Ontdek meer over cashewcrème

Ken je de eigenschappen en toepassingen van cashewcrème? Vandaag vertellen we je alles over de voordelen die het biedt en hoe je het in verschillende recepten kunt gebruiken.
Ontdek meer over cashewcrème
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Over het algemeen staan cashewnoten bekend om hun heerlijke smaak en als goede aanvulling op je dieet. In de volgende paragrafen vertellen we je meer over de eigenschappen, bereiding en toepassingen van cashewcrème.

Cashewnoten zijn, net als andere soorten noten, ideaal om gewoon zo te eten of als onderdeel van verschillende recepten. Ze behouden bovendien bij gebruik in smeersels meestal hun nutritionele eigenschappen. Heb je al eens cashewcrème geprobeerd?

Wat zijn veganistische crèmes?

Iemand houdt een cashew vast

Veganistische crèmes zijn producten die een groot aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden. In het bijzonder gebruiken mensen noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, pistachenoten en cashewnoten om ze te maken. Al deze noten vallen op door hun gehalte aan voedingsstoffen, waaronder de gezonde omega 3-, 6- en 9-vetzuren.

Daarnaast zijn ze een bron van voedingsvezels, antioxidanten, kalium, magnesium en andere fytochemische verbindingen. Deze stoffen kunnen als je ze eenmaal hebt opgenomen, de functies van het lichaam bevorderen. Aangezien veel voedingsstoffen zich in de buitenste rand van de noot bevinden, kun je noten het beste rauw eten in plaats van geroosterd.

Cashewcrème: welke eigenschappen en voordelen biedt het?

Cashewcrème is een zachte en romige pasta. Hoewel mensen het vaak gebruiken om zoete recepten te bereiden, is het ook nuttig als saus of spread voor hartige gerechten. Je kunt er zelfs veganistische kazen mee bereiden.

Het wetenschappelijke artikel getiteld “Noten: bondgenoten voor je maaltijden” (Spaanse link) belicht echter verschillende voordelen van dit product. Een aantal hiervan zullen we hieronder bespreken.

Helpt bij het verzorgen van cardiovasculaire gezondheid

Vanwege het gezonde gehalte aan vezels en vetzuren helpt het eten van noten mogelijk bij het verlagen van het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed. Ze kunnen daarnaast het risico op hartaandoeningen, zoals aritmieën of de vorming van atheromateuze plaques, te verminderen. De consumptie ervan wordt zelfs met het optimaal functioneren van de hersenen in verband gebracht.

Het verbetert de gezondheid van de darmen

Cashewnoten bevatten voedingsvezels die bijdragen aan een betere werking van het maag-darmkanaal. De regelmatige consumptie ervan bevordert dus de preventie van aandoeningen zoals constipatie en mogelijk de vorming van divertikels.

Bevordert een gezonde huid en haar

De hoeveelheid koper, zink en vitamine B-complex die cashewnoten bevat helpen bij de huid- en haarverzorging. De reden? Ze zijn essentieel voor het zenuwstelsel en dragen bij aan de productie van collageen, een sleutelcomponent voor de gezondheid van huid en haar.

Hoe maak je een cashewcrème?

Om een cashewcrème te bereiden, moet je de noten in hun natuurlijke staat gebruiken. Dat wil zeggen, wanneer je ze koopt, moet je ervoor zorgen dat ze niet geroosterd of gebakken zijn. Daarnaast moet je een keukenmachine of een krachtige blender bij de hand hebben.

Instructies

  • Als eerste moet je de cashewnoten in de keukenmachine of blender doen en ze vervolgens 2 of 3 minuten malen. Je zult merken dat er zich een pasta begint te vormen.
  • Roer deze pasta vervolgens met behulp van een spatel om het proces te versnellen. Zorg ervoor dat de machine is uitgeschakeld als je dit doet.
  • Zet de blender vervolgens weer 3 minuten aan.
  • Herhaal dit proces zo vaak als nodig is om de crème te verkrijgen.
  • Je weet dat het klaar is als de pasta glad en goed smeerbaar is.

Daarnaast kun je wat water toevoegen om de consistentie vloeibaarder te maken. Je kunt ook stevia, suiker, cacao, peper, zout of aromatische kruiden toevoegen om een speciale smaak aan het product te geven.

De toepassingen van cashewcrème

Schaaltje cashewnoten

Het meest interessante van cashewcrème is dat je het in meerdere gerechten kunt gebruiken. De smaak past heel goed bij andere voedingsmiddelen, dus ideaal voor ontbijt of tussendoortjes. Hieronder geven we enkele suggesties hoe je het kunt gebruiken.

Spread voor op toast

Zoals we al zeiden, is het een van de meest voorkomende toepassingen als smeerpasta ter vervanging van boter of kaas. Je kunt het in zijn zoete variant gebruiken, bijvoorbeeld met cacao, stevia en kaneel. Of je kunt het hartig maken, met peper, knoflook en peterselie.

Taartvulling of glazuur

Om het als vulling voor zoete cakes te gebruiken, kun je het toevoegen van water het beste overslaan en het in de oorspronkelijke, stevigere vorm gebruiken. Zo hoef je alleen nog maar de cakebodem naar smaak te maken, deze met deze crème af te werken en met aardbeien, perziken of noten te decoreren.

IJs

Voor dit recept moet je een bevroren banaan in een blender verwerken en deze met 2 eetlepels van deze pasta mengen. Je kunt het ook zoeten en geraspte kokos, chocoladeschilfers of bevroren fruit toevoegen. Het is een goed idee om op deze manier verschillende smaken veganistisch ijs te maken.

Veganistische kaas

Om een veganistische kaas met cashewcrème te maken, moet je zout en kruiden naar smaak toevoegen en het op laag vuur met een lepel maizena of bindmiddel verhitten. Op deze manier bereik je een betere consistentie.

Cashewcrème voor je favoriete gerechten

Zoals je kunt zien, is cashewcrème een product met veel toepassingen in de keuken. Je kunt het niet alleen gebruiken om op brood en crackers te smeren, maar ook om ijs, desserts en andere heerlijke recepten te maken.

Het beste van alles is dat de matige consumptie ervan bij kan dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van je eetpatroon. Dankzij het hoge gehalte aan gezonde voedingsstoffen is het ideaal om voor je gezondheid te zorgen. Ben je er klaar voor om het eens te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lima, J. R., Garruti, D. S., & Bruno, L. M. (2012). Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. LWT-Food Science and Technology45(2), 180-185.
  • FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Ficha 54. Secretaría de agroindustria Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf
  • Bermúdez-Márquez, M. A. (2020). Evaluación de dos aditivos antioxidantes naturales en la elaboración de mantequilla de semilla de marañón (Anacardium occidentale L.) y su efecto sobre la rancidez oxidativa y calidad sensorial. Vicerrector Académico2522, 15.
  • Meritxell, N., Ruperto, M., & Sánchez-Muniz¹, F. J. (2004). Frutos secos y riesgo cardio y cerebrovascular. Una perspectiva española. Archivos Latinoamericanos de Nutrición54(2), 137-148.
  • FRUTOS SECOS. Disponible en: http://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/frutos-secos.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.