Mythes over voedingsmiddelen die kanker verwekken

De publieke opinie en verenigingen van activisten hebben meerdere keren het verband gelegd tussen bepaalde voedingsmiddelen en kanker. Onder andere genetisch gemodificeerde producten krijgen de meeste kritiek. Kloppen die beweringen eigenlijk wel?
Mythes over voedingsmiddelen die kanker verwekken

Laatste update: 21 juli, 2019

Het is waar dat er in sommige voedingsmiddelen bepaalde kankerverwekkende bestanddelen kunnen zitten. Je moet echter voorzichtig zijn hoe je de informatie en de mythes over voedingsmiddelen die kanker verwekken, interpreteert.

Kanker is de tweede oorzaak van overlijden in ontwikkelde landen. Het treedt vaker op bij oudere mensen. Typisch is dat het verbonden is met onder andere de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen waaraan ze gedurende hun leven blootgesteld zijn.

Helaas maken sommige van deze kankerverwekkende voedingsmiddelen wellicht deel uit van jouw voedingspatroon.

Steeds meer wetenschappelijk bewijs geeft aan dat bepaalde voedingsmiddelen een verband kunnen hebben met de ontwikkeling van kanker. Er zijn echter meerdere factoren die kanker veroorzaken. Het voedingspatroon speelt naast andere factoren zoals erfelijkheid een rol.

Eén ding is echter zeker. Een gezond voedingspatroon is altijd goed voor je. Door een evenwichtig dieet te volgen kan je helpen om een gezondheid in stand te houden. Bovendien kan je zelfs het optreden van bepaalde chronische ziekten voorkomen.

Intussen is het ook belangrijk dat je de wetenschappelijke informatie die tegenwoordig beschikbaar is, op een logische manier interpreteert. 

Wat dit betreft, zijn er vele artikelen en informatie die verzekeren dat bepaalde kankerverwekkende voedingsmiddelen de oorzaak kunnen zijn dat ziekten optreden. In meerdere gevallen zijn deze stellingen echter niet volledig waar. Er bestaan een aantal mythes over voedingsmiddelen.

Vermeende kankerverwekkende voedingsmiddelen

Mythes over voedingsmiddelen: vermeende kankerverwekkende voedingsmiddelen

Ultrabewerkt vlees

Bepaalde vleesproducten bevatten bestanddelen van nitriet of aromatische aminen die helpen om deze producten te bewaren. Dit is vooral waar in het geval van gemarineerde, gedroogde of gezouten voedingsmiddelen.

Deze bestanddelen kunnen een risico vormen voor de gezondheid. Dit kan zover gaan dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn.

Een evenwichtig voedingspatroon is mogelijk doeltreffend om de eventuele nadelige effecten voor de gezondheid, die afkomstig zijn van deze bestanddelen, te voorkomen. Dit betekent wel dat je ultrabewerkt vlees niet in overdreven mate mag eten en voldoende groenten moet eten.

Frisdranken

Zijn frisdranken kankerverwekkend

Het buitensporig gebruik van frisdranken kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deze producten bevatten immers een zeer grote hoeveelheid suiker. Door ze te drinken laat je dus je bloedsuikerspiegel in grote mate stijgen.

Dieetdranken met kleinere hoeveelheden suiker bevatten bovendien chemicaliën en kunstmatige zoetmiddelen. Ook die zijn mogelijk niet gunstig voor je gezondheid.

In het algemeen is de gezondere keuze dat je probeert om je inname van dit soort producten te verminderen. Je moet er rekening mee houden dat deze voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Genetisch gemodificeerde organismen (GGO)

Er zijn talrijke tegenstanders van transgenetische of genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Deze stellingname van ontkenning en afwijzing van de transgenetische technologie ontspringt echter meestal uit ethische aspecten die met marketing en productie te maken hebben en niet zozeer met het product zelf.

Toch is er ook een grote hoeveelheid informatie die aangeeft dat het eten van genetisch gemodificeerde voeding niet veilig is. Helaas zou het tot de ontwikkeling van kanker kunnen leiden.

Bovendien leggen deze beweringen vaak ook de schuld bij onkruidverdelgingsmiddelen en pesticiden. Deze producten komen immers veel voor in de landbouw van bepaalde soorten voeding.

Zorg er dus voor dat je je bewust bent van de twee voornaamste kenmerken van genetisch gemodificeerde gewassen. Deze producten zijn vaak bestand tegen insecten en verdragen onkruidverdelgingsmiddelen.

De kenmerken van GGO’s en mythes over voedingsmiddelen

De kenmerken van genetisch gemodificeerde organismen

Door de geschiedenis heen hebben GGO’s meerdere veranderingen ondergaan:

  • De eerste kenmerkende verandering die plaatsvond, is een gevolg van een bacterieel eiwit. Landbouwers gebruiken dit in de biologische landbouw al sinds de jaren 30.
  • Het tweede kenmerk dat veranderde, trad op toen men een bacterieel gen in de gewassen inbracht. Dit gen maakt een eiwit aan dat weerstand biedt tegen een onkruidverdelger op basis van glyfosaat.

Het gebruik van dit onkruidverdelgingsmiddel is één van de meest omstreden aspecten van de transgenese.

De angst omtrent genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen is bovendien ook afkomstig van vele gevallen waarbij informatie ontbreekt.

Transgenetische voedingsmiddelen zijn organismen die gemodificeerd zijn of bepaalde fragmenten van het DNA toegevoegd hebben. DNA is echter in alle voedingsmiddelen aanwezig. Je neemt het in uit de voeding die je eet. Je maag breekt het af zonder jou enige schade te berokkenen.

Wegens de toestand van GGO’s zijn genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen tenslotte ook onderworpen aan een streng proces van risicoanalyse.

De onderzoeken op dit gebied zijn echter nog steeds gaande en iedere dag kunnen er nieuwe bevindingen worden gepubliceerd. We raden je dan ook aan om jezelf te informeren over de laatste bevindingen op dit gebied. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.