Pelé sterft in ziekenhuis aan darmkanker: meer informatie over deze ziekte

Bij Pelé werd ruim 1 jaar geleden, in augustus 2021, darmkanker vastgesteld. Helaas heeft hij zijn strijd tegen de ziekte verloren.
Pelé sterft in ziekenhuis aan darmkanker: meer informatie over deze ziekte
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 11 maart, 2023

Bij Pelé (Edson Arantes do Nascimento) werd meer dan een jaar geleden, eind augustus 2021, darmkanker geconstateerd. Hij was naar het Einstein Ziekenhuis in São Paulo (Brazilië) gegaan voor routinecontroles, maar de resultaten maakten de artsen attent op het bestaan van een probleem.

Met bevestiging onderging hij op 4 september 2021 een operatie om de tumor te verwijderen, samen met een deel van de darm. Dit is de gebruikelijke procedure.

Daarna droegen de artsen Pelé op te beginnen met chemotherapie tegen darmkanker. Ook dit maakt deel uit van het protocol voor de behandeling van de ziekte.

De chemokuren werden herhaald en de ex-voetballer bezocht het ziekenhuis vaak. Sommige van deze keren had hij langere ziekenhuisopnames nodig, door de effecten van de medicijnen of door complicaties die inherent zijn aan de evolutie van de ziekte.

Eind november moest Pelé bij een nieuwe controle in het ziekenhuis worden opgenomen en kon hij de instelling niet meer verlaten. Het ziekenhuis gaf toen een verklaring uit over de zaak:

Edson Arantes do Nascimento werd opgenomen in het Hospital Israelita Albert Einstein voor een herevaluatie van de chemotherapiebehandeling voor de in september 2021 vastgestelde darmtumor. Na de medische evaluatie werd de patiënt overgebracht naar de gewone afdeling, zonder dat opname op de semi-intensieve zorgafdeling of ICU nodig was. De oud-speler heeft zijn vitale functies volledig onder controle en verkeert in een stabiele klinische toestand. -verklaring van het Albert Einstein Ziekenhuis in São Paulo in november 2022

De voetbalster ging echter achteruit en kon de progressie van zijn oncologische toestand niet te boven komen. Zijn dochter kondigde op sociale netwerken aan dat hij was overleden:

Alles wat we zijn hebben we aan jou te danken. We houden oneindig veel van je. Rust in vrede.

-Instagram van Kely Nascimento op donderdag 29/12/2022 –

Wat zijn de meestvoorkomende complicaties van darmkanker?

Darmkanker
Complicaties van darmkanker komen vaak voor, zelfs bij patiënten die vroeg worden behandeld.

Pelé’s ziekenhuisopnames voor darmkanker waren verschillende sinds september 2021. En dat is te verwachten in het verloop van een oncologische ziekte zoals die hem trof.

De meest voorkomende complicaties (Engelse link) van deze pathologie zijn de volgende:

De eerste twee worden veroorzaakt door de schade die de tumor veroorzaakt aan de wand van de dikke darm. De kwaadaardige cellen zijn bij woekering in staat het interne lumen van het spijsverteringskanaal af te sluiten. Ook hebben ze het vermogen om een gat in de dikke darm te maken, wat ernstig is.

Wat het bloeden betreft, wordt aangenomen dat alle kwaadaardige dikke darmtumoren bloeden. Minder dan 1% bloedt echter hevig.

Statistische gegevens wijzen erop dat complicaties te verwachten zijn. Volgens de American Society of Clinical Oncology (Engelse link).Volgens de European Cancer Society overleeft 64% van de patiënten 5 jaar na de diagnose kanker. Dit betekent dat ongeveer 4 van de 10 patiënten binnen deze periode overlijden.

Een vroege diagnose verbetert de overlevingskans aanzienlijk. Het Argentijnse Ministerie van Gezondheid (Spaanse link) meldt echter dat de ziekte, zelfs met behandeling, bij tot 50% van de patiënten terugkeert en dat bij 80% dit in de eerste 3 jaar gebeurt.

Pelé was iets langer dan een jaar gediagnosticeerd met darmkanker en het was niet vreemd dat hij een terugslag kreeg.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Een nieuwe studie identificeert mondbacteriën die darmkanker kunnen veroorzaken

Wat is de behandeling van darmkanker?

Iemand aan een infuus in het ziekenhuis
Chemotherapie wordt gebruikt als aanvulling op een operatie, of vóór een operatie, om de grootte van de te verwijderen tumor te verkleinen.

De behandeling van Pelé’s darmkanker begon met een operatie en werd gevolgd door chemotherapie. Deze benaderingen worden aanbevolen door de huidige medische richtlijnen(Engelse link).

Chirurgie

Verwijdering van de tumor is een routinematige aanpak. Indien vroeg ontdekt, wordt meestal een plaatselijke operatie uitgevoerd waarbij de kwaadaardige cellen en een deel van het omringende weefsel worden verwijderd.

De optie van een operatie met laparoscopie (Engelse link) is bij een aantal patiënten ook haalbaar. Het voordeel daarvan is dat de incisies kleiner zijn en de herstelperiode korter.

Als de tumor erg groot is en laat ontdekt, is er het alternatief van een colostomie. Hierbij wordt een groot deel van de darm verwijderd en het gebied opnieuw gefunctionaliseerd met een opening naar buiten, die uitkomt op een zak om de uitwerpselen op te vangen. Helaas kan dit voor bepaalde patiënten de enige haalbare oplossing zijn, wat de kwaliteit van leven in de toekomst bemoeilijkt.

Chemotherapie

Als de tumor is verwijderd, moet het medische team dat de behandeling leidt, beslissen of deze wordt aangevuld met andere therapieën. Een van de meest gekozen behandelingen is chemotherapie, zoals bij Pelé gebeurde.

In het algemeen worden verschillende medicijnen gecombineerd in verschillende toepassingen of sessies. Het kan eerst een enkel geneesmiddel zijn en daarna nog verschillende, of ook een spreiding ervan in opeenvolgende stadia.

De meest gebruikte(Engelse link) geneesmiddelen voor darmkankerchemotherapie zijn de volgende:

 • Capecitabine
 • Fluorouracil
 • Oxaliplatine

De bijwerkingen van chemotherapie zijn vrij frequent. De patiënt heeft meestal last van braken, diarree, veranderingen in de gevoeligheid van zijn zenuwen en extreme vermoeidheid. Hoewel de nieuwe medicijnen deze reacties hebben verminderd, zijn ze intenser in de dagen na de sessies.

Radiotherapie

Radiotherapie is meestal geïndiceerd bij darmkanker vanwege de mogelijkheid van terugkeer van de tumor. Met andere woorden, er worden röntgenstralen toegepast op het aangetaste weefsel om te proberen herhaling op dezelfde plaats te voorkomen.

Soms wordt het uitgevoerd met een externe straal die straling uitzendt van buiten het lichaam van de patiënt, terwijl op andere momenten brachytherapie (Engelse link) wordt gebruikt. Bij deze laatste wordt het radioactieve element in het lichaam geplaatst, zodat het lokaal werkt.

Gerichte therapie

Gerichte therapie is een speciale vorm van toediening van geneesmiddelen tegen kanker. Dit zijn medicijnen die inwerken op processen die specifiek zijn voor een tumor, zoals de vorming van nieuwe bloedvaten of eiwitten. Er zijn ook mogelijkheden om kankergenen te blokkeren.

Bevacizumab (Engelse link) is misschien wel het bekendste middel in deze groep. Het is in verschillende landen goedgekeurd als eerste behandeling van darmkanker, samen met chemotherapie.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Clea Shearer verslaat kanker: hoe werd het op tijd geïdentificeerd en behandeld?

Immunotherapie

Vrouw in het ziekenhuis

Tenslotte baseert de groep geneesmiddelen die voor immunotherapie wordt gebruikt, zijn werking op het stimuleren van het immuunsysteem van de patiënt. Het doel is de natuurlijke afweer van het lichaam te activeren en kanker te bestrijden.

De meest gebruikte (Engelse link) geneesmiddelen in deze groep zijn de volgende:

 • Pembrolizumab
 • Nivolumab
 • Ipilimumab

Pelé vocht tot het einde tegen darmkanker

Pelé’s diagnose van darmkanker vond de voetbalster op 82-jarige leeftijd. Hij onderging een operatie en volgde een 1 jaar durend protocol van chemotherapie. Hij had terugvallen en complicaties die verband hielden met infecties die hem aanvielen terwijl zijn afweer laag was.

Uiteindelijk stierf Pelé aan multi-orgaanfalen veroorzaakt door de progressie van darmkanker.

De complicaties kwamen vaker voor en waren misschien ernstiger vanwege zijn leeftijd. Maar de enige voetballer die drie keer de Wereldbeker heeft gewonnen stuurde vanuit zijn ziekenhuisopname berichten, waarin hij de eerbetuigingen bedankte die in Qatar plaatsvonden:

Vrienden, ik ben in het ziekenhuis bezig met mijn maandelijkse bezoek. Het is altijd fijn om positieve berichten als deze te ontvangen. Dank aan Qatar voor dit eerbetoon, en aan iedereen die me goede vibes stuurt.

-Post op Instagram van het account @pele –

Niemand kan ontkennen dat Pelé tot het einde toe vocht tegen darmkanker. Hij beleefde een bijzonder moeilijk jaar 2022, met opeenvolgende ziekenhuisopnames. Zijn nalatenschap kan misschien worden samengevat in de laatste publicatie gemaakt met zijn officiële Twitter-account:

Inspiratie en liefde markeerden het pad van Koning Pelé, die vandaag vredig is overleden. Liefde en liefde, voor altijd.

-Twitteraccount @pele, gepubliceerd op donderdag 29/12/2022-

De koning van het voetbal ging met pensioen met 1.301 doelpunten, waarvan 775 in officiële wedstrijden. In wereldbekers scoorde hij 12 keer en met Santos won hij alles wat ondernomen werd. Berichten van verdriet en troost worden herhaald in de media, waarin de carrière wordt herdacht van de man die de eerste wereldster van de sport was.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Clancy, C., et al. “A meta‐analysis to determine the oncological implications of conversion in laparoscopic colorectal cancer surgery.” Colorectal Disease 17.6 (2015): 482-490.
 • Hashiguchi, Yojiro, et al. “Japanese Society for Cancer of the Colon and Rectum (JSCCR) guidelines 2019 for the treatment of colorectal cancer.” International journal of clinical oncology 25.1 (2020): 1-42.
 • Lloyd, S., et al. “Intraoperative high-dose-rate brachytherapy: An American Brachytherapy Society consensus report.” Brachytherapy 16.3 (2017): 446-465.
 • M McQuade, Rachel, et al. “Colorectal cancer chemotherapy: the evolution of treatment and new approaches.” Current medicinal chemistry 24.15 (2017): 1537-1557.
 • Pak, Haleh, et al. “Surgical complications in colorectal cancer patients.” Annals of medicine and surgery 55 (2020): 13-18.
 • Rosen, Lee S., Ira A. Jacobs, and Ronald L. Burkes. “Bevacizumab in colorectal cancer: current role in treatment and the potential of biosimilars.” Targeted oncology 12.5 (2017): 599-610.
 • Zaborowski, Alexandra M., Des C. Winter, and Lydia Lynch. “The therapeutic and prognostic implications of immunobiology in colorectal cancer: a review.” British Journal of Cancer 125.10 (2021): 1341-1349.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.