Nekpijn bestrijden met deze eenvoudige oefeningen

Als je last hebt van een scherpe pijn in je nek, dan is het beter om een deskundige te raadplegen, voordat je vreemde bewegingen gaat maken die nog meer pijn kunnen veroorzaken.
Nekpijn bestrijden met deze eenvoudige oefeningen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 28 januari, 2021

De nek is voor veel mensen een van de lichaamsdelen is die het meeste lijdt onder hun routine. Vooral de dagelijkse stress die ons werk ons bezorgt en enkele dagelijkse activiteiten hebben veel effect op de nek. Daarom is het belangrijk om enkele makkelijke oefeningen te leren die nekpijn bestrijden.

Neem deze oefeningen dus op in je fitnessroutine.

Uren achter elkaar zittend achter een bureau doorbrengen, gewichtstoename of in de verkeerde houding slapen, kan allemaal nekpijn veroorzaken. Daarom delen we in dit artikel enkele van de beste oefeningen om deze pijn te bestrijden.

Nekpijn bestrijden door oefeningen te doen

De verkeerde lichaamshouding en emotionele stress zijn de twee voornaamste oorzaken van spanning in de nek. Wanneer dit gebeurt, raken de botten, spieren, pezen en zenuwen uit balans, wat pijn veroorzaakt en de mobiliteit belemmert.

Hoe langer je wacht om dit probleem aan te pakken, hoe lastiger het zal zijn. Dit komt doordat je lichaam geneigd is om de structurele instabiliteit te compenseren. En hier zijn voornamelijk je spieren, botten en pezen bij betrokken. Dit zorgt ervoor dat de pijn in je nek kan uitstralen naar je schouders, schouderbladen, rug etc.

De volgende oefeningen helpen je om je nek te rekken en nekpijn te voorkomen of bestrijden. Vergeet niet dat preventie uitermate belangrijk is. En dit kun je op willekeurig elk moment van de dag doen (zonder eerst te wachten op symptomen of pijntjes).

1. Lotushouding met rotaties

Lotushouding om nekpijn te bestrijden

Dit kan een oefening zijn die een hoop voordelen biedt. Dit komt doordat deze oefening niet alleen helpt om nekpijn te bestrijden, maar ook om te ontspannen en jezelf te kalmeren. Dit is natuurlijk geweldig na een stressvolle dag.

 • Ga op de grond zitten, op een matje of op je bed (kortom, een zachte en uitnodigende plek).
 • Leg je benen over elkaar en laat je handen rusten op je dijen. Je nek en hoofd zouden recht moeten zijn.
 • Blijf ongeveer vijf minuten in deze houding zitten, met je ogen dicht. Adem langzaam in en uit.
 • Begin dan roterende bewegingen te maken met je nek.
 • Buig je hoofd eerst naar rechts, dan naar links (alsof je ‘nee’ schudt met je hoofd). Vervolgens naar achteren en dan naar voren (alsof je ‘ja’ knikt).
 • Draai je hoofd tot slot ook nog helemaal rond, eerst met de klok mee en daarna tegen de klok in.
 • Laat je hoofd dan naar achter zakken.
 • Het is de bedoeling dat je elke beweging tien keer uitvoert.

2. Rekoefeningen die nekpijn bestrijden

Vrouw die last heeft van een stijve nek en op zoek is naar oefeningen die nekpijn bestrijden

Het doen van rekoefeningen is een van de meest effectieve manieren om nekpijn te bestrijden. Het is echter wel het beste om deze oefeningen samen met een specialist te doen. Als je de spanning echt niet aankunt, dan kun je ze ook zelf thuis doen. Het is in dit geval echter wel belangrijk om heel voorzichtig te werk te gaan.

Vergeet niet dat je nek een zeer gevoelig lichaamsdeel is.

 • Begin door weer in de lotushouding te gaan zitten.
 • Draai je kin naar rechts en laat hem enigszins zakken.
 • Houd met je rechterhand je hoofd vast en oefen een klein beetje druk uit. Druk zou richting de rug en omlaag moeten worden uitgeoefend.
 • Draai je hoofd dan weer naar de beginpositie en doe vervolgens hetzelfde naar links.
 • Buig vervolgens je hoofd naar opzij, alsof je met je oor je schouder probeert aan te raken. Druk van onder met je rechterhand tegen je hoofd aan. Doe dit ook met links.
 • Laat je hoofd tot slot ook nog naar voren zakken (je kin zou zo dicht bij je borst moeten komen als mogelijk is).
 • Doe je vingers in elkaar en plaats je handen achter je hoofd. Oefen lichtelijk neerwaarts druk uit.
 • Je hoeft dit maar dertig seconden per dag te doen.

3. Yoga om je nek te rekken

Misschien denk je dat deze oefening vast bedoeld is voor mensen die vrij lenig zijn. Of wellicht denk je dat alleen mensen die bekend zijn met yoga deze oefening kunnen uitvoeren. Je kunt het echter gewoon proberen en zo effectief de nekpijn bestrijden.

 • Ga op je rug op een matje liggen met je benen gestrekt en je armen langs je zij. Ontspan terwijl je langzaam in- en uitademt door je neus.
 • Trek vervolgens je benen op tot ze in een rechte hoek staan ten opzichte van de grond.
 • Laat je benen vervolgens nog meer naar achter zakken, zodat ze over je hoofd komen. Het is de bedoeling dat je met je voeten de grond achter je hoofd aanraakt.
 • Houd je armen gestrekt langs je zij.
 • Je zal een klein beetje spanning in je nek voelen.
 • Houd deze houding een poosje aan en laat jezelf dan weer langzaam zakken naar de beginpositie.

4. Oefeningen voor je schouders

Wanneer je veel druk hebt gelegd op je nek, is de kans groot dat je ook spanning ervaart in de spieren in je schouders en schouderbladen. Je kunt deze spanning verlichten door oefeningen te doen die gericht zijn op dit lichaamsdeel.

 • Houd je rug recht en trek dan je schouders op tot ze je oren aanraken (of in ieder geval zo dichtbij mogelijk) en laat je schouders dan weer zakken.
 • Draai dan je armen naar voren en naar achteren.
 • Doe deze oefening tien keer achter elkaar.

Advies om nekpijn te verzachten

Naast de oefeningen hierboven, kun je nekpijn of spanning in je spieren ook verzachten door de volgende aanbevelingen op te volgen.

Ga onder de warme douche

Man die onder de warme douche staat

Ga onder de douche staan en laat het water (zo heet mogelijk) een paar minuten rechtstreeks op het aangedane lichaamsdeel vallen. Laat je hoofd gedurende dit proces niet zakken. Je kunt je hoofd wel rustig draaien of naar opzij buigen.

Gebruik een kussen

Dit kan vooral behulpzaam zijn als je erg veel spanning ervaart. Warme of elektrische kussens stimuleren de bloedsomloop in je nek. Gebruik ze echter niet langer dan vijftien minuten.

Verwissel het kussen waar je op slaapt

Vrouw die een kussen vasthoudt

Goed en in de juiste houding slapen kan enorm helpen om nekpijn te bestrijden. Misschien is het kussen waar je nu op slaapt wel te dik of juist te dun.

Probeer op je zij te slapen, zodat je tijdens het slapen je nek niet voelt.

Verander je lichaamshouding

Als je voor je werk de hele dag achter de computer moet zitten, zorg er dan voor dat je geregeld opstaat en een beetje door het kantoor wandelt.

Je kunt ook een paar ontspanningsoefeningen en rekoefeningen doen terwijl je zit als je nekpijn bestrijden wilt.

Overweeg een goede stoel te kopen die je nek ondersteunt en je helpt om in een comfortabele houding te blijven zitten terwijl je je toetsenbord en muis moet gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.