Onbekende voordelen van bietensap

· 26 mei 2016
Bietensap kan helpen vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken tegen te gaan en verbetert je lichamelijke prestaties – daarom is dit sap ook sterk aanbevolen voor atleten.

Waarschijnlijk heb je deze wortelgroente weleens gegeten in salades, meestal gekookt, maar misschien heb je er nooit bij stilgestaan hoe lekker en voedzaam het kan zijn om bieten rauw toe te voegen aan een smoothie.

In dit artikel delen we een paar voordelen die het drinken van bietensap kan bieden, waar je waarschijnlijk nog niet van op de hoogte was. Bereid je voor om versteld te staan!

Welke voedingsstoffen bevatten bieten?

Wanneer je bieten kookt, gaan enkele van de belangrijkste voedingsstoffen verloren (zoals het geval is met de meeste voedingswaren). Wanneer je de groente echter rauw consumeert in de vorm van een sap of smoothie, dan kun je profiteren van een extra dosis:

 • Vitamine A, B en C
 • Foliumzuur
 • Antioxidanten als flavanoïden en carotenoïden
 • Aminozuren
 • Mineralen als calcium, magnesium, ijzer, kalium, fosfor en natrium
 • Oplosbare en onoplosbare vezels
 • Water
 • Koolhydraten
 • Natuurlijke suikers
Bietensmoothie

Wat zijn de voornaamste voordelen van het drinken van bietensap?

Bekijk hieronder de vele voordelen die het drinken van bietensap of een smoothie gemaakt met bieten kan bieden:

Verminderen hartproblemen

Omdat de biet geweldig is om ontstekingen te remmen, is de groente aanbevolen voor mensen die in het verleden last hebben gehad van hartstoornissen of die een verhoogd risico hebben op hartproblemen.

Wij raden aan: Zo kun je een hartaanval overleven wanneer je alleen bent

Gaan vrije radicalen tegen

Bietensap

Bieten bevatten betalaïnes en lospolifenolen. Dit zijn beide antioxidanten die de schadelijke invloed van vrije radicalen kunnen neutraliseren. Wanneer zich in je lichaam te veel vrije radicalen opstapelen, dan kan dit vroegtijdige celveroudering veroorzaken en de ontwikkeling van ziektes als kanker bevorderen.

Gaan kanker tegen

Dit voordeel is verbonden aan het voordeel dat we hiervoor besproken hebben. Bietensap kan namelijk helpen de groei van kwaadaardige weefsels, die uiteindelijk kankerachtig kunnen worden, tegen te gaan. Het is daarom een uitstekend idee om bietensap als voorzorgsmaatregel in je dieet op te nemen. Verscheidene studies tonen aan dat bieten zelfs kunnen helpen om tumorvorming te beperken, vooral in delen van het lichaam als de alvleesklier, de borsten en de prostaat.

Verbeteren je atletische prestaties

Veel atleten drinken dit donkerrode sap vlak voor een wedstrijd, omdat het de longcapaciteit vergroot. Studies tonen aan dat je je atletische prestaties met wel zestien procent kunt verbeteren door voorafgaand aan lichaamsbeweging, trainingssessies of wedstrijden bietensap te drinken.

Houden je bloeddruk in balans

Mensen met een hoge bloeddruk doen er goed aan om twee koppen bietensap per dag te drinken. Dankzij het nitraatgehalte in bieten, kan dit sap namelijk helpen de bloeddruk te verlagen.

Bieten en Bietensap

Verbeteren je spijsvertering

Bietensap kan helpen bepaalde voedselsoorten goed te verteren. Hierdoor zul je minder last hebben van dat zware gevoel in je maag en zal je spijsvertering over het algemeen beter worden. En of dit niet al genoeg is, kunnen bieten ook helpen de eetlust van mensen die bedlegerig zijn te stimuleren.

Bieten verbeteren de werking van je schildklier

Jicht wordt geassocieerd met een laag jodiumgehalte (iets dat maar al te vaak voorkomt in ontwikkelde landen). Het eten van producten die het lichaam voorzien van dit belangrijke mineraal, zoals bijvoorbeeld bieten, kan echter helpen dit probleem te verminderen of zelfs geheel te elimineren. Ook snijbiet en knoflook zijn goede natuurlijke bronnen van jodium.

Vertragen het verouderingsproces

We hebben het hier niet alleen over huidveroudering, maar ook over de veroudering van organen en je lichaam in het algemeen. Bietensap draagt bij aan het behoud van gezonde hersenen. Dit sap kan je ook helpen sneller te herstellen van letsels en vertraagt vroegtijdige rimpelvorming.

Voorkomen ontstekingen

Bieten bevatten een belangrijke voedingsstof die betaïne genoemd wordt. Deze stof gaat stress en daaraan gerelateerde ontstekingen tegen. Ook beschermt het organen tegen ziekten en bevordert het lichamelijk herstel na een verwonding of operatie.

Behandelen bloedarmoede

Bieten zijn dankzij het foliumzuur en ijzer dat ze bevatten erg behulpzaam bij het behandelen van bloedarmoede.

Stukjes Rode Biet

Stoppen vochtretentie

Bietensap is aanbevolen voor mensen die last hebben van zwelling en vochtretentie in de benen. Dit komt doordat bieten ontzettend rijk zijn aan kalium en natrium en tegelijkertijd een vochtafdrijvende werking hebben. Bietensap zou gedronken moeten worden door mensen die last hebben van:

 • Jicht
 • Hyperurikemie
 • Nierstenen (tenzij de nierstenen zijn ontstaan door een te veel aan calciumoxalaat).
 • Oligurie

Bietensap verhoogt de urineproductie, waardoor het kan helpen overtollig vocht en schadelijke afvalstoffen als urinezuur uit je lichaam te drijven.

Bevorderen ontgifting

Bietensap bevordert die nier-, lever-, en darmfunctie en helpt zo gif- en afvalstoffen sneller en gemakkelijker uit het lichaam te verwijderen.

Gewichtsverlies

Bieten zijn caloriearm en tegelijkertijd zeer verzadigend. Je kunt geraspte biet toevoegen aan je salade om het vezelgehalte te verhogen en constipatie of overgewicht te vermijden.

Verbeteren de prenatale gezondheid

Het hoge foliumzuurgehalte in bieten is geweldig voor zwangere vrouwen en de ontwikkeling van de foetus. Bieten zorgen ervoor dat de foetus zich goed ontwikkelt tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap.

Na de bevalling zou je door moeten gaan met het consumeren van bieten om het risico op bepaalde infecties te verlagen. Naarmate je kind groter wordt, raden wij aan dat hij/zij bieten consumeert om vitaminetekorten te voorkomen en een gezonde ontwikkeling te bevorderen.

Lees ook: Zwangerschap na een leeftijd van 35

Rode Biet

Hoe je sap maakt van bieten, wortels en appels

Nu je weet wat deze unieke en heerlijke groente allemaal te bieden heeft, is het tijd geworden om te leren hoe je er een heerlijk sap van kunt maken! Wij bieden je een geweldig recept dat bieten combineert met twee andere ‘superfoods’.

Al jarenlang wordt dit ‘wonderdrankje’ door Chinezen gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen en voorkomen.

De voornaamste eigenschappen van dit sap zijn onder andere:

 • Dit sap verbetert het immuunsysteem
 • Elimineert vrije radicalen
 • Vertraagt de groei van kankercellen
 • Zuivert het lichaam

Ingrediënten

 • 1 biet
 • 1 wortel
 • 1 appel
 • 1 kop water
 • 1 citroen (optioneel)

Bereiding

 • Was en schil alle ingrediënten.
 • Snijd de ingrediënten in kleine stukjes.
 • Doe alle ingrediënten samen met het citroensap, als je ervoor kiest dit te gebruiken, in de blender.
 • Meng de ingrediënten tot je een homogene vloeistof hebt.
 • Als je het sap liever koud drinkt, dan kun je een paar ijsblokjes toevoegen.
 • Probeer het sap twee keer per dag te drinken: een glas in de ochtend zodra je wakker wordt op een lege maag en een glas later op de dag als tussendoortje.