkaar ervaren en de pijn kan ook elke maand variëren. Dat verschilt per persoon.
De pijn kan ontstaan tijdens de ovulatie, aan het begin van de menstruatie, halverwege of zelfs gedurende de hele cyclus aanhouden.
Wat is pijn aan de eierstokken?
Eierstokken zijn twee organen die eitjes produceren. Zowel qua grootte als vorm lijken ze op amandelen. Ze bevinden zich in het onderste deel van de buik, aan beide zijden van de baarmoeder, net boven de eileiders.
Wanneer vrouwen vruchtbaar zijn, zijn de eierstokken hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de productie van eitjes. Hormonen (oestrogeen en progesteron) zorgen dat het vrouwelijke voortplantingssysteem goed blijft functioneren.
Ook interessant om te lezen:
Cystes op de eierstokken ontdekken en voorkomen
Pijn in dit specifieke gebied kan voortkomen uit complicaties die verband houden met het voortplantingssysteem en nabijgelegen organen. Volgens studies is pijn in de onderbuik of bekkengebied een belangrijke oorzaak van bezoek aan de gynaecoloog en ziekenhuisopnames.
In veel gevallen betekent de pijn geen ernstig probleem, maar we moeten wel voorzichtig blijven.
Factoren om te overwegen
Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten als je dit soort pijn hebt. Onder andere:
- Als je recente een operatie hebt ondergaan.
- Op welke plek de pijn zich voordoet.
- Mogelijke veranderingen in urine of ontlasting.
- Wanneer de pijn begon.
- Ook je huidige medicatie kan invloed hebben.
- Daarnaast kan de duur en hoeveelheid menstruatievloeistoffen veranderen.
We moeten deze factoren overwegen en de symptomen in de gaten houden voor het geval ze verergeren. Deze informatie kan nuttig voor je arts zijn, waardoor hij of zij een accuratere diagnose kan stellen.
Symptomen
In de meeste gevallen geeft pijn in de eierstokken geen ernstige symptomen en verdwijnt na enige tijd vaak vanzelf. Met andere woorden, het is een tijdelijke pijn.
Een aantal algemene symptomen zijn:
- Pijnlijke stoelgang
- Zwaar gevoel in de onderbuik
- Misselijkheid, overgeven of gevoelige borsten
- Buikpijn is het sterkste symptoom
- Soms voelen vrouwen druk op de blaas, waardoor ze vaak moeten plassen
- Bekkenpijn (die kan zich uitbreiden naar rug of benen)
- Pijn in het bekken tijdens de geslachtsgemeenschap
Oorzaken
Ovulatie
De follikelgroei op het oppervlak van de eierstokken. Niet alle vrouwen hebben last van dit soort pijn, maar het is normaal als het gebeurt. Het kan voor, tijdens en na de menstruatie plaatsvinden.
Menstruatie
Veel vrouwen hebben last van pijn, die mild of heftig kan zijn. De pijn is het gevolg van het samentrekken van de spieren in de baarmoeder.
Cysten op de eierstokken
Cysten in de eierstokken kunnen in grootte variëren en zijn meestal goedaardig. Ze zijn gevuld met vloeistof en kunnen pijn veroorzaken als ze barsten.
Endometriose
Dit is een veel voorkomende aandoening. De pijn doet zich voor als de cellen buiten de baarmoeder groeien (in de eierstokken, blaas, darm).
Eerste maand van de zwangerschap
De veranderingen die de baarmoeder ondergaat, kan pijn in de eierstokken veroorzaken.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap omvat een embryo dat buiten het baarmoederslijmvlies groeit. Als dat niet op tijd behandeld wordt, kan er een levensbedreigende situatie voor de moeder ontstaan.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- abnormale vaginale bloeding
- rugpijn
- het uitblijven van menstruatie
Vrouwen kunnen ook een sterke druk op het rectum voelen of milde tot lichte krampen in hun bekken. Ten slotte kunnen ze ook pijn in de onderbuik voelen.
Eileiderontsteking
Deze ziekte veroorzaakt de ontsteking van de eierstokken, eileiders en baarmoedermond. Het komt meestal door bacteriële infecties, voornamelijk gonococci-bacteriën, die gonorroe veroorzaken.
Behandeling
Welke behandeling er nodig is, hangt van de oorzaak van de pijn af. Daarom is een bezoek aan je arts noodzakelijk. Er zijn echter enkele algemene manieren om de pijn aan je eierstokken te verlichten:
- Vermijd koffie tijdens de menstruatie. Koffie vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk stijgt. Het resultaat kan pijn in de eierstokken zijn.
- Sporten. Sporten kan helpen de pijn te beheersen en het zorgt voor een gezonde levensstijl. Streef naar twee of drie keer sporten per week.
- Thee. Er zijn veel theeën die kunnen helpen bij het verlichten van pijn aan de eierstokken.
Onthoud dat eierstokpijn normaal kan zijn en het altijd anders zal zijn voor elke vrouw. Als je echter veel pijn ervaart, wordt een medisch consult aanbevolen. Je moet ook minstens één keer per jaar een routinecontrole uitvoeren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Baquedano Mainar, L., Lamarca Ballestero, M., Puig Ferrer, F., & Ruiz Conde, M. A. (2014). Enfermedad inflamatoria pélvica: un reto en el diagnóstico y tratamiento precoz. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262014000200009
- Bavera, G. A. (2009). Quistes ováricos. Enfermedades y Problemas Reproductivos. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50097-5
- Bueno, F. N., Sáez, J. C., Ocaranza, M. B., Conejeros, C. R., Vaccarezza, I. P., Borquez, P. V, & Soto, E. R. (2002). TRATAMIENTO MEDICO DEL EMBARAZO ECTOPICO *. REV CHIL OBSTET GINECOL. https://doi.org/10.4067/S0717-75262002000300001
- Bulun, S. E. (2018). Endometriosis. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00025-1
- Dunselman, G. A. J., Vermeulen, N., Becker, C., Calhaz-Jorge, C., D’Hooghe, T., De Bie, B., … Nelen, W. (2014). ESHRE guideline: Management of women with endometriosis. Human Reproduction. https://doi.org/10.1093/humrep/det457
- Hernández Durán Daisy, & Diaz, O. M. (2010). Ginecología Y Salud Reproductiva. Enfermedad Inflamatoria Pélvica. https://doi.org/10.1023/B:JIEN.0000032774.01082.41
- Meira La Costa, E. DA, Ulloa, A., & Luis, F. (2013). Embarazo Ectopico. Revistas Bolivianas. https://doi.org/10.1037/e553842012-001
- Vázquez, A. D., & Vázquez Romo, J. J. (1966). Enfermedad pélvica inflamatoria. Ginecologia y Obstetricia de Mexico. https://doi.org/10.1056/NEJMra1411426