Pak overtollig vet aan met citroen

Citroen bevat heel wat voedingsstoffen waarmee je op een natuurlijke manier overtollig vet aanpakt en je lichaam van heel wat gezonde stoffen voorziet.
Pak overtollig vet aan met citroen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Citroen bevat heel wat voedingsstoffen waarmee je niet alleen op een natuurlijke manier overtollig vet aanpakt, maar ook je lichaam van heel wat gezonde stoffen voorziet.

Zwaarlijvigheid ontstaat door een gestaag opstapelen van overtollig vet op verschillende delen van het lichaam. Dit vet ontstaat als we te veel calorieën consumeren die het lichaam niet allemaal in energie kan omzetten.

Dat gebeurt als we een overwegend zittend leven leiden en niet voldoende lichaamsbeweging krijgen. Ook een ongezond dieet met te veel vetten, suikers en vooraf klaargemaakte gerechten leidt tot zwaarlijvigheid of obesitas.

Obesitas wordt nog niet beschouwd als een ziekte, maar wel als een risicofactor die verschillende aandoeningen kan veroorzaken. Te zwaar zijn wordt namelijk gelinkt aan het ontstaan van diabetes, hartkwalen en een hoge bloeddruk.

Gelukkig is zwaarlijvigheid een aandoening die je zelf wel tot stilstand kan brengen en zelfs kunt omkeren. Een evenwichtig dieet, voldoende beweging en gezonde leefregels kunnen je verbranding een heuse boost geven, waardoor je het vermageringsproces kan starten.

In dit artikel bekijken we hoe het gebruik van citroen hierbij kan helpen. Deze citrusvrucht wordt al sinds de oudheid gebruikt om af te vallen en andere gezondheidskwaaltjes aan te pakken.

Ontdek waarom citroen zo geschikt is als je overtollig vet wil kwijtraken. Bovendien worden enkele natuurlijke middeltjes beschreven om onmiddellijk aan de slag te gaan.

Neem gauw een kijkje hieronder!

De voordelen van citroen tegen overtollig vet

Citroen en Water

Wist je dat citroen het meest gebruikte voedingsmiddel is in elk detoxplan? Een citroen bevat namelijk een actieve component die zorgt voor het verwijderen van toxische stoffen uit de bloedbaan. Ook de organen die verantwoordelijk zijn voor de uitscheiding van verwerkte stoffen hebben baat bij het gebruik van citroen.

 • Citroen wordt al honderden jaren lang als remedie tegen overgewicht gebruikt. Deze lekkere citrusvrucht stimuleert het metabolisme en pakt tegelijkertijd heel wat spijsverteringsstoornissen aan die afvallen kunnen verhinderen.
 • Ze zijn rijk aan vezels die de beweging van de spijsverteringsorganen stimuleert. Dit voorkomt constipatie, ontsteking van de darmwand en ophoping van gas in de buikholte.
 • Het is ook verrassend dat ondanks de zure smaak de citroen behoort tot de beste alkaliserende voedingsmiddelen die je aan je dieet kan toevoegen. De voedingsstoffen van de citroen verlagen de zuurtegraad in het lichaam en zorgen voor een gezonde en evenwichtige pH. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën en ontstekingen de kans niet om de spijsverteringsorganen aan te tasten.
 • Citroenen zijn bovendien een prima natuurlijk vochtafscheidend middel. Ze verwijderen afvalstoffen en zorgen voor een goede vochtbalans in het lichaam. Dat maakt ze uitermate geschikt als we op een natuurlijke wijze zorg willen dragen voor de blaas- en nierfunctie on ons lichaam.
Afvallen
 • Het citroenzuur bevordert ook de werking van enzymen die voor een betere verwerking van vetten en eiwitten zorgen, waardoor de spijsvertering vlotter verloopt.
 • En natuurlijk weet je al lang dat citroenen een uitstekende bron van vitamine C zijn. Ze geven het immuniteitssysteem een stevige boost, waardoor ons lichaam sterker wordt en ontsteking kan afweren.
 • De natuurlijke, krachtige antioxidanten in citroenen verhinderen de opstapeling van slechte cholesterol in de aderen en laten vrije radicalen niet toe schade in het lichaam aan te brengen.

De vrucht levert volgende gezonde voedingsstoffen:

 • Vitamines (A, B-complex enE)
 • Mineralen (calcium, kalium, magnesium, ijzer)
 • Koolhydraten

Hoe gebruik je citroen tegen overtollig vet?

Er bestaan heel wat lekkere recepten waarin je citroen kan verwerken als je enkele kilo’s kwijt wil. Je kunt citroen zowel aan gerechten toevoegen als er lekkere drankjes mee bereiden.

Hieronder vind je drie bijzondere suggesties om citroen te combineren met andere vetverbrandende voedingsmiddelen. Zo krijg je nog sneller resultaat als je overtollig vet wil verbranden.

1. Citroen-gemberinfusie

Gember-Citroeninfusie

Natuurlijk kun je een gloeiendhete citroeninfusie drinken om de vetverbranding op te starten. Maar wist je dat je dit effect nog sterker kan maken door andere ingrediënten toe te voegen, zoals een stukje gemberwortel?

Gember is niet alleen prima om de spijsvertering te stimuleren, maar helpt bovendien ook om het lichaamsmetabolisme te versnellen, zodat je makkelijker vet verbrandt.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • Het sap van een biologische citroen
 • 1 theelepel of 5 gram gemberwortel
 • 1 glas of 200 ml water
 • 25 gram honing indien gewenst

Hoe maak je deze citroen-gemberinfusie klaar?

 • Breng het water aan de kook en voeg vervolgens de gember en citroen toe.
 • Laat de infusie enkele minuten trekken en breng hem op smaak met honing als je dit wenst.
 • Drink deze infusie elke dag of tenminste drie maal per week.

2. Citroen met appelazijn

Citroen combineren met appelazijn is een perfect natuurlijk middel om het bloed te alkaliseren. Toxines en afvalstoffen kunnen hierdoor makkelijker uitgescheiden worden.

Je zult ook merken dat citroen met appelazijn het hongergevoel en de zin in snoepen vermindert. Je zult minder snel naar die reep chocolade of zak met zoutjes grijpen. Het mengsel heeft eveneens vochtafdrijvende eigenschappen, waardoor je de vochtbalans evenwichtig kan houden en infectie in het lichaam kunt verminderen.

Wat heb je nodig voor deze zuiverende mix?

 • Het sap van een biologische citroen
 • 1 eetlepel of 10 ml appelazijn
 • 1 glas water

Bereiding

 • Los de appelazijn op in het water en giet er nadien het sap van de citroen bij.
 • Drink deze mix twee keer per week voor het ontbijt.
 • Las gedurende een week een pauze in.

3. Citroen met olijfolie

Citroensap met Olijfolie

Bestrijd dat vervelende hongergevoel door elke dag een lepeltje olijfolie met citroensap in te nemen. Je voelt je verzadigd en hebt geen last meer van snoepdrang en zin in tussendoor snacken. Het stimuleert tegelijkertijd de spijsvertering en houdt eveneens het cholesterolgehalte op een gezond peil.

Door de aanwezige antioxidanten en de reinigende werking is dit een van de populairste natuurlijke remedies om overtollig vet rondom je middel te bestrijden.

Wat heb je hiervoor nodig?

 • 1 theelepel of 5 ml citroensap
 • 1 eetlepel of 16 ml biologische olijfolie

Hoe gebruik je deze reinigende mix?

 • Vermeng het uitgeperste citroensap met de eetlepel olijfolie en drink dit voor je ontbijt op.
 • Laat ongeveer een half uurtje tussen het innemen van dit middeltje en het eten van andere voedingsmiddelen.
 • Je kunt dit natuurlijke reinigingsmiddel elke dag innemen.

Wacht niet langer om vet rondom het middel aan te pakken. Kies uit de bovenstaande alkalische remedies die bewezen hebben zwaarlijvigheid efficiënt te bestrijden. Je hoeft niet langer naar de drogist om dure vetverbrandende middeltjes te kopen. Je hebt immers alles in huis om meteen aan de slag te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fang X., Azain M., Crowe White K., Mumaw J., et al., Effect of acute ingestión of Green tea extract and lemon juice on oxidative stress and lipid profile in pigs fed a high fat diet. Antioxidants, 2019.
 • Maharlouei N., Tabrizi R., Lankarani KB., Rezaianzadeh A., et al., The effect of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59: 1753-1766.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.