Wist je dat papaja bij diabetes kan helpen?
Er bestaan vele mythen over of je nu wel of niet papaja mag eten wanneer je aan diabetes lijdt. Vele mensen hebben ervoor gekozen om papaja onmiddellijk uit hun dieet te schrappen. Dat komt omdat ze denken dat ze door dit fruit te eten het glucoseniveau in hun bloed zullen beïnvloeden.
Hier zullen we je helpen om deze mythen te verbrijzelen, want in werkelijkheid kan papaja bij diabetes erg goed helpen.
Diabetes beter begrijpen
Diabetes is een chronische ziekte die zich manifesteert wanneer de pancreas volledig stopt met het produceren van insuline of niet langer de noodzakelijke hoeveelheden insuline produceert om de opgenomen suikers om te zetten.
Insuline zorgt ervoor dat de glucose uit het verteerde voedsel omgezet wordt in energie om de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als de glucose niet door de cellen opgenomen wordt om te gebruiken als energie, dan stapelt het zich op in het bloed. Dit veroorzaakt hyperglycemie.
Hyperglycemie is wanneer je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt. Als deze situatie te lang blijft duren, dan veroorzaakt dit schade aan de organen en de weefsels van het lichaam.
Er zijn verschillende soorten diabetes. Hoewel alle vormen medische aandacht vereisen, kan papaja je helpen om de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier te stabiliseren als je diabeticus bent.
Lees ook dit artikel:
6 dingen die je moet weten over diabetes
De voordelen van papaja bij diabetes
Er bestaan vele verkeerde ideeën over het eten van papaja en of dit wel aangewezen is als je lijdt aan diabetes. Je hoort vaak dat je alle soorten fruit moet vermijden omdat ze suiker bevatten. Het zou nadelig zijn en averechts werken bij mensen die aan deze ziekte lijden.
Maar sommige fruitsoorten mag je wel eten en ze zullen je helpen om de effecten van diabetes tegen te houden. Papaja is precies een van die vruchten om de volgende redenen:
- het bevat veel vitamine A, C, en E
- het bevat ook bepaalde B-complexvitaminen
- in dit fruit zit papaïne, een enzym dat het volledige verteringsproces bevordert
- papaja is rijk aan mineralen zoals magnesium, calcium en fosfor
- het bevat oplosbare vezels
- het is een belangrijke bron van antioxidanten
Dankzij al deze bestanddelen wordt papaja op vele gebieden aanbevolen, niet alleen voor mensen met diabetes, maar ook voor mensen met constipatie of andere verteringsproblemen.
1. Het verbetert de werking van het immuunsysteem
Papaja bevat veel vitamine C. Het zal je zelfs bijna van de dubbele hoeveelheid vitamine C voorzien die we dagelijks nodig hebben. Dat is erg heilzaam, want vitamine C is een van de krachtigste antioxidanten in de natuur.
Door papaja bij diabetes te eten, verkrijgen patiënten de volgende voordelen.
- Je immuunsysteem is versterkt en aandoeningen zoals kanker kunnen voorkomen worden.
- Het voorkomt vroegtijdige veroudering en aftakeling van de cellen als gevolg van vrije radicalen.
- Het vermindert de achteruitgang van het zicht.
- Met deze vrucht verbetert de gezondheid van het hart.
2. Papaja verandert de bloedsuikerspiegel niet
Hoewel het een zoete vrucht is en het suikergehalte niet zo laag is als dat van appel, is het eten van papaja altijd een goed idee, zolang we de grootte van de portie in het oog houden.
Wat is de beste manier om papaja te eten? Dit zijn de adviezen:
- in kleine porties (niet groter dan één kop)
- ‘s morgens, zodat er voldoende tijd is om de energie te verbranden
- samen met wat eiwitten zoals yoghurt of kaas om de kans op hyperglycemie te verminderen
3. Papaja geeft je snel een verzadigd gevoel
Aangezien het veel vezel bevat, zal een redelijke portie papaja ons al een verzadigd gevoel geven. Dat is perfect voor diabetici, want zij hebben voortdurend zin in eten.
Door papaja toe te voegen na de lunch of voor het ontbijt, zal je langer een gevoel van verzadiging hebben. Dit zal je helpen om aan de verleiding te weerstaan op zoek te gaan naar voedsel dat geen voedingsstoffen bevat of dat je bloedsuikerspiegel snel doet stijgen.
Misschien maak je je geen zorgen over het eten van papaja bij diabetes, maar word je de smaak beu. In dit geval kan je een paar druppels citroensap toevoegen of het gebruiken in desserts of het wat smaak geven met je favoriete kruid.
4. Het is goed voor de cardiovasculaire gezondheid
Als je lijdt aan diabetes, dan helpt papaja niet alleen om te voorkomen dat je voortdurend wil eten, maar het vergemakkelijkt ook de daling van de slechte cholesterol (LDL) in het bloed.
Dat komt door de grote hoeveelheden vitamine C, flavonoïden en vezels die het bevat.
Al deze voedingsstoffen helpen om te vermijden dat vetten zich opstapelen in de slagaders. Ze zullen de bloedsomloop dus merkbaar verbeteren.
Het vermindert ook de hoeveelheid triglyceriden en voorkomt cardiovasculaire ziekten.
5. Dit fruit helpt om gewicht te verliezen
Een andere reden om papaja bij diabetes te eten, is dat dit fruit gewichtsverlies stimuleert. Dit is een onontbeerlijke vereiste voor vele diabetespatiënten, maar het is vaak niet gemakkelijk.
Omdat deze vrucht weinig calorieën bevat en grote hoeveelheden oplosbare vezel, bevordert het de reiniging van de dikke darm. Bovendien verbetert het de vertering van vetrijke voeding. Zo vermindert het en vermijdt het ontstekingen en vochtophoping.
Papaja is absoluut een fruitsoort die we zouden moeten toevoegen aan ons dagelijks dieet vanwege zijn geweldige voordelen. Het helpt niet alleen mensen met diabetes, maar iedereen. De werkelijkheid is dat je niet hoeft op te houden met fruit eten.
Het geheim voor een diabeticus is de juiste portie eten, zodat je van de voordelen kan genieten zonder enig risico te lopen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Papaya: Health Benefits, Uses, Risks. Ware, Megan. Medical News Today (MNT). MediLexicon International Ltd, 30 June 2015. Web 8 Aug 2015.
- Rajasekhar, Pinnamaneni. (2017). NUTRITIONAL AND MEDICINAL VALUE OF PAPAYA (CARICA PAPAYA LINN.). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2559-2578. 10.20959/wjpps20178-9947.