Oplichtende crèmes voor de huid

Vlekken en onzuiverheden op je huid zijn een vervelend esthetisch probleem waar de meeste mensen last van hebben. Gelukkig kun je oplichtende crèmes gebruiken om ze merkbaar te verminderen. Wil je nog meer weten? Lees dan verder!
Oplichtende crèmes voor de huid

Laatste update: 30 augustus, 2020

Huidonzuiverheden zijn een van de meest gevreesde esthetische problemen. Helaas verhogen blootstelling aan de zon, leeftijd, hormonale onevenwichtigheden en vele andere factoren het risico op onzuiverheden. Hierdoor kiezen steeds meer mensen er voor om oplichtende crèmes voor de huid te gebruiken.

Deze producten bevatten componenten die hyperpigmentatie van de huid helpen verminderen en je huid er jonger en uniformer laten uitzien. Om deze goede resultaten te bereiken, moet je echter weten hoe je ze correct kunt gebruiken. Maak je geen zorgen: we zullen je in dit artikel vertellen hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn oplichtende crèmes voor de huid?

Vrouw met zuivere huid

Oplichtende crèmes voor de huid bevatten stoffen die huidonzuiverheden helpen verminderen. Oplichtende crèmes zijn cosmetische producten die oneffenheden op je huid helpen verminderen of elimineren. Hun actieve ingrediënten kunnen melanine in de getroffen gebieden vernietigen.

Tegelijkertijd stimuleren ze cellulaire regeneratie en hydratatie.Volgens een artikel in NHS Foundation Trust (Engelse link) kunnen ze een combinatie van diverse medicijnen bevatten.

Enkele van de meestvoorkomende zijn hydrochinon, retinoïden en corticosteroïden. Elk van deze stoffen heeft een ander effect op je huid. Laten we eens wat gedetailleerder kijken:

  • Hydrochinon of monobenzylether van hydrochinon: dit is een stof die de overproductie van melanocyten of pigmentcellen helpt te remmen.
  • Retinoïden, zoals tretinoïne of retinoïnezuur, helpen de regeneratie van huidcellen te stimuleren. Ze helpen bovendien om de hydrochinon de huid binnen te laten dringen.
  • Corticosteroïden kunnen huidontsteking verminderen en voorkomen. Het meestvoorkomende voorbeeld is hydrocortison.

Naast de stoffen die we noemden, kunnen oplichtende crèmes ook vitamine C, kojinezuur, adapaleengel, dat ook een retinoïde is, of azelaïnezuur bevatten. Een aantal bevatten zelfs plantenextracten zoals beredruif, arbutine, zoethout, kamille of moerbei

Hoe je oplichtende crèmes gebruikt

Allereerst is het belangrijk om in gedachten te houden dat oplichtende crèmes geen onmiddellijke oplossingen zijn. In feite is het behandelen van huidonzuiverheden een uitdaging die over het algemeen tijd kost. Idealiter zou je een dermatoloog moeten raadplegen om je beste behandelingsopties te krijgen.

Een belangrijke factor om goede resultaten uit deze producten te halen, is ze consequent te gebruiken. Je moet daarom weten dat je de effecten tussen 6 en 12 maanden na je eerste gebruik zou moeten opmerken. Je moet ze bovendien een of twee keer per dag gebruiken.

Hoe ze te gebruiken

  • Breng om te beginnen een dunne laag crème aan op de onzuiverheden. Zoals we al zeiden, moet je dit tot twee keer per dag doen, volgens de instructies van je dermatoloog.
  • Voor en na gebruik van het product dien je je handen goed te wassen en huid-op-huid contact met andere mensen gedurende ten minste een uur na het aanbrengen te vermijden.
  • Gebruik het niet in de buurt van je ogen of rond je oogleden. Er zijn specifieke producten die je voor deze gevoelige gebieden kunt gebruiken.
  • Gebruik het ook niet als je schrammen, brandwonden of uitslag op je huid hebt.

Zonnebrandcrème: de ideale bondgenoot

Vrouw smeert zonnebrandcrème op haar gezicht

Zonnebrandcrème is een van de beste producten om je huid tegen onzuiverheden te beschermen. Je moet het zelfs op koude of bewolkte dagen gebruiken. Als je huidonzuiverheden wilt voorkomen, dan is er één product dat je altijd moet gebruiken: zonnebrandcrème.

Volgens informatie van de American Academy of Dermatology (Engelse link) is zonnebrandcrème essentieel als je buiten bent, zelfs als het regent of sneeuwt. Inderdaad, in het ideale geval zou je een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger moeten gebruiken.

Het moet bovendien zinkoxide of titaniumdioxide bevatten. Als je een vette huid hebt, dan kunnen “niet-comedogene” alternatieven helpen om je poriën schoon te houden en puistjes te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De huidverzorging van kinderen in de zomer

Zijn er aan het gebruik van oplichtende crèmes risico’s verbonden?

Afhankelijk van de formulering kunnen oplichtende crèmes lichtgevoeligheid veroorzaken. Gebruik ze daarom uitsluitend ‘s avonds. Andere bijwerkingen zijn onder meer lichte huidirritatie en allergische reacties zoals een brandend gevoel, jeuk en dermatitis.

Als je een van deze symptomen ervaart, dan moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik van het product en dan direct contact met je dermatoloog opnemen.

Organisaties zoals de American Academy of Dermatology waarschuwen ook dat er crèmes zijn die kwik bevatten en andere ingrediënten die je huid kunnen beschadigen. Je moet daarom het product kiezen dat door dermatologen is goedgekeurd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.