Negen tekenen dat er te veel gifstoffen in je lichaam zitten
We worden allemaal op verschillende manieren blootgesteld aan de gevolgen van te veel gifstoffen. Dit kan zelfs gebeuren als je over het algemeen gezonde eet- en leefgewoontes hebt, die ervoor zouden moeten zorgen dat het aantal gifstoffen dat aanwezig is in je lichaam afneemt.
De omgeving waar we in wonen zit namelijk vol met verschillende deeltjes. Deze deeltjes kunnen in de lucht, het water, ons voedsel en nog veel meer andere bronnen zitten, waar we allemaal direct mee in aanraking komen.
Sommige organen in ons lichaam hebben de taak om de gifstoffen die we binnenkrijgen te verzamelen en uit te scheiden. Soms kunnen deze organen echter overbelast raken. Daardoor zijn ze niet meer in staat om geheel naar behoren te functioneren.
Het gevolg hiervan is dat er zich in ons lichaam te veel gifstoffen opstapelen. En het is niet makkelijk om van deze opeenstapeling van gifstoffen af te komen, waardoor we last krijgen van een reeks lichamelijke en emotionele gezondheidsproblemen.
Soms is het lastig om vast te stellen dat we last hebben van een probleem. Er bestaan echter een paar signalen die ons duidelijk kunnen waarschuwen, waardoor we ervoor kunnen zorgen dat het probleem niet uit de hand loopt.
Laten we eens kijken welke signalen dit zijn!
Mogelijke signalen als we te veel gifstoffen in ons lichaam hebben
1. Voortdurende vermoeidheid
Soms kan het zijn dat je lichaam letterlijk overuren draait om alle gifstoffen die zich in verschillende lichaamsweefsels hebben opgestapeld te verwijderen.
Wanneer dit het geval is, dan is het niet zo gek als je steeds meer last krijgt van vermoeidheid, zelfs wanneer je gedurende de nacht voldoende en goed slaapt.
Vermoeidheid, verminderd concentratievermogen en de hele dag door behoefte hebben om even een dutje te doen zijn duidelijke waarschuwingstekens van te veel gifstoffen in je lichaam. Misschien is je lichaam hard bezig om de opeenstapeling van afvalstoffen te bestrijden.
2. Voortdurend aankomen
Het is helemaal geen makkelijke opgave om af te vallen. Er is bijna altijd een voortdurende inspanning voor nodig om je aan je dieet te houden en voldoende aan lichaamsbeweging te doen.
Als dit je echter lukt en je toch nog aan blijft komen, dan kan dit worden gezien als een duidelijk waarschuwingsteken. Onverklaarbare gewichtstoename kan worden veroorzaakt door een hormonale onevenwichtigheid.
Hormonale onevenwichtigheden kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een van deze factoren is een hoog gehalte gifstoffen uit voedsel en persoonlijke verzorgingsproducten.
3. Constipatie
Je darmkanaal speelt een belangrijke rol in het ontgiftingsproces van je lichaam. Een moeilijke stoelgang, of constipatie, is daarom een aanwijzing dat er sprake is van een probleem.
En dit probleem is duidelijk het vasthouden van afval. Hierdoor neemt namelijk de hoeveelheid gifstoffen in ons lichaam toe.
Constipatie kan ook buikpijn, ontstekingen en problemen met het absorberen van voedingsstoffen veroorzaken.
Meer weten?
Betere gezondheid begint bij de darmen
4. Huidproblemen
Je huid is een van de organen waaraan je goed kunt zien dat je lichaam te kampen heeft met te veel gifstoffen. Vooral de verschijning van puistjes, uitslag en allergische reacties zijn hier duidelijke tekenen van.
Deze tekenen tonen namelijk aan dat je lichaam niet in staat is alle gifstoffen volledig te verwijderen. Met name de gifstoffen in je bloed en lichaamsweefsel.
5. Oververhitting en opvliegers
Nog een teken van te veel gifstoffen is oververhitting. Dit komt doordat de opeenstapeling van gifstoffen ervoor zorgt dat je lever harder moet werken dan normaal.
Het gevolg hiervan is dat je meer gaat zweten. Zweten zorgt er vervolgens voor dat het lichaam gifstoffen via de huid kan verwijderen.
6. Voortdurend last van hoofdpijn
Gifstoffen in je bloed kunnen direct invloed hebben op je zenuwstelsel. Ook kunnen deze gifstoffen reacties veroorzaken als hoofdpijn.
Lees ook:
5 rare dingen die hoofdpijn veroorzaken
Het zenuwstelsel is zeer gevoelig voor gifstoffen. Daarom is het niet zo gek dat het zenuwstelsel dit soort reacties opwekt.
7. Opeenhoping van buikvet
Ontgifting kan helpen bij gewichtsverlies. Een van de redenen hiervoor is dat ontgifting ervoor kan zorgen dat de afvalstoffen die ervoor zorgen dat vet zich opslaat rond de middel geëlimineerd worden.
Dit komt door het gegeven dat gifstoffen invloed hebben op je glucose- en cholesterolgehalte. Beide aspecten zorgen ervoor dat het lichaam meer vet opslaat rond de middel.
8. Slechte adem
Als je er een goede mondhygiëne op na houdt en toch nog last hebt van een slechte adem, dan kun je ervan uitgaan dat je last hebt van een bepaald probleem. Slechte adem kan namelijk veroorzaakt worden door spijsverteringsproblemen of de opeenstapeling van gifstoffen in de lever.
Deze gifstoffen kunnen de omgeving van je spijsverteringskanaal veranderen. Deze verandering zorgt er vervolgens voor dat het makkelijker wordt voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen in de mond, zowel op je tandvlees als op je tanden.
Bovendien kan er hierdoor een gele laag op je tong ontstaan. Deze laag kan veroorzaakt worden door te veel gifstoffen in je bloed. Deze gele laag kan ook de oorzaak zijn van een slechte adem en infecties.
9. Galstenen
Te veel gifstoffen in de galblaas kan ook zeer schadelijk zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van galstenen.
Het kan zijn dat de lever te veel gal in de galblaas opslaat. Deze dikke vloeistof kan in de galblaas kristalliseren en galstenen gaan vormen.
Heb jij hier last van? Zo ja, probeer dan vanaf nu geen bewerkte voedingsmiddelen meer te consumeren. Je zou ook moeten proberen om meer water te drinken en meer vers groente en fruit binnen te krijgen.
Voor de beste resultaten zou het ook verstandig zijn om een ontgiftingsdieet te overwegen. Of nog beter, probeer eens ontgiftende drankjes in je huidige dieet op te nemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Charlie, F. H., & Routh, M. B. (1966). The Chemical Destination of Toxins. Journal of the American Chemical Society.
- Dąbrowski, W., Dłubała, A., & Helak, I. (2017). Bacterial toxins. In Toxins and Other Harmful Compounds in Foods. https://doi.org/10.1201/9781315368535
- Humbert, J. F. (2009). Toxins of cyanobacteria. In Handbook of Toxicology of Chemical Warfare Agents. https://doi.org/10.1016/B978-012374484-5.00027-4
- Mendelson, E. (2010). The body. In W. H. Auden in Context. https://doi.org/10.1017/CBO9781139018180.023