7 spierverslappers tegen spanning in de spieren

Heb je last van pijnlijke spieren of ongemak? Probeer dan in plaats van synthetische medicijnen eens een van deze natuurlijke remedies om je probleem op te lossen en geniet van de geweldige voordelen die deze remedies kunnen bieden.
7 spierverslappers tegen spanning in de spieren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Spanning in de spieren is een probleem dat vrij vaak voorkomt en meestal het gevolg is van veroudering. Het kan echter ook veroorzaakt worden door te zware lichamelijke inspanning, scheurtjes in de spieren of ziektes. Gelukkig bestaan er natuurlijke spierverslappers tegen spanning in de spieren.

Soms zakt dit probleem vanzelf weg nadat je een pijnstiller hebt ingenomen en even hebt uitgerust. Vaak genoeg vereist dit probleem echter meerdere vormen van therapie.

Hoewel het zich doorgaans sporadisch voordoet, hebben een hoop mensen er helaas ook regelmatig last van. In dit geval wordt het probleem veroorzaakt door slechte gewoontes en een verkeerde lichaamshouding.

Gelukkig bestaan er een hoop verschillende natuurlijke spierverslappers tegen spanning in de spieren, die helemaal geen bijwerkingen veroorzaken. Bovendien helpen ze om spierpijn te kalmeren, zodat het je dagelijkse bezigheden niet zal belemmeren.

Er zijn nog altijd een hoop mensen die niet weten welke natuurlijke spierverslappers tegen spanning in de spieren er zijn. Dat is de reden dat we er zeven voor je op een rijtje hebben gezet, zodat je ze zelf eens kunt proberen. Let goed op!

7 natuurlijke spierverslappers tegen spanning in de spieren

1. Pepermuntolie

Pepermuntolie

Pepermuntolie is een van die natuurlijke producten die kan helpen om je spieren te ontspannen wanneer deze stijf en gespannen zijn.

Deze olie heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen niet alleen om de pijn te verminderen, maar tegelijkertijd ook om de bloedsomloop te bevorderen. Over het algemeen biedt dit snel verlichting in het aangedane gebied.

Hoe gebruik je pepermuntolie?

 • Doe eerst een paar druppeltjes pepermuntolie in je handen. Gebruik vervolgens je handen om de spieren die je wilt ontspannen een beetje te masseren.
 • Zorg ervoor dat je je spieren minstens vijf minuten goed masseert om de gewenste resultaten te bereiken.

2. Valeriaan

Dankzij het kalmerende en ontstekingsremmende effect dat deze plant heeft, kun je er zowel in de vorm van olie als thee van profiteren. Dit zorgt ervoor dat de spanning in je spieren vermindert.

Door valeriaan te drinken of direct op je spieren aan te brengen, zal de zwelling in dit gebied wegzakken. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedsomloop beter wordt, waardoor je lichaam beter voorzien wordt van zuurstof.

Hoe gebruik je valeriaan?

 • Drink maximaal twee kopjes valeriaanthee per dag.
 • Smeer een beetje valeriaanolie over het pijnlijke gebied en rust dan even uit.

Let op: deze plant kan slaperigheid veroorzaken.

3. Magnesiumsulfaat

Magnesiumsulfaat

Een bad met magnesiumsulfaat, ook wel epsomzout, is de perfecte manier om vermoeide spieren te ontspannen. Dit is te danken aan het hoge gehalte magnesium dat dit middel bevat.

Dit belangrijke mineraal kan helpen om pijn te voorkomen. Het kan zelfs helpen om de behandeling van ontstekingsziektes als fibromyalgie en artritis te ondersteunen.

Hoe gebruik je magnesiumsulfaat?

 • Voeg een half kopje magnesiumsulfaat toe aan het water in je badkuip. Ga hier vervolgens twintig minuutjes in liggen.
 • Doe dit vlak voor het slapengaan om ervoor te zorgen dat je die nacht goed kunt uitrusten.

4. Kamille

Kamille staat binnen de natuurlijke geneeskunde bekend om zijn verzachtende eigenschappen en zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen. Ook is dit kruid een natuurlijke oplossing voor pijn en zwelling.

Kamille heeft krampstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen helpen de spieren te ontspannen. Dit geldt vooral wanneer je spieren gespannen zijn als gevolg van stress.

Hoe gebruik je kamille?

 • Drink twee kopjes kamillethee per dag.
 • Doe een beetje kamille-olie in je handen en wrijf hiermee over de delen van je lichaam die pijn doen.

5. Valkruidolie

Valkruidolie

Valkruid bevat een chemisch bestanddeel dat ook wel thymol genoemd wordt. Vanwege de werking van dit bestanddeel, is het perfect om spierpijn snel te verzachten.

Door valkruidolie direct op het aangedane gebied aan te brengen, heeft het een verwarmende werking. Dit helpt om spanning te verzachten en problemen met de bewegingsvrijheid te verminderen.

Hoe gebruik je valkruidolie?

 • Breng een paar druppels valkruidolie of -gel aan op het gebied rondom de gespannen spieren en masseer dit gebied vervolgens vijf minuutjes.
 • Doe dit twee keer per dag als je denkt dat dit nodig is.

6. Cayennepeper

De pittige smaak kan voor sommigen vrijwel ondraaglijk zijn. Toch is cayennepeper een zeer goede oplossing voor spierpijn.

Cayennepeper bevat een actief bestanddeel dat capsaïcine genoemd wordt. Dit zorgt ervoor dat het ontstekingsremmende en pijnverzachtende eigenschappen krijgt.

Hoe gebruik je cayennepeper?

 • Voeg kleine hoeveelheden cayennepeper toe aan smoothies of thee.
 • Gebruik cayennepeper om je vermoeide spieren mee te masseren.

7. Passiebloem

Natuurlijke Spierverslappers Tegen Spanning In De Spieren

Passiebloem is binnen de wereld van de natuurlijke geneeskunde een zeer bekende plant. Niet alleen omdat het kan helpen om je zenuwen onder controle te houden. Het heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende werking en kan helpen om je spieren te ontspannen.

Passiebloem bevat fytosterolen en flavonoïden. Deze twee bestanddelen hebben beide een antioxidante werking en kunnen helpen om oxidatieve stress tegen te gaan.

De voedingsstoffen die passiebloem bevat helpen om de activiteit van je zenuwstelsel te reguleren. Bovendien helpen ze om problemen als angst of slapeloosheid onder controle te houden.

Hoe gebruik je passiebloem?

 • Gebruik deze plant om thee van te maken en drink deze thee vlak voor het slapengaan.
 • Nog een optie is om een doekje in de thee te dopen en dit vervolgens als kompres aan te brengen op het pijnlijke gebied.

Heb je last van pijn in je spieren of ongemak? Probeer dan in plaats van synthetische medicijnen eens een van deze natuurlijke spierverslappers tegen spanning in je spieren. Geniet van de geweldige voordelen die deze remedies kunnen bieden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Caudal D, Guinobert I, Lafoux A, et al. Skeletal muscle relaxant effect of a standardized extract of Valeriana officinalis L. after acute administration in mice. J Tradit Complement Med. 2017;8(2):335–340. Published 2017 Oct 12. doi:10.1016/j.jtcme.2017.06.011
 • Na HS, Ryu JH, Do SH. The role of magnesium in pain. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507245/
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Miroddi, M., Calapai, G., Navarra, M., Minciullo, P. L., & Gangemi, S. (2013, December 12). Passiflora incarnata L.: Ethnopharmacology, clinical application, safety and evaluation of clinical trials. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.047
 • Carretero Accame M, Ortega Hernández T,  Villar Del Fresno A. Harpagofito. Farmacia Profesional. 2003; 17(3): 78-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.