8 geweldige dingen die rauwe aardappelsap kan doen voor je lichaam

Wist je dat rauwe-aardappelsap infecties tegengaat, energie geeft en je immuunsysteem versterkt? Het enige wat je moet doen, is twee keer per dag dit drinken en genieten van alle voordelen!
8 geweldige dingen die rauwe aardappelsap kan doen voor je lichaam

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Aardappelen zijn de meest gegeten bodemgroente ter wereld, niet alleen doordat je veel met ze kan variëren, maar ook omdat ze een goede bron zijn van essentiële voedingsstoffen die erg goed zijn voor je lichaam. Wist je ook dat rauwe aardappelsap goed is voor je lichaam?

Aardappelen bestaan voor 75% uit water, maar bevatten ook zetmeel, antioxidanten en een groot aantal andere stoffen die ze opmerkelijke eigenschappen geven.

Wat betreft hun culinaire toepassingen, worden aardappelen vaak gekookt of gebruikt in soep of als aardappelpuree. Echter kan je van deze geweldige groente ook een rauwe aardappelsap maken, waardoor het een geneeskrachtig drankje wordt waarmee je de maximale krachten eruit kan halen. 

Het is al een onderdeel van het dieet van veel mensen, omdat het een geweldige manier is om veel soorten ziekten te voorkomen of te behandelen.

Aangezien veel mensen onwetend zijn over het gebruik van rauwe aardappelen, willen we graag 8 van de beste toepassingen met je delen in dit artikel. 

8 voordelen van rauwe aardappelsap

1. Het heeft een ontstekingsremmende werking

anti ontstekend

Natuurlijk rauwe aardappelsap bevat krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die een natuurlijke behandeling bieden tegen spier- en gewrichtspijn.

Door dit toe te voegen aan je dieet, zullen onevenwichtigheden in het ontstekingsproces van je lichaam beter in balans komen en zal het pijnverlichtend werken.

2. Het stimuleert het ontgiften van je lichaam

De antioxidanten in rauwe aardappelsap zijn goed om afvalstoffen te verwijderen die zich opbouwen in je lever, dikke darm en nieren.

De vezels, vitaminen en essentiële mineralen verbeteren namelijk de processen die de gifstoffen uit je bloed halen.

Het sap is cholesterolvrij en stimuleert een goede doorbloeding in je lichaam. Dit is ook de sleutel om vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

3. Het versterkt je immuunsysteem

Immuunsysteem

Rauwe aardappelsap is een natuurlijke alkalisch middel en wanneer het geabsorbeerd is, reguleert het de bloedsuikerniveaus. Deze eigenschappen behouden je natuurlijke lichaams-pH en verminderen het risico op chronische ziekten.

Ook bevat het hoge hoeveelheden vitamine C, een voedingsstof die bijdraagt aan de verbetering en versterking van je immuunsysteem. Dat betekent dat je kans op ontstekingen vermindert, zoals bij een verkoudheid of griep.

4. Het gaat jicht tegen

Het dagelijks nemen van twee kopjes rauwe aardappelsap is een nuttige behandeling voor mensen die urinezuurkristallen hebben opgebouwd in hun gewrichten. 

De antioxidanten stimuleren de verwijdering van deze substantie uit je lichaam en voorkomen ontstekingen en pijn. 

Daarnaast stimuleert het de reiniging van je nieren. Het consumeren van rauwe aardappelsap voorkomt nierstenen en blokkades.

5. Het gaat een slechte spijsvertering tegen

Spijsvertering

Je kan verlichting vinden voor een slechte spijsvertering en maagzuur met een klein beetje rauwe aardappelsap.

Het enige wat je moet doen, is een paar eetlepels nemen na elke maaltijd om onder andere:

 • Het zware gevoel in je maag te verlichten.
 • De grote hoeveelheid van maagzuur te verminderen.
 • En om ontstekingen tegen te gaan.

Veel mensen gebruiken het als een alternatieve behandeling voor gastritis, winderigheid en maagzweren.

6. Het ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid

Dankzij de kracht om de doorbloeding te verbeteren en de cholesterol niveaus te verlagen, is het ook erg goed voor je cardiovasculaire gezondheid. 

Door dit te consumeren, verminder je ontstekingen, help je je hart zijn werk te doen en verminder je het risico op chronische ziekten zoals een hoge bloeddruk en aderverkalking.

7. Het geeft je energie

Energie

Mensen die dagelijks een kleine hoeveelheid rauwe aardappelsap nemen, hebben een betere fysiek en mentaal vermogen gedurende de dag.

Het zetmeel en de vezels verhogen de calorieverbranding en dragen bij aan een hogere productiviteit. 

8. Het gaat roos tegen

Rauwe aardappelsap direct op je hoofdhuid aanbrengen, is een effectieve behandeling om schimmels en roos te verminderen. 

De anti-bacteriële eigenschappen remmen de groei van schimmels en reguleren de pH-waardes. Daarnaast stimuleert het een diepe reiniging van je hoofdhuid. 

Tegelijkertijd geeft het je haar de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een gezonde groei en glans.

Hoe maak ik thuis rauwe aardappelsap?

Rauwe-Aardappelsap

Het enige wat je nodig hebt om dit verse sap te maken, is twee of drie rijpe aardappels zonder uitlopers of donkere vlekken. Deze kunnen namelijk schadelijk zijn door hun solaninegehalte.

Ingrediënten

 • 3 aardappels
 • 1 kop water (200 ml)

Bereiding

 • Schil eerst de aardappels. Snijd ze vervolgens in verschillende stukjes en mix dit samen met het kopje water in de blender.
 • Wanneer alle klontjes eruit zijn, kan je ze verdelen in twee doseringen en kan je het in de ochtend en avond drinken. 
 • Je kan ook een sapcentrifuge gebruiken. Je hoeft hier dan geen water aan toe te voegen.

Zoals je kan zien, is rauwe aardappelsap een effectieve oplossing voor veel verschillende gezondheidsproblemen. Hou dit unieke sap in gedachten en probeer het eens uit! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Basic report: 11352, potatoes, flesh and skin raw. (n.d.). =
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3080?manu=&fgcd=&ds
 • Brown CR. (2005). Antioxidants in potato.
  naldc.nal.usda.gov/download/37761/PDF
 • Chrubasik S, et al. (2006). Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study. DOI:
  10.1016/j.phymed.2005.03.005
 • Interactive DRI for healthcare professionals. (n.d.).
  nal.usda.gov/fnic/interactiveDRI/
 • Potato facts and figures. (n.d.).
  cipotato.org/potato/facts/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.