Overmatige haargroei: hoe komt het en hoe los je het op?

Als je een gevoelige huid hebt, dan is het belangrijk om goed op te letten op welke manier je ongewenste haartjes verwijdert. Sommige methodes kunnen namelijk te aggressief zijn en je huid irriteren.
overmatige haargroei

De wetenschappelijke naam is hirsutisme en deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Het gevolg is overmatige haargroei op meerdere delen van het lichaam. Sommige vrouwen hebben hier last van en daarom willen we je in dit artikel meer vertellen over overmatige haargroei, waarom het zich voordoet en hoe je het kunt elimineren. Laat dit niet aan je voorbij gaan!

Veel haar versus overmatig haar

Sommige vrouwen hebben op bijvoorbeeld hun benen, rug, gezicht en ledematen last van meer haargroei dan ‘normaal’. Dit is geen gezondheidsprobleem, maar wel een probleem van esthetische aard, dat de schoonheid van deze vrouwen beïnvloedt. Daarnaast is het een aandoening die meer zorg en aandacht vereist.

Onlangs gaven we in een ander artikel uitleg over wat wordt verstaan onder veel haar, maar wist je dat er ook zoiets is als ‘overmatig haar’? In dit geval heeft een persoon op meerdere delen van het lichaam last van haargroei, zoals de nek, kin, borst, benen, rug, ledematen, onder de navel etc.

Deze aandoening is verbonden aan andere mannelijke aandoeningen zoals mannelijke kaalheid (gebrek aan haar op de schedel). Hirsutisme is daarentegen een aandoening die zich voordoet bij vrouwen. Je kunt er in lichte vormen last van hebben, waardoor het op zijn zachtst gezegd slechts storend is, maar in uitzonderlijke gevallen kan het ook zeer ernstige vormen aannemen, waardoor een persoon niet meer in staat is normaal van het leven te genieten.

Ingegroeide Haar

Dit is het haar op ons lichaam

Zelfs wanneer vrouwen zich scheren, harsen of op een andere manier hun ongewenste haartjes verwijderen, met name op de benen, in de schaamstreek en onder de armen, blijft het duidelijk dat we op een groot gedeelte van ons lichaam haargroei hebben. Eigenlijk overal, behalve op de handpalmen, de voetzolen en de slijmvliezen.

Het haar heeft geen talgklieren en bestaat uit zeer korte en dunne (niet meer dan 2 mm), vezelachtige haarvaten. Wanneer deze haarvaten groter en dikker worden door de werking van het androgeen hormoon, wordt het haar droger. Het mannelijk lichaam maakt veel van dit hormoon aan, waardoor mannen doorgaans ook meer haargroei hebben dan vrouwen. Sommige vrouwen maken echter een verhoogde hoeveelheid androgenen aan, waardoor ze als gevolg dus ook langere, dikkere en donkerdere haren hebben op bepaalde delen van hun lichaam.

Nog een factor die bepaalt of een vrouw last zal hebben van hirsutisme is erfelijkheid. Haarzakjes reageren op verschillende hormonen, bijvoorbeeld testosteron (nog een mannelijke hormoonsoort). Het lichaamsdeel dat het sterkst kan reageren op deze hormonen is de schaamstreek. Daarom hebben zowel mannen als vrouwen meer haargroei op deze plek. Hetzelfde geldt voor de oksels, waar men ook meer en dikker haar heeft.

Plekken waar mannen ‘typisch’ meer haar hebben dan vrouwen zijn op de borst, rug en buik. De meeste vrouwen hebben op deze plekken ook haar, alleen is het haar zeer kort, zacht en dun en vrijwel niet zichtbaar of voelbaar. Wanneer een vrouw echter last heeft van een verhoogde androgeenproductie worden deze haren dikker en langer en geven ze in veel gevallen een mannelijke uitstraling.

Benen Ontharen

Waarom maken sommige vrouwen meer androgeen aan? Een verhoogde androgeenproductie kan worden veroorzaakt door verschillende pathologieën, zoals bijvoorbeeld Adrenogenitaal syndroom (een genetische aandoening die de bijnieren aantast, waardoor het lichaam grotere hoeveelheden van bepaalde hormonen zoals cortisol of het ‘geslachtshormoon’ aanmaakt) of polycysteuze eierstokken.

Hirsutisme kan ook worden opgewekt door spanning, mentale stress, overgewicht en onvruchtbaarheid.

Methoden om ongewenste haren te verwijderen

Daar er tegenwoordig veel verschillende technieken bestaan om lichaamshaar te verwijderen en meerdere behandelingen zijn die de aanmaak van bepaalde hormonen kunnen verlagen, wordt hirsutisme niet langer beschouwd als medisch probleem. Daarnaast wordt het door de meeste deskundigen gecategoriseerd als esthetisch probleem. De toename van lichaamshaar kan echter problemen vormen voor het zelfvertrouwen van een vrouw, ze kan er depressief van worden, haar gevoel van eigenwaarde verliezen etc.

Als haar plotseling ongecontroleerd begint te groeien, kan dit wellicht liggen aan stress, wat er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat het lichaam meer hormonen aanmaakt. Er bestaan hormonen die deze situatie kunnen tegengaan (deze worden voorgeschreven door de dokter). Als de patiënt liever geen medicijnen slikt om de hirsutisme te behandelen, dan zit er niks anders op dan terug te keren naar de traditionele manieren die er bestaan om ongewenst haar te verwijderen.

Harsen

In landen als Spanje en enkele Zuid-Amerikaanse landen is harsen een van de meest populaire methodes om haar te verwijderen. Je kunt het zelf thuis doen (als je dit wilt) of het laten doen bij een schoonheidssalon.

Harsen biedt voordelen die andere methodes niet kunnen bieden, zoals bijvoorbeeld het gegeven dat het haar veel langzamer teruggroeit (tussen de vier en vijf weken, afhankelijk van de persoon). Hoe vaker en langer je deze methode blijft toepassen, hoe zwakker de haarwortels zullen worden, waardoor de haargroei minder dicht wordt en de haartjes dunner worden.

Het nadeel van deze methode is dat het vrij pijnlijk is, vooral wanneer de persoon veel haargroei heeft of wanneer het haar op een gevoelige plek groeit, zoals de schaamstreek. Er bestaan subcategorieën van harsen waarbij er bijvoorbeeld meer harsstrips tegelijk worden gebruikt om de taak eenvoudiger te maken.

Harsen

Scheren

Deze methode kun je op verschillende manieren toepassen, zoals scheren met een scheermesje of juist met een elektrisch scheerapparaat. Dit zijn dezelfde mesjes of apparaten die mannen gebruiken (vaak is het enige verschil dat de vrouwelijke versie roze is, niets meer). Doorgaans denken mensen dat het haar van scheren dikker en donkerder teruggroeit, maar dit is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen.

Het voordeel van deze methode is dat het geen pijn doet. Het nadeel is echter, vooral voor mensen die last hebben van hirsutisme, dat je deze methode vrij vaak moet toepassen, minstens één keer per week. Het wordt ook niet aangeraden om deze methode toe te passen op gevoelige lichaamsdelen, zoals het gezicht. Scheren kun je het beste onder de douche doen, daar het hete water ervoor zorgt dat de poriën opengaan.

Pincet

Deze methode is niet erg aangeraden voor vrouwen die last hebben van hirsutisme, daar het verwijderen van haren met een pincet over het algemeen bedoeld is voor een enkele haar zo nu en dan.

Ontharingslaser

Voor deze optie moet je naar een gespecialiseerde kliniek. Het kan een goede optie zijn voor vrouwen die last hebben van overmatige haargroei. Het nadeel is echter dat het vrij duur is en geen 100% succesgarantie heeft.

Ontharingscrème

Bovenlip Ontharen

Dit is een eenvoudig en pijnloos alternatief om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. Bij sommige vrouwen kunnen ontharingscrèmes echter huidirritaties veroorzaken. Voordat je deze methode toepast, is het dus aangeraden om eerst een beetje crème aan te brengen op een klein gedeelte van je been. Als de plek rood wordt, begint te jeuken of te branden, moet je de crème meteen verwijderen en niet meer gebruiken.