Ontdek strategieën om obesitas te bestrijden
Welke strategieën kunnen helpen bij de bestrijding van obesitas? Obesitas is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door een overmatige ophoping van lichaamsvet.
Hoewel het vaak begint in de kindertijd en adolescentie, kan het op elke leeftijd optreden. Het is een multifactoriële ziekte, die kan worden veroorzaakt door genetica of medische problemen, maar vaak ook te maken heeft met levensstijl.
De strategieën om obesitas te bestrijden kunnen variëren naargelang de behoeften van elke patiënt. In het algemeen gaat het echter om veranderingen in eetgewoonten en een toename van lichamelijke activiteit. In het volgende artikel geven wij je vijf aanbevelingen.
Strategieën om obesitas te bestrijden
Het is zeer waarschijnlijk dat mensen met obesitas andere gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen, zoals onder andere:
- hartaandoeningen
- diabetes
- hoge bloeddruk
- artritis
Deze aandoeningen bevorderen op hun beurt de progressie van de aandoening en verslechteren dus de prognose.
Gelukkig is het voldoende om wat gewicht te verliezen om obesitas-gerelateerde complicaties te verbeteren of te voorkomen. Lijd je aan deze aandoening? Ontdek dan een reeks strategieën die je behandeling kunnen aanvullen. Breng ze dus in de praktijk!
Lees verder voor meer informatie:
Leuke bewegingsvormen om overgewicht bij kinderen te bestrijden
1. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, een van de strategieën om obesitas te bestrijden
Regelmatige lichaamsbeweging (Engelse link) is een belangrijk onderdeel van de behandeling om obesitas te bestrijden.
Hoewel het niet makkelijk is om te stoppen met een sedentaire levensstijl, is het beginnen met matige lichaamsbeweging bevorderlijk voor de gewichtsbeheersing. Ook helpt het de problemen onder controle te houden die met deze ziekte gepaard gaan.
Wat je moet doen
- In het begin kun je 150 minuten per week bewegen. Wanneer je echter meer uithoudingsvermogen krijgt, kunt je tot 300 of meer minuten doen.
- Je kunt kiezen uit verschillende soorten trainingsroutines of sportactiviteiten. Het belangrijkste is dan om consequent te zijn en de intensiteit te verhogen naarmate je lichamelijke conditie verbetert.
- Deskundigen raden ook aan andere vormen van lichaamsbeweging te intensiveren. Zo kun je bijvoorbeeld de trap gebruiken in plaats van de lift of je klusjes in een sneller tempo doen. Als je een hond hebt, kun je langere wandelingen maken dan je eerder deed.
2. Volg een gezond dieet
Een groot deel van het succes van een obesitasbehandeling hangt af van je dieet. Daarom is het belangrijk om je calorie-inname te verminderen en gezonde eetgewoonten aan te nemen (Engelse link). Desondanks moet je drastische en beperkende diëten vermijden, omdat deze geen resultaten op lange termijn opleveren.
Hoewel ze je kunnen helpen om in korte tijd gewicht te verliezen, is het zeer waarschijnlijk dat je de verloren kilo’s weer terugkrijgt als je ermee stopt. De beste manier om een gezond en evenwichtig gewicht te bereiken is het volgen van een langdurig en constant afslankplan.
Het soort dieet kan variëren, wat afhankelijk is van je behoeften. De huisarts of voedingsdeskundige kan rekening houden met aspecten zoals:
- leeftijd
- mate van obesitas
- onderliggende ziekten
Meestal adviseren zij echter het volgende:
- Ten eerste, verminder je totale calorie-inname. De normale hoeveelheid is 1.200 tot 1.500 calorieën voor vrouwen en tussen 1.500 en 1.800 voor mannen per dag.
- Ten tweede moet je meer voedingsmiddelen eten die voedzaam zijn en weinig calorieën bevatten, zoals:
- fruit
- groenten
- volle granen
- peulvruchten
- zaden
- Consumeer ook meer magere eiwitten, zoals:
- kip
- kalkoen
- vis
- Eet ook zuivelproducten met een laag vetgehalte.
- Maak daarnaast gezonde tussendoortjes, zoals:
- noten
- yoghurt
- zaden
- fruit
- Tot slot, beperk je consumptie van ongezonde voedingsmiddelen, zoals:
- voeding met suiker
- geraffineerde meelsoorten
- verzadigde vetten
Lees ook:
De voordelen van yoga bij overgewicht
3. Verander je gedrag om obesitas te bestrijden
In veel gevallen krijgen patiënten toegang tot een programma om het gedrag te veranderen. Het belangrijkste doel van dit soort programma’s is het gedrag en de houdingen te veranderen die patiënten niet in staat stellen een gezond gewicht te behouden.
Op deze manier leren patiënten begrijpen dat gewichtsverlies een permanente verandering van levensstijl vereist.
Een psycholoog is de deskundige die meestal gedragsveranderingsprogramma’s uitvoert, ook bekend als gedragstherapie. De reden hiervoor is dat deze deskundige de vaardigheden heeft om de patiënt te helpen de risico’s van zijn ziekte en de situaties die hem ertoe brengen slecht te eten, te begrijpen.
De therapie kan zowel individueel plaatsvinden, maar ook in groepsverband. Het is soms ook erfelijk, aangezien de ziekte de neiging heeft meerdere leden van hetzelfde gezin te treffen. Het plan omvat strategieën voor het omgaan met voedselangst, stressvolle situaties en andere emoties die met deze ziekte gepaard gaan.
Vecht jij ook tegen obesitas? Zo ja, pas dan alle genoemde strategieën toe en ga de strijd aan voor een gezonder gewicht! Vergeet ook niet om medische hulp te zoeken, omdat andere behandelingsopties doorslaggevend kunnen zijn bij het overwinnen van deze gevaarlijke aandoening.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castelnuovo G, Pietrabissa G, Manzoni GM, et al. Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag. 2017;10:165–173. Published 2017 Jun 6. doi:10.2147/PRBM.S113278
- DiPietro L, Stachenfeld NS. Exercise Treatment of Obesity. [Updated 2017 Aug 9]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278961/
- Jacob JJ, Isaac R. Behavioral therapy for management of obesity. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16(1):28–32. doi:10.4103/2230-8210.91180
- Laskowski, E. R. (2012). The role of exercise in the treatment of obesity. PM and R. https://doi.org/10.1016/j.pmrj.2012.09.576
- Makris A, Foster GD. Dietary approaches to the treatment of obesity. Psychiatr Clin North Am. 2011;34(4):813–827. doi:10.1016/j.psc.2011.08.004
- Okay, D. M., Jackson, P. V., Marcinkiewicz, M., & Papino, M. N. (2009). Exercise and Obesity. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2009.01.008
- Qi L. Personalized nutrition and obesity. Ann Med. 2014;46(5):247–252. doi:10.3109/07853890.2014.891802
- Swift, D. L., Johannsen, N. M., Lavie, C. J., Earnest, C. P., & Church, T. S. (2014). The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance. Progress in Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.pcad.2013.09.012