Negen voedingsmiddelen om gastritis te verlichten

Om gastritis te verlichten is het erg belangrijk om af en toe te eten, omdat je meer pijn kunt voelen als je maag volledig leeg raakt.
Negen voedingsmiddelen om gastritis te verlichten
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een ontsteking van de maag, beter bekend als gastritis, is een chronische aandoening die zich om verschillende redenen kan manifesteren. Gelukkig zijn er manieren om gastritis op natuurlijke wijze te verlichten. Vandaag geven we je een aantal voedingsadviezen die je erg kunnen helpen.

Enkele mogelijke oorzaken van gastritis

Allereerst is een van de meestvoorkomende redenen waarom gastritis zich voordoet, gerelateerd aan de inname van geneesmiddelen zoals pijnstillers en aspirine. Dit komt omdat het een negatief effect op de maagwand kan hebben.

Ten tweede heeft overmatig en/of frequente consumptie van alcohol ook een sterke invloed op het ontstaan van gastritis. De constante inname van thee, koffie en citroensap voor het eten kan ook de maagwand irriteren. Dit kan leiden tot chronische of langdurige gastritis.

Tot slot, hoewel het geen trigger is, kan het eten van zeer heet of erg koud voedsel gastritis verergeren. Dit kan bij contact met de maagwand irritatie en pijn veroorzaken.

Symptomen

Als je lijdt aan een combinatie van de symptomen die hieronder worden genoemd, dan moet je dringend een gastro-enteroloog bezoeken omdat je dan aan acute gastritis kan lijden:

 • Verlies van eetlust, vooral in de ochtend.
 • Brandend gevoel of brandend maagzuur.
 • Pijn in de buik of ribben.
 • Braken (af en toe met bloed).
 • Bloed in de ontlasting.

Negen voedingsmiddelen om gastritis te verlichten

Als een arts bevestigt dat je gastritis hebt of als je een familielid of kennis hebt die dit heeft, dan is deze informatie zeer nuttig. Hieronder delen we enkele van de beste voedingsmiddelen om gastritis te verlichten.

1. Honing

Een kom honing om gastritis te verlichten

Honing heeft veel antioxidanten die de maagwand kunnen versterken. Het kan daarom helpen om het risico op gastritis te verminderen en te verlichten.

2. Olijfolie om gastritis te verlichten

Olijfolie kan dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen ook helpen bij het verlichten van de maagwandontsteking.

 • Om de voordelen ervan te benutten, giet een eetlepel van deze olie in een kopje warm water of warme melk.
 • Drink het elke dag op een lege maag. Het helpt om irritatie te verminderen.

3. Ui

Ui kan helpen om gastritis te verlichten. Volgens sommige studies zouden ze helicobacter pylori kunnen uitroeien. Dit is een van de bacteriën die verantwoordelijk is voor het ontstaan van gastritis.

Gebruik het echter niet te veel, want het is een vrij zware groente. Bovendien kan ui bij sommige mensen misselijkheid, braken en winderigheid veroorzaken. Je moet daarom altijd voordat je het gaat gebruiken je arts raadplegen.

 • Om van zijn eigenschappen te profiteren, consumeer dan een kwart theelepeltje ui.
 • Als je het kunt vinden, kies dan voor zwarte ui, omdat het nog meer vitamines en mineralen bevat.

4. Havermout

Een kom havermout om gastritis te behandelen

Dit is een andere uitstekende optie om gastritis te verlichten vanwege zijn antioxidante eigenschappen die helpen om het lichaam te reinigen. Je kunt havermoutpap, eventueel gezoet met honing, elke dag bij het ontbijt eten.

5. Papaja om gastritis te verlichten

Wist je dat papajazaden een grote bondgenoot voor de gezondheid van je maag kunnen zijn? Dit komt, omdat ze papaïne bevatten, een enzym dat helpt om eiwitten van voedingsmiddelen af te breken en maagzuur te neutraliseren. Het kan daarom helpen om gastritis te verlichten.

 • Om de voordelen ervan te benutten, haal je eerst de papaja-zaden eruit en droog ze daarna in de zon.
 • Zodra ze droog zijn verpulver je ze dan eenvoudig tot een poeder.
 • Strooi dan een kleine hoeveelheid poeder op een paar plakjes ananas en eet deze dan tijdens het ontbijt.
 • Je zult onmiddellijk verlichting voelen.

6. Zaden

 • Maak eerst een mengsel van gelijke hoeveelheden venkel, groene kardemom en kaneelzaden. Al deze zaden bevatten vitamines en mineralen die de spijsvertering bevorderen.
 • Rooster ze vervolgens 30 seconden in een droge koekenpan.
 • Verpulver ze daarna tot een poeder. Je kunt na je maaltijd een theelepel van dit poeder nemen.
 • Je moet deze zaden echter niet overmatig consumeren, omdat alles wat je in te grote hoeveelheden consumeert schadelijk kan zijn.

7. Zwart zout

Neem gedurende twee maanden na elke maaltijd twee of drie theelepels zwart zout. Het bevat minder jodium dan gewoon keukenzout en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan daarom de symptomen van gastritis aanzienlijk verminderen.

8. Peterselie

Peterselie is een andere goede optie om gastritis te verlichten. Dit komt door de vochtafdrijvende eigenschappen en de mineralen, zoals kalium, calcium en fosfor die het bevat.

 • Om de voordelen ervan te benutten, moet je eerst wat peterseliesap persen.
 • Voeg dan wat zwart zout en zwarte peper toe.
 • Neem na elke maaltijd drie eetlepels van deze siroop.

9. Gember om gastritis te verlichten

Gember kan helpen bij het verlichten van alle maagkwalen en ongemakken. Dit komt door de antioxidante eigenschappen die helpen om de maag te reinigen.

Voor gastritis en maagzweren kun je een infusie van gember en ui maken. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en misselijkheid. Het is echter belangrijk om het niet te overdrijven, omdat beide componenten behoorlijk sterk zijn.

Een dieet voor mensen met gastritis

Als je gastritis hebt, dan moet je een dieet volgen dat de hierboven uiteengezette methoden aanvult. Anders kunnen ze geen effect hebben of op zijn minst niet zoals verwacht. Daarnaast kun je ook magere yoghurt, fruit, kokoswater en vetarme voedingsmiddelen in je dieet opnemen.

Wat je niet zou moeten eten

vrouw wil niet eten

Er zijn veel voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor mensen die last hebben van gastritis, omdat ze de ontsteking verergeren. Als je gastritis hebt, dan moet je de volgende voedingsmiddelen vermijden:
 • Alcohol
 • Koffie en thee
 • Zachte of gepasteuriseerde dranken
 • Cacaoproducten
 • Citrusvruchtensappen
 • Rood vlees
 • Pittig voedsel

Andere aanbevelingen om gastritis te verlichten

Zelfs als je geen honger hebt, moet je niet te lang wachten om te eten. Als je maag leeg is dan irriteert het meer, dus je gastritis wordt dan alleen maar erger. Je moet proberen om een goed ontbijt te eten, ook al heb je geen honger.

Aan de andere kant, vergeet niet om gedurende de dag minstens acht glazen water te drinken. Dit zal helpen om de bacteriën die in de maag leven te elimineren, die de gastritis alleen maar verergeren.

Vergeet ten slotte niet dat het volgen van een goed dieet niet genoeg is, vooral in het geval van acute gastritis. Hoewel het de symptomen kan verlichten, is het altijd het beste om medisch advies in te winnen. Dit dieet kan de behandeling die de specialist voorschrijft, perfect aanvullen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.