Onbekende voordelen van bietensap

Bietensap kan helpen vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken tegen te gaan en verbetert je lichamelijke prestaties – daarom is dit sap ook sterk aanbevolen voor atleten.
Onbekende voordelen van bietensap

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Waarschijnlijk heb je deze wortelgroente weleens gegeten in salades, meestal gekookt, maar misschien heb je er nooit bij stilgestaan hoe lekker en voedzaam het kan zijn om bieten rauw toe te voegen aan een smoothie. In dit artikel delen we een paar voordelen die bietensap kan bieden, waar je waarschijnlijk nog niet van op de hoogte was. Bereid je voor om versteld te staan!

Welke voedingsstoffen bevatten bieten?

Wanneer je bieten kookt, gaan enkele van de belangrijkste voedingsstoffen verloren (zoals het geval is met de meeste voedingswaren). Wanneer je de groente echter rauw consumeert in de vorm van een sap of smoothie, dan kun je profiteren van een extra dosis:

 • Vitamine A, B en C
 • Foliumzuur
 • Antioxidanten als flavanoïden en carotenoïden
 • Aminozuren
 • Mineralen als calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor en natrium
 • Oplosbare en onoplosbare vezels
 • Water
 • Koolhydraten
 • Natuurlijke suikers
Bietensmoothie

Wat zijn de voornaamste voordelen van bietensap?

Bekijk hieronder de vele voordelen die bietensap of een smoothie gemaakt met bieten kan bieden:

Bietensap kan helpen bij hartproblemen

Omdat de biet geweldig kan zijn om ontstekingen te remmen, is de groente aanbevolen voor mensen die in het verleden last hebben gehad van hartstoornissen of die een verhoogd risico hebben op hartproblemen.

Bietensap kan vrije radicalen tegengaan

Bietensap

Bieten bevatten betalaïnes en lospolifenolen. Dit zijn beide antioxidanten die de schadelijke invloed van vrije radicalen kunnen neutraliseren. Wanneer zich in je lichaam te veel vrije radicalen opstapelen, dan kan dit vroegtijdige celveroudering veroorzaken en de ontwikkeling van ziektes als kanker bevorderen.

Bietensap kan het risico op kanker verlagen

Dit voordeel is verbonden aan het voordeel dat we hiervoor besproken hebben. Bietensap kan namelijk helpen de groei van kwaadaardige weefsels, die uiteindelijk kankerachtig kunnen worden, tegen te gaan. Het is daarom een uitstekend idee om bietensap als voorzorgsmaatregel in je dieet op te nemen. Bieten zouden zelfs kunnen helpen om tumorvorming te beperken, vooral in delen van het lichaam als de alvleesklier, de borsten en de prostaat.

Bietensap kan helpen bij atletische prestaties

Veel atleten drinken dit donkerrode sap vlak voor een wedstrijd, omdat het de longcapaciteit kan vergroten. Zo zou je je atletische prestaties met wel zestien procent kunnen verbeteren door voorafgaand aan lichaamsbeweging, trainingssessies of wedstrijden bietensap te drinken.

Bietensap kan je bloeddruk in balans helpen te houden

Mensen met een hoge bloeddruk doen er goed aan om twee koppen bietensap per dag te drinken. Dankzij het nitraatgehalte in bieten, kan dit sap namelijk helpen de bloeddruk te verlagen.

Bieten en Bietensap

Bietensap kan het verouderingsproces helpen vertragen

We hebben het hier niet alleen over huidveroudering, maar ook over de veroudering van organen en je lichaam in het algemeen. Bietensap kan bijdragen aan het behoud van gezonde hersenen. Dit sap kan je ook helpen sneller te herstellen van letsels en vertraagt mogelijk vroegtijdige rimpelvorming.

Bietensap kan helpen bij bloedarmoede

Bieten kunnen dankzij het foliumzuur en ijzer dat ze bevatten erg behulpzaam zijn bij het behandelen van bloedarmoede.

Stukjes Rode Biet

Bietensap kan helpen bij gewichtsverlies

Bieten zijn caloriearm en tegelijkertijd zeer verzadigend. Je kunt geraspte biet toevoegen aan je salade om het vezelgehalte te verhogen en constipatie of overgewicht te vermijden.

Bietensap kan gunstig zijn voor zwangere vrouwen

Het hoge foliumzuurgehalte in bieten is geweldig voor zwangere vrouwen en de ontwikkeling van de foetus. Bieten kunnen wat extra steun geven, zodat de foetus zich goed ontwikkelt tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap.

Na de bevalling zou je door moeten gaan met het consumeren van bieten om het risico op bepaalde infecties te verlagen. Naarmate je kind groter wordt, raden wij aan dat hij/zij bieten consumeert om vitaminetekorten te voorkomen en een gezonde ontwikkeling te bevorderen.

Rode Biet

Hoe maak je sap van bieten, wortels en appels?

Nu je weet wat deze unieke en heerlijke groente allemaal te bieden heeft, is het tijd geworden om te leren hoe je er een heerlijk sap van kunt maken! Wij bieden je een geweldig recept dat bieten combineert met twee andere ‘superfoods.’

Al eeuwenlang wordt dit ‘wonderdrankje’ door Chinezen gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen en voorkomen.

Ingrediënten

 • 1 biet
 • 1 wortel
 • Een kopje water
 • 1 appel
 • 1 citroen (optioneel)

Bereiding

 • Was en schil alle ingrediënten.
 • Snijd de ingrediënten in kleine stukjes.
 • Doe alle ingrediënten samen met het citroensap, als je ervoor kiest dit te gebruiken, in de blender.
 • Meng de ingrediënten tot je een homogene vloeistof hebt.
 • Als je het sap liever koud drinkt, dan kun je een paar ijsblokjes toevoegen.
 • Probeer het sap twee keer per dag te drinken: een glas in de ochtend zodra je wakker wordt op een lege maag en een glas later op de dag als tussendoortje.

Opmerking: bietensap alleen volstaat nooit wanneer het gaat om een ernstige medische aandoening. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je arts!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.