Paarse wortels: voedzaam en goed voor gewichtsverlies

Heb jij al paarse wortels gegeten? Paarse wortels zijn rijk aan anthocyanine, een antioxidant die, naast dat hij verantwoordelijk is voor de aparte kleur, ook ontsteking en sommige type kankers afremt. Kom in dit artikel alles te weten over de vele voordelen van deze heerlijke, kleurrijke groente.
Paarse wortels: voedzaam en goed voor gewichtsverlies

Laatste update: 26 november, 2018

Wanneer we aan wortels denken, denken we meteen aan de mooie oranje kleur en niet aan paars. Nochtans waren paarse wortels het meest voorkomende type wortels in het verleden en werden ze veel vaker gegeten dan elk ander soort in Azië en Europa.

Vroeger kwamen wortels voor in vele verschillende kleur. Ze waren wit, geel, paars en bijna zwart, afhankelijk van de regio en het type zand waarin ze geteeld werden.

Wortels in verschillende kleuren

Waar komt de oranje wortel dan vandaan? De oranje wortelsoort verscheen voor het eerst in Nederland tijdens de 17e eeuw. In feite zijn het gewoon kruisingen van andere soorten, bedacht door Nederlandse boeren die de wortel een oranje kleur wilden geven ter ere van het koningshuis. 

Ze waren echter zo populair en succesvol dat men ze al gauw internationaal ging verkopen en er een markt ontstond voor oranje wortels. Het is een interessant verhaal dat verklaart waarom we bij ons in de winkels zo weinig paarse wortels terugvinden.

De laatste jaren is de paarse wortel wel aan een opmars bezig en deze wordt zelfs geplaatst in de categorie ‘superfoods‘. Laat ons even dieper ingaan op de redenen hiervan:

De voedzaamheid van paarse wortels

Paarse wortels telen

Laten we beginnen met wat de paarse kleur als voordeel heeft. De paarse kleur wordt veroorzaakt door de in water oplosbare stof anthocyanine.

Anthocyanine is een antioxidant dat men terugvindt in vele voeding, waaronder:

  • rode druiven
  • aubergine
  • bosbessen
  • bruine bonen
  • rode kool
  • granaatappels

De paarse wortel valt in dezelfde categorie en heeft ook dezelfde voordelen:

  • Ze kunnen de gezondheid van het hart verbeteren.
  • Ze verlagen het slechte cholesterol (LDL).
  • De kracht van de anthocyanine in paarse wortels is ook zeer aan te raden voor mensen met diabetes. Regelmatige consumptie van deze groente kan de bloedsuikerspiegel helpen reguleren.
  • De antioxidanten kunnen de bloedvaten beschermen en de enzymen neutraliseren die collageen en bindweefsel beschadigen.

Gewichtsverlies

Paarse wortels bevatten erg weinig calorieën. Je kan ze rauw of gestoomd eten. Ze zijn erg voedend en bevatten heel veel vezels.

Ze hebben daarnaast een positief effect op de spijsvertering. Niet alleen kunnen ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar dankzij de vele vezels kan je veel beter voedingsstoffen opnemen.

Het grootste deel van hun vezels is oplosbaar. Oplosbare vezels absorberen water in het spijsverteringskanaal en vormen een gelachtige substantie.

Tijdens de reis door de darmen, nemen ze beetje bij beetje gifstoffen op en verlagen het vervolgens het cholesterolgehalte zodra het in de bloedbaan terechtkomt.

Ze verminderen spataderen

Mand met paarse wortels

Als je last hebt van spataderen kunnen paarse wortels helpen om de pijn en druk te verzachten. Ook hier zijn het de anti-ontstekende eigenschappen van anthocyanine die hun werking doen. Daarnaast bevordert het ook de bloedstroom.

Paarse wortels activeren een reeks eiwitten die in staat zijn beschadigde bloedvatwanden te genezen, wat de algemene cardiovasculaire gezondheid verbetert.

Wees er wel van bewust dat de spataderen niet zullen verdwijnen. Enkel de symptomen en pijn zullen verlicht worden.

Ze kunnen helpen darmkanker te voorkomen

Paarse wortels bevatten net als bosbessen, radijzen en rode druiven mineralen en antioxidanten die de verspreiding van kankercellen tegen kunnen gaan. 

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Department of Nutrition and Food Science van de University of Maryland kan de groei van kankercellen in de darmen voorkomen worden door regelmatig paarse wortels te eten. 

Probeer bovendien altijd te opteren voor biologische voeding, zodat je lichaam zo veel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt.

Laten we nu even kijken naar een recept waarin paarse wortels verwerkt zijn.

Misschien ook interessant:
Makkelijke reinigende wortelsmoothies

Vers sap met paarse wortel en appel

Sap met paarse wortel

Een leuke manier om van de vele voordelen van paarse wortels de genieten, is door ze te verwerken in een lekkere smoothie. Het is ideaal om de dag mee te beginnen of om te drinken bij het avondmaal.

Zo bereid je de smoothie:

Ingrediënten

  • 2 paarse wortels
  • 1 appel
  • het sap van een halve citroen
  • 250 ml water

Bereiding

  • Spoel de paarse wortels en appel goed af.
  • Snijd de appel in vieren om gemakkelijker te kunnen mixen.
  • Meng de wortels en appel in een blender en giet het sap in een glas.
  • Voeg het water en het citroensap toe.
  • Roer alles goed door elkaar en geniet van de smoothie!

Het is een zoet-zuur drankje dat je smaakpapillen ontwaakt en je lichaam een stevige boost geeft. Probeer het snel uit!

Als je je nog niet bewust was van de vele voordelen van paarse wortels of ze nog niet gebruikte, is nu het moment om ze toe te voegen aan je voedingspatroon. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Charron, C. S., Kurilich, A. C., Clevidence, B. A., Simon, P. W., Harrison, D. J., Britz, S. J., … & Novotny, J. A. (2009). Bioavailability of anthocyanins from purple carrot juice: effects of acylation and plant matrix. Journal of agricultural and food chemistry, 57(4), 1226-1230.
  • Metzger, B. T., Barnes, D. M., & Reed, J. D. (2008). Purple carrot (Daucus carota L.) polyacetylenes decrease lipopolysaccharide-induced expression of inflammatory proteins in macrophage and endothelial cells. Journal of agricultural and food chemistry, 56(10), 3554-3560.
  • Poudyal, H., Panchal, S., & Brown, L. (2010). Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome. British journal of nutrition, 104(9), 1322-1332.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.