Hoe maak je je oksels witter?

· 6 juni 2015

De oksel is zeer delicaat en gevoelig. Door het gebruik van deodorants, door je oksels te scheren of door te zweten, is de huid ter hoogte van de oksel soms donkerder dan de huid op de armen. Dit is iets wat sommige vrouwen graag proberen verstoppen.

Hieronder bespreken we de mogelijke oorzaken van donkere oksels en reiken we enkele natuurlijke remedies aan om je oksels witter te maken.

Overtollig zweten

Als dit de oorzaak is van je donkerdere oksels, moet je weten dat zweten één van de manieren is waarop het lichaam afvalstoffen uitscheidt. Daarom is het geen goed idee om producten te gebruiken die het zweten volledig stoppen. Dergelijke producten bestaan echter wel op de markt.

Om op een natuurlijke manier overmatig zweten tegen te gaan, kan je volgende remedies gebruiken:

  • Gebruik bijtend voedsel, zoals groene thee of avocadopitinfusies.
  • Infusies van salie kunnen naast gedronken te worden ook lokaal aangebracht worden.
  • Maak je oksels regelmatig schoon met rode kleiwater. Los een beetje van de klei op in water en was je oksels ermee. Gebruik hiervoor een kompres of handdoek.
  • Gebruik sporen van wolfsklauw. Deze sporen absorberen zweet en stoppen tegelijkertijd de groei van bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor slechte geurtjes. Het voorkomt bovendien irritatie en uitslag. Gebruik het op de plaatsen waar je het meest zweet, zowel ’s morgens als ’s avonds. Mijd wel open wonden.
  • Denk er ook aan dat een gespannen, emotionele staat voor een verhoogde zweetproductie zorgt.

oksel 2

Opstapeling van dode cellen

De huid regenereert zichzelf voortdurend. Soms is het echter moeilijk om dode cellen te verwijderen en stapelen ze zich op. Om dit te voorkomen, kan je ze wekelijks met een beetje natriumbicarbonaat zachtjes wegschrapen. Die dit steeds vóór het verwijderen van je okselhaar om irritatie te vermijden. Reinig je oksel nadien met water en breng een hydraterende crème aan.

Producten met alcohol of sterke parfums

Het is niet aan te raden producten te gebruiken die agressief zijn voor je okselregio. De huid is er namelijk erg dun en wordt nog delicater door het verwijderen van je okselhaar. Gebruik dus steeds natuurlijke en organische producten, zoals aluinsteendeodorants, deodorants in vaste vorm etc.

Haar verwijderen

De methode die je gebruikt om je okselhaar te verwijderen, kan er ook voor zorgen dat je oksels donkerder worden. Daarom is het aan te raden een alternatief voor scheren te vinden. De beste methode is het gebruik van wax. Na het verwijderen van het haar raden we je ook aan een crème of gel te gebruiken om de irritatie te verzachten. Je kan bijvoorbeeld aloë vera-gel gebruiken of een crème op basis van goudsbloem.

oksel 3

Infusies

De okselregio is ook kwetsbaar voor infecties door onder andere een slechte hygiëne. Vocht hoopt zich makkelijk op in deze regio en dus moeten we er extra op bedacht zijn de regio schoon en droog te houden. Je kan een deodorant gebruiken die tea tree bevat. Dit zal zowel bacteriën als schimmels doden. Je kan er echter ook voor kiezen de essentiële olie aan te schaffen en dit toe te voegen aan hydraterende crèmes. Je kan de olie ook dagelijks direct op de oksel aanbrengen.

Veroorzaakt door wrijving van kledij

Zeer strakke kleding kan de oksel irriteren en donkerder maken. Vermijd daarom synthetische materialen, net als te strakke mouwen.

Natuurlijke bleekmiddelen

Je hebt in je huis ongetwijfeld enkele voedingsmiddelen en natuurlijke producten, die je kunnen helpen je oksels bleker te maken, zonder het risico dat ze nog donkerder zouden worden.

Citroen

Citroenen helpen bij het verwijderen van dode cellen en maken gebieden die donkerder geworden zijn opnieuw witter. Het doet bovendien ook dienst als deodorant, waardoor je deze remedie dagelijks kan gebruiken. Hoe gebruik je het? Snijd gewoon een citroen doormidden en wrijf een helft onder je oksel. Laat het opdrogen en kleed je vervolgens gewoon aan. Vermijd echter citroen aan te brengen kort na het scheren, want dat zou een intens branderig gevoel kunnen veroorzaken.

Sap van aardappelen

Sap van aardappelen heeft witmakende eigenschappen. Als je een blender hebt, kan je deze remedie dus uitproberen. Blend het sap van een stukje aardappel en breng het met een watje onder de oksel aan.

Zuurstofrijk water

Als laatste hebben we een witmaker die je waarschijnlijk reeds kent als product om je haar witter te maken. Wrijf simpelweg dagelijks een beetje van dit water onder je oksels en je zal snel merken dat ze bleker worden.

Foto’s: Fernando Stankuns en Cuervo_