Hoe kun je de huid van je oksel bleken?

We moeten niet alleen voorzichtig zijn met de zon om de situatie niet te verergeren, moeten we ook de citroen vermijden als we ons pas geschoren hebben.
Hoe kun je de huid van je oksel bleken?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 04 januari, 2019

De oksel is zeer delicaat en gevoelig. Door het gebruik van deodorant, door je oksels te scheren of door te zweten, is de huid ter hoogte van de oksel soms donkerder dan de huid op de armen. Dit is iets wat sommige vrouwen graag proberen verhullen.

Hieronder bespreken we de mogelijke oorzaken van donkere oksels en reiken we enkele natuurlijke remedies aan om je oksels witter te maken.

Overtollig zweten

Als dit de oorzaak is van je donkerdere oksels, moet je weten dat zweten één van de manieren is waarop het lichaam afvalstoffen uitscheidt. Daarom is het geen goed idee om producten te gebruiken die het zweten volledig stoppen. Dergelijke producten bestaan echter wel.

Om op een natuurlijke manier overmatig zweten tegen te gaan, kan je volgende remedies gebruiken:

 • Gebruik bijtend voedsel, zoals groene thee of avocadopitinfusies.
 • Infusies van salie kunnen niet alleen gedronken worden, maar ook uitwendig aangebracht worden.
 • Maak je oksels regelmatig schoon met rode kleiwater. Los een beetje van de klei op in water en was je oksels ermee. Gebruik hiervoor een kompres of handdoek.
 • Gebruik sporen van wolfsklauw. Deze sporen absorberen zweet en stoppen tegelijkertijd de groei van bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor slechte geurtjes. Het voorkomt bovendien irritatie en uitslag. Gebruik het op de plaatsen waar je het meest zweet, zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Mijd wel open wonden.
 • Denk er ook aan dat een gespannen, emotionele staat voor een verhoogde zweetproductie zorgt.
Wolfsklauw tegen overmatig zweten

Opstapeling van dode cellen

De huid regenereert zichzelf voortdurend. Soms is het echter moeilijk om dode cellen te verwijderen en stapelen ze zich op. Om dit te voorkomen, kan je ze wekelijks met een beetje natriumbicarbonaat zachtjes wegschrapen.

Doe dit steeds vóór het verwijderen van je okselhaar om irritatie te vermijden. Reinig je oksel nadien met water en breng een hydraterende crème aan.

Producten met alcohol of sterke parfums

Het is niet aan te raden producten te gebruiken die agressief zijn voor je oksels. De huid is er namelijk erg dun en wordt nog delicater door het verwijderen van je okselhaar.

Gebruik dus steeds natuurlijke en biologische producten, zoals aluinsteendeodorant en deodorant in vaste vorm.

Haar verwijderen

De methode die je gebruikt om je okselhaar te verwijderen, kan er ook voor zorgen dat je oksels donkerder worden. Daarom is het aan te raden een alternatief voor scheren te vinden. De beste methode is het gebruik van wax.

Na het verwijderen van het haar raden we je ook aan een crème of gel te gebruiken om de irritatie te verzachten. Je kan bijvoorbeeld aloëveragel gebruiken of een crème op basis van goudsbloem.

Oksels bleken op natuurlijke wijze

Infusies

De okselregio is ook kwetsbaar voor infecties door onder andere een slechte hygiëne. Vocht hoopt zich makkelijk op in deze regio en dus moeten we er extra op bedacht zijn de regio schoon en droog te houden. Je kan een deodorant gebruiken die tea tree olie bevat.

Dit zal zowel bacteriën als schimmels doden. Je kan er echter ook voor kiezen de essentiële olie aan te schaffen en dit toe te voegen aan hydraterende crèmes. Je kan de olie ook dagelijks direct op de oksel aanbrengen.

Wrijving van kledij

Zeer strakke kleding kan de oksel irriteren en donkerder maken. Vermijd daarom synthetische materialen, net als te strakke mouwen.

Hoe kun je de huid van je oksel bleken?

Je hebt in je huis ongetwijfeld enkele voedingsmiddelen en natuurlijke producten, die je kunnen helpen je oksels bleker te maken, zonder het risico dat ze nog donkerder worden.

Citroen

Citroen helpt bij het verwijderen van dode cellen en maken gebieden die donkerder geworden zijn opnieuw witter. Het doet bovendien ook dienst als deodorant, waardoor je deze remedie dagelijks kan gebruiken.

Hoe gebruik je het?
 • Snijd gewoon een citroen doormidden en wrijf een helft onder je oksel.
 • Laat het opdrogen en kleed je vervolgens gewoon aan.

Breng geen citroen aan kort na het scheren, want dat zou een intens branderig gevoel kunnen veroorzaken.

Sap van aardappelen

Sap van aardappelen heeft blekende eigenschappen. Als je een blender hebt, kan je deze remedie dus uitproberen.

 • Meng het sap van een stukje aardappel en breng het met een watje onder de oksel aan.

Zuurstofrijk water

Als laatste hebben we een bleekmiddel dat je waarschijnlijk al wel kent als product om je haar witter te maken.

 • Wrijf simpelweg dagelijks een beetje van dit water onder je oksels en je zal snel merken dat ze bleker worden.

Foto’s: Fernando Stankuns en Cuervo_ 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • McConaghy, J.R., & Fosselman, D. (2018). Hyperhidrosis: Management Options. American Family Physician, 97(11):729-734.
 • Phiske MM. (2014). An approach to Acanthosis nigricans.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144206/
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Acanthosis nigricans.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/acanthosis-nigricans/diagnosis-treatment/drc-20368987

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.