9 op wetenschap gebaseerde tips om alles sneller te leren
Als jij een van die mensen bent die graag sneller nieuwe dingen leert, dan zijn hier 9 tips uit de wetenschap om alles te leren. Ze zullen je helpen om behendiger te zijn bij het begrijpen, onthouden en vasthouden van informatie. Bovendien zul je alle informatie kunnen vasthouden.
Ieder mens heeft verschillende en complexe cognitieve processen om te leren. Als je echter enkele methoden kent en in praktijk brengt om het sneller en gemakkelijker te maken, zullen je hersenen informatie effectief onthouden en zul je je doel bereiken. Hieronder geven we dan enkele van de tips die de wetenschap ons geeft om sneller te leren. Mis ze niet.
9 op wetenschap gebaseerde tips om alles sneller te leren
1. Visuele technieken
Een studie (Spaanse link) wijst op het belang van het gebruik van visuele technieken als innovatieve leermethode en alternatief. Het wijst erop dat het gebruik van middelen als afbeeldingen, mindmaps en infographics zeer nuttig is voor het leren van historische feiten, belangrijke data, gegevens, theorieën en concepten.
Informatie wordt op een dynamische en didactische manier in de hersenen opgeslagen. Bovendien is het, wanneer het op een chronologische en betekenisvolle manier wordt verwerkt, gemakkelijker om deze informatie te leren en te onthouden wanneer we die moeten gebruiken.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikelen te lezen:
Bacopa, een plant die je geheugen ten goede kan komen
2. Teamwork
Een onderzoek (Spaanse link), waarvan het doel was te bepalen welke leerstrategieën het meest gebruikt worden door studenten van de Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, wees uit dat de meest overheersende in deze populatie verband houdt met teamwork.
In dit onderzoek werd vastgesteld dat wanneer studenten de mogelijkheid hebben om in teamverband te studeren, ze sneller leren. Dit verbetert als actieve vormen van vallen en opstaan worden opgenomen. Evenzo maakt dit leermechanisme de verworven kennis langer houdbaar.
De reden hiervoor is dat in dit teamwerk verschillende technieken worden gebruikt. Denk aan lezen, schrijven, visuele vormen die vervolgens worden gesocialiseerd of gedeeld onder leeftijdsgenoten.
3. Concentratie
Als je sneller wilt leren, is het beste wat je kunt doen om meteen aan het studeren te gaan. Dit betekent geen afleiding of andere verplichtingen. Als je jezelf in de multitasking-modus zet, zal het moeilijker zijn om de gewenste informatie op te slaan.
Bovendien kost het je elke keer dat je wordt afgeleid 20 minuten om je weer te concentreren. Concentratie is zo belangrijk dat studies (Spaanse link) over academische prestaties aantonen dat het gebrek eraan bij scholieren de ontwikkeling van kennis beperkt.
4. Schrijf op wat je geleerd hebt
Als je aan het studeren bent en je hebt al iets nieuws geleerd, moet je een vel papier en een pen nemen en het opschrijven. Het werkt hetzelfde als je tijdens het proces aantekeningen maakt. Als je leest leer je, maar als je het opschrijft versterk je de codificatie van de informatie.
In feite hebben studies (Spaanse link) over de impact van schrijven als leermethode erop gewezen dat schrijven meer is dan een vaardigheid. Het is een methode om kennis op te slaan en de manier waarop de wereld wordt opgevat te helpen verbeteren.
5. Oefenen
Een andere tip van de wetenschap om sneller iets te leren ligt in het oefenen van wat je leert. Verschillende studies hebben erop gewezen dat kennis of theoretische inhoud altijd gepaard moet gaan met oefening.
Als je eenmaal oefent, zullen je hersenen dat moment coderen en, voor de volgende keer dat je het moet doen, heb je versterking en zul je het steeds beter doen.
6. Leer
Wanneer je je kennis gebruikt om anderen te onderwijzen, gebruik je je eigen woorden om de theorie te beschrijven van iets wat je al onder de knie hebt. Dat wil zeggen, je maakt gebruik van informatie die je al in je hersenen hebt gecodeerd en versterkt die elke keer dat je het verwoordt.
Aan de andere kant, elke keer dat je een onderwerp moet onderwijzen (Spaanse link), zelfs als je het beheerst, is het normaal om te studeren om mogelijke twijfels weg te nemen, waarbij je ook versterkt wat je al geleerd hebt. Zo word je beetje bij beetje een expert.
7. Probeer en faal
Fouten maken is niet verkeerd; het is natuurlijk. Fouten helpen ons om te internaliseren hoe we dingen doen. Ook helpen ze ons ontdekken wat we kunnen doen om ze de volgende keer te verbeteren.
In feite tonen studies (Spaanse link) over motorisch leren aan dat mensen vaak moeten oefenen, fouten moeten maken en deze moeten corrigeren.
Het doel hiervan is om het leerproces te verbeteren en om minder fouten te maken. Dat geldt ook voor minder moeite te hoeven doen voor de taak of het onderwerp.
Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
De Doman-methode om jonge kinderen te leren lezen
8. Leer beetje bij beetje
Vaardigheden zijn gemakkelijker onder de knie te krijgen als je ze beetje bij beetje leert. Als je alles wat je moet bestuderen opdeelt in kleine, concrete onderdelen, concentreer je je op het één voor één leren ervan. Zo geef je jezelf de ruimte om alle kennis die je zoekt onder de knie te krijgen zonder verzadigd te raken.
Zoals in het vorige punt al is gezegd, kun je je op deze manier vergissen, oplossen en doorgaan met een nieuw onderwerp. Daardoor wordt je kennis versterkt. Als je geduld hebt, zul je zien hoe je, zodra je alles leert en de kennis verzamelt, een superieure vaardigheid zult verkrijgen.
9. Slaap tussen studiesessies
Veel studenten hebben de neiging om te studeren zonder rust en verwaarlozen de slaap. Het blijkt dat een onderzoek (Spaanse link) naar de relatie tussen slaap en leren erop wees dat slaap helpt om informatie op lange termijn vast te houden. Volgens dit onderzoek gebeurt dit omdat geheugenprocessen worden gereactiveerd.
Bovendien verminderen leersessies in combinatie met slaap de benodigde hoeveelheid oefening met 50%. Bovendien wordt informatie veel beter en langer vastgehouden. Het idee is dus om te studeren wat je nodig hebt, te slapen en terug te keren naar je sessie.
De deskundigen die dit artikel schreven, wijzen erop dat het ideaal is om een studiesessie van 30 tot 50 minuten te houden en dan 1 uur te slapen. Ga vervolgens verder met een andere sessie van nog eens 30 of 50 minuten.
Oefen deze wetenschapstips om alles sneller te leren!
Zoals we al zeiden, kan het in praktijk brengen van deze wetenschapstips om sneller te leren veel voordelen opleveren voor je leerproces. Ze zijn heel eenvoudig en gemakkelijk te oefenen, maar ze zullen een verschil maken in je methodologie.
Als dit je doel is, neem dan geen genoegen met slechts één tip. Breng minstens twee tips in de praktijk en kijk hoe ze voor je werken. Als de ene niet nuttig lijkt, kun je een andere proberen of degene die wel werkte versterken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pinargote-Valencia, K. E. (2021). Visual Thinking una alternativa innovadora en los procesos de enseñanza–aprendizaje de Estudios Sociales. Dominio de las Ciencias, 7(1), 3-15.
- Huamaní, O. G., & Esquivel, D. A. (2021). El proceso enseñanza–aprendizaje–evaluación (PEAE) una didáctica universitaria. Horizonte de la Ciencia, 11(20), 243-254.
- Santillán-Castillo, J. R., Tapia-Bonifaz, A. G., & Yumi-Guacho, L. M. (2021). Determinación del perfil de aprendizaje para la implementación de entornos virtuales de aprendizaje centrados en el estudiante. Dominio de las Ciencias, 7(1), 355-371.
- Alejo Huamán, Y. L., Papuico Patricio, C. A., & Tapia Perez, J. K. (2021). Estrategias de aprendizaje en estudiantes universitarios de educación.
- Ingvarson, L., & Kleinhenz, E. (2006). Estándares profesionales de práctica y su importancia para la enseñanza. Revista de educación, 340, 265-295.
- López Torres Carmen A., Pérez Velarde Lady P. La concentración y su incidencia en el rendimiento académico de los estudiantes de la unidad básica N.-22 “Paulino Millán Herrera” del Cantón Milgrado. Universidad Estatal de Milgrado, 2011.
- Giraldo Giraldo, C. (2016). La escritura en el aula como instrumento de aprendizaje. Estudio en universidades. ÁNFORA, 22(38), 39-60. https://doi.org/10.30854/anf.v22.n38.2015.25
- Calvo, Gloria (1996). “Nuevas formas de enseñar y aprender”. Santiago: UPN, 42 pp. Disponible en: https://www.uv.mx/dgdaie/files/2012/11/CPP-DC-Calvo-Nuevas-Formas.pdf
- 1. Mazza S, Gerbier E, Gustin M-P, et al. Relearn Faster and Retain Longer: Along With Practice, Sleep Makes Perfect. Psychological Science. 2016;27(10):1321-1330. doi:10.1177/0956797616659930