Hoe vermindert je levensverwachting als je rookt?

Stoppen met roken is vaak niet makkelijk, maar het is toch echt de moeite waard. Je zal onmiddellijk na het stoppen gezonder worden, en de risico's op aandoeningen zullen minder worden.
Hoe vermindert je levensverwachting als je rookt?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen denken nog steeds dat er geen risico verbonden is aan roken, totdat ze de ernstige gevolgen ervan zelf meemaken. Ze hebben vaak niet door hoe schadelijk het eigenlijk kan zijn voor hun gezondheid. Ook vermindert het de levensverwachting aanzienlijk.

Sigaretten bevatten vele giftige substanties die invloed hebben op de organen in je lichaam. Roken leidt tot ernstige en chronische ziektes zoals kanker, waardoor je levensverwachting aanzienlijk kan dalen.

Roken vermindert je levensverwachting. Het is een feit dat deze gewoonte verantwoordelijk is voor vele sterfgevallen overal ter wereld. Roken kan zowel je levensverwachting doen dalen, als je jeugd en gezonde uitstraling vernietigen.

In onderzoeken werd ontdekt dat roken waarschijnlijk:

  • tot wel tien jaar van je totale levensverwachting af kan halen
  • het de organen in je lichaam negatief beïnvloedt
  • het verouderingsproces versnelt

Volgens de onderzoeken uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er elk jaar meer dan 6 miljoen mensen aan de gevolgen van het roken van sigaretten en tabak, waarvan 1 miljoen sterven aan de gevolgen van meeroken.

Risico’s van roken die de levensverwachting ook beïnvloeden

Als je rookt heb je meer kans op het ontwikkelen van onder andere:

  • hart- en vaatziekten
  • beroertes
  • emphysema
  • chronische bronchitis
  • longemfyseem (ook wel COPD genoemd)
  • longkanker
  • slokdarmkanker
  • huidkanker

In een Amerikaans en Brits onderzoek werd ontdekt dat roken je levensverwachting tot met wel 10 jaar kan verminderen. Dit onderzoek werd uitgevoerd om vast te stellen wat de precieze gevaren zijn van het gebruiken van tabak, en om de voordelen van het stoppen met roken te bestuderen.

Het werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, verzamelden wetenschappers data van bijna 217.000 volwassen in de Verenigde Staten tussen 1997 en 2004.

De data toonden aan dat de sterftecijfers onder rokers wel drie keer hoger zijn dan bij niet-rokers. Veel van deze sterfgevallen waren de directe gevolgen van ziektes die gerelateerd zijn aan roken.

Het onderzoek kwam ook tot de conclusie dat niet-rokers twee keer zo veel kans hebben om de leeftijd van 80 jaar te bereiken dan mensen die wel roken. Dit betekent dat roken niet alleen van invloed is op ouderen, maar ook op mensen van middelbare leeftijd.

Het goede nieuws is dat de studie ook ontdekte dat mensen die stoppen met roken tot wel tien jaar van hun leven terug kunnen krijgen. Degenen die stoppen met roken tussen de leeftijden van 25 en 34, 35 en 44 en 45 en 54 kunnen respectievelijk tot wel tien, negen en zes jaar toevoegen aan hun totale levensduur.

Is het mogelijk om te stoppen met roken?

Rokerslongen

Roken is een moeilijke gewoonte om op te geven, maar het is zeker niet onmogelijk. Wanneer je probeert te stoppen met roken, kan het zijn dat je gaat hunkeren naar bijvoorbeeld ongezond eten.

Dit en andere afkickverschijnselen zorgen er voor dat je denkt dat het onmogelijk is om te stoppen. Met wilskracht en een positieve houding is het echter wel mogelijk.

Waarschijnlijk zal je meerdere pogingen moeten wagen, maar het zal zeker en vast de moeite waard zijn.

Manieren om te stoppen met roken

  • Cold turkey: dit is misschien wel de moeilijkste methode om te stoppen, maar het is wel de manier met het hoogste slagingspercentage. Door cold turkey te stoppen heb je de beste kans en het grootste voordeel om de negatieve gevolgen van roken te stoppen en je levensverwachting te verhogen.
  • Geleidelijk stoppen: als je voelt dat je niet vanuit het niets kunt stoppen, probeer dan zo geleidelijk mogelijk het aantal sigaretten dat je per dag rookt te verminderen. Probeer eerst minder dan de helft van het normale aantal te roken en verminder dit elke daaropvolgende dag.
  • Alternatieve producten met nicotine: alternatieve methodes voor nicotinegebruik naast tabak bestaan uit een reeks producten die de grote hoeveelheden nicotine in sigaretten in de vorm van kleinere doses vervangen. Deze methode is perfect voor het verminderen van de trek naar een sigaret tot je hier helemaal geen last meer van hebt.
  • Acupunctuur: deze techniek is een traditionele Chinese behandeling die je kan helpen om je trek naar een sigaret onder controle te houden. Het zorgt voor een ontspannen gevoel en kan een grote steun zijn voor mensen die gemotiveerd zijn om voor eens en voor altijd te stoppen met roken. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alavanja, M., Baron, J. A., Brownson, R. C., Buffler, P. A., DeMarini, D. M., Djordjevic, M. V., … Zaridze, D. (2004). Tobacco smoke and involuntary smoking. In IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. https://doi.org/10.1007/978-1-61737-995-6_3
  • Becoña, E. (2003). Tabaco, ansiedad y estrés. Revista Salud y Drogas.
  • Doll, R., & Hill, A. B. (1999). Smoking and carcinoma of the lung: Preliminary report. Bulletin of the World Health Organization. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4682.739
  • Hidalgo, J. A. G., Piedra, J. A. D., Díaz, K. A., & González, M. M. A. (2012). Hábito de fumar en la adolescencia. Revista Cubana de Medicina General Integral.
  • National Institute On Drug Abuse. (2008). Adicción al tabaco. National Institute On Drug Abuse.
  • Schroeder, S. A. (2013). New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1213751
  • Tonstad, S. (2009). Cigarette smoking, smoking cessation, and diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2009.04.013

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.