Clea Shearer verslaat kanker: hoe werd het op tijd geïdentificeerd en behandeld?

In 2021 ging de Netflix-ster voorbij aan een vermoeden dat een jaar later haar leven veranderde. Nu is Clea Shearer gezond en gericht op het bevorderen van kankerpreventie.
Clea Shearer verslaat kanker: hoe werd het op tijd geïdentificeerd en behandeld?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 13 februari, 2023

Clea Shearer begint aan een nieuwe overgang in haar leven en een fundamenteel onderdeel van deze fase is het vergroten van het bewustzijn onder vrouwen over de diagnose en tijdige behandeling tegen borstkanker. De Netflix-ster is een overlevende van de ziekte, die een jaar na het opmerken van een teken dat ze destijds negeerde, werd ontdekt.

Het is 7 maanden geleden dat de presentatrice van The home edit het publiek op de hoogte bracht van de ziekte en de strijd begon om zichzelf te bevrijden van borstkanker. De reis bestond uit operaties, medicijnen tegen kanker en bestraling.

Hoewel de zekerheid van carcinoom verwoestend nieuws was, besloot de presentatrice het heft in eigen hand te nemen en haar leven te redden:

Als ik dit niet op mezelf had genomen, zou ik in een heel andere situatie verkeren.

Het vermoeden van Clea Shearer materialiseerde in een diagnose

In de zomer van 2021 onthulde haar lichaam een eerste teken, maar de waarschuwing zakte niet in voor de presentatrice van het streamingplatform. Ze vond het knobbeltje in haar borst geen reden tot ongerustheid; bovendien waren er geen andere aanwijzingen dat er iets mis was met haar gezondheid.

Eind februari 2022 deed een borstzelfonderzoek de alarmbellen bij de 40-jarige afgaan. Het waren niet langer 1, maar 2 knobbels die ze vergelijkt met een steen. Om elk vermoeden uit te sluiten, besprak ze het met haar arts en ging meteen door met de evaluaties.

Aanvankelijk zouden ze een mammogram maken, maar het was nodig dit aan te vullen met een echografie. Het echografierapport liet zorgwekkende beelden zien, waardoor een dringende drievoudige biopsie werd uitgevoerd. Alles gebeurde op dezelfde dag: 8 maart, toen de tests aan de professionele organisator bevestigden dat ze kanker had.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Een nieuwe studie identificeert mondbacteriën die darmkanker kunnen veroorzaken

Borstkanker: de vorm van kanker die vrouwen het meest treft

Mammografie
Periodieke mammografie, volgens medische richtlijnen, is een effectieve methode voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker.

Ongecontroleerde groei van borstcellen veroorzaakt borstkanker. Zo legt de American Cancer Society het uit (Engelse link), verwijzend naar de voelbare knobbel die zichtbaar is op een röntgenfoto.

Er zijn verschillende soorten kwaadaardige tumoren in de borst en verschillende stadia. Ductaal carcinoom in situ (DCIS) en invasief carcinoom zijn de meest voorkomende typen.

Er zijn ook minder voorkomende typen, zoals angiosarcoom(Spaanse link) en reusachtige fibroadenomen(Spaanse link). De eerste presenteert zich met pijnloze paarsachtige knobbels en de laatste is een tumor met kans op necrose en ook ulceratie, volgens de Revista Venezolana de Oncología en de Revista Chilena de Radiología.

De bibliografie over de pathologie benadrukt (Engelse link) dat borstkanker de tweede plaats inneemt wat betreft dodelijkheid bij vrouwen. Van haar kant wijst de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erop dat in 2020 het aantal sterfgevallen in verband met deze ziekte in sommige landen met 40% zal zijn gedaald.

Tegen deze achtergrond bevordert een campagne van de WHO vroegtijdige opsporing, tijdige diagnose en uitgebreide behandeling van borstkanker (Engelse link). Dit alles met het doel het jaarlijkse aantal sterfgevallen als gevolg van deze oorzaak te verminderen.

Borstkanker komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen het krijgen.

Opsporing

Juist het vroegtijdig ontdekken van borstkanker is de beste manier om borstkanker te voorkomen. Hoewel zelfonderzoek niet effectief is gebleken in het verminderen van het sterftecijfer, wordt het genoemd als diagnostische methode die vaak verantwoordelijk is voor de eerste waarschuwing.

Mammografie, echografie en magnetische resonantiebeeldvorming worden door de Revista Médica Sinergia genoemd als andere methoden (Spaanse link) voor een medisch oordeel over kanker.

In instellingen met voldoende middelen stelt (Spaanse link) de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) voor om elke 2 jaar een mammografiescreening te plannen. In instellingen met beperkte middelen is een klinisch onderzoek ook een optie. De beginleeftijd voor deze consulten varieert volgens de gezondheidsrichtlijnen van elk land.

Risicofactoren

Borstknobbels worden meestal als normaal beschouwd, omdat de meeste goedaardig zijn en zich niet buiten de borst verspreiden. Deze knobbels vergroten echter de kans op oncologische aandoeningen.

Omstandigheden die het risico verhogen zijn onder meer leeftijd, familiegeschiedenis, genetische mutaties en andere eerdere borstpathologie, volgens informatie van de Centers for Disease Control and Prevention (Engelse link).

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Zaadbalkanker: de ziekte die Sebastien Haller (Borussia Dortmund) heeft

Symptomen die niet onopgemerkt mogen blijven

Je eigen borsten onderzoeken
Door zelfonderzoek van de borsten kunnen onregelmatigheden worden opgespoord die dan met een professional worden geraadpleegd.

Shearers gebrek aan familiegeschiedenis en haar leeftijd deden haar denken dat een kankerdiagnose onmogelijk was. Maar vanaf de ontdekking werden de symptomen duidelijker.

Verwijzingen van de Mayo Clinic en het tijdschrift ARBOR noemen de volgende onder de symptomen (Spaanse link) van borstkanker:

 • Axillaire knobbels (Spaanse link).
 • Tepelinversie.
 • Zwelling van de arm.
 • Tepelafscheiding.
 • Borstknobbels of verdikkingen.
 • Roodheid en gaatjes in de huid van de borst.
 • Korstvorming en schilfering van het tepelhof en de borsthuid.

Artsen zijn het echter eens over de mogelijkheid dat de patiënt de symptomen door elkaar haalt, rekening houdend met de goedaardige tumoren in de borsten vóór de menopauze.

Wat was de behandeling die Clea Shearer kreeg tegen borstkanker?

Een maand na de ontdekking onderging Clea Shearer een 9 uur durende operatie waarbij een bilaterale borstamputatie werd uitgevoerd. Een week later werd ze opnieuw in de operatiekamer opgenomen voor een nieuwe operatie, omdat de huid begon te necrotiseren.

Er volgde 20 weken chemotherapie met Adriamycine ® en paclitaxel. Dit werd aangevuld met 5 weken bestraling en daarnaast hormoontherapie, die samen krachtige bijwerkingen veroorzaakten.

Het National Cancer Institute preciseert dat dergelijke reacties optreden wanneer de behandeling gezonde organen en weefsels aantast (Engelse link). Over het algemeen ervaren patiënten het volgende bijwerkingen:

 • Pijn.
 • Vermoeidheid.
 • Bloedarmoede.
 • Alopecia.
 • Constipatie.
 • Gebrek aan eetlust.

Midden in de behandeling maakte de professionele organisator ook nog een COVID-19 besmetting door.

Ziekte verslagen, Clea Shearer is klaar voor haar nieuwe leven

Clea Shearer “trok aan de bel” en is kankervrij. Het was een zwaar jaar en de kunstenares is zich ervan bewust dat de strijd niet voorbij is, dat het nu meer dan ooit nodig is de waarschuwingen in acht te nemen.

Ze wil van haar geval een nuttige ervaring maken, die vrouwen ook zal aanmoedigen meer tijd aan gezondheid te besteden. Daartoe lanceerde ze het Clea Shearer Breast Cancer Research Fund, een organisatie die vroege opsporing bevordert door middel van toegankelijke diensten.

Terwijl ze bekendheid geeft aan haar campagne, is Shearer van plan te genieten van haar familie, vrienden en de nieuwe kans die het leven haar biedt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.