Materialen om comfortabel yoga te beoefenen

Het gebruik van bepaalde materialen stelt ons in staat om comfortabeler aan yoga te doen. Matten, riemen, blokken en dekens zijn er enkele van. Leer hier alles wat je over ze moet weten.
Materialen om comfortabel yoga te beoefenen

Geschreven door Cristian Minich

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het beoefenen van yoga raakt over de hele wereld steeds wijder verbreid. Deze activiteit kan namelijk niet alleen helpen om een betere verbinding tussen lichaam en geest te bereiken, maar ook veel lichamelijke voordelen opleveren. Hoewel we met yoga gewoon met soepele kleren kunnen beginnen, kunnen we de technieken verbeteren met een reeks materialen om yoga comfortabel te beoefenen.

Yoga is ideaal om lichaam en geest met elkaar te verbinden door meditatie, verschillende houdingen en ademhalingstechnieken. Het is een spirituele activiteit die al meer dan 5.000 jaar oud is.

Yoga doen brengt voordelen met zich mee

Yoga beoefenen brengt meerdere lichamelijke en geestelijke voordelen met zich mee. Het stelt ons in staat om contact te maken met ons innerlijk door lichaam, geest en ademhaling op elkaar af te stemmen.

Bovendien werken en versterken we onze gewrichten en spieren met de rustige routines die deze fascinerende discipline ons biedt. Anderzijds stellen verschillende studies yoga voor als een alternatieve vorm van geneeskunde (Engelse link) vanwege de therapeutische effecten. Enkele van de voordelen van deze vorm van training zijn onder andere:

 • Het bevordert ontspanning.
 • Yoga verlaagt onze bloeddruk.
 • Het vermindert stress (Engelse link).
 • Ook helpt het de spijsvertering te vergemakkelijken.
 • Het verbetert de concentratie
 • Het verstevigt onze spieren.
 • Yoga helpt onze coördinatie te verbeteren.
 • Ten slotte bevordert het een betere rust.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
6 psychologische voordelen van yoga

Enkele materialen om comfortabel yoga te beoefenen

Er is geen speciale uitrusting nodig om aan het comfortabel beoefenen van yoga te beginnen. Wel is het aan te bevelen comfortabele kleren te dragen en het is gebruikelijk om een matje te gebruiken. Bovendien kunnen we de oefeningen thuis doen, in een park, of op een plaats naar keuze.

Met behulp van matten, riemen en speciale handdoeken kunnen we de diverse asana’s (yogahoudingen) met groter gemak bereiken en onze technieken verbeteren. We geven je hieronder een overzicht van enkele van de materialen die nuttig zijn om comfortabel yoga te beoefenen.

1. Een mat

Materialen om comfortabel yoga te beoefenen
Een mat kun je overal mee naartoe nemen om, als je dat wilt, asana’s in de buitenlucht uit te voeren.

We kunnen elke mat gebruiken om yoga te beoefenen. De beste optie is echter om een specifieke mat voor dit doel uit te kiezen. Een mat voor beginnende yogi’s heeft een dikte van drie of vier millimeter en is meestal gemaakt van rubber, plastic of katoen.

Je kunt de mat kiezen die het beste bij je eigenschappen of voorkeuren past en hem overal mee naar toe nemen. Er zijn er ook mensen die matten zoeken die gemaakt zijn op een manier die het milieu niet schaadt, want dat gaat hand in hand met de filosofie van deze activiteit.

2. Een riem

Vervolgens zijn riemen of elastieken een van de accessoires die het meest bij deze discipline gebruikt worden. Er zijn verschillende materialen met verschillende mate van soepelheid. Ze hebben allemaal een verstelsysteem zodat we de weerstand kunnen kiezen die bij onze eigenschappen en behoeften past.

Met riemen kunnen we alle spieren van het lichaam trainen en meerdere houdingen en oefeningen uitvoeren. Bovendien zijn ze gemakkelijk te dragen en op te bergen.

3. Blokken

Blokken worden ook wel yogastenen genoemd. Deze materialen zijn ideaal om bepaalde houdingen gemakkelijker te bereiken. Ze worden veel gebruikt door beginners, omdat ze ons in staat stellen onze techniek te verbeteren en ons wat extra hulp geven bij bepaalde houdingen.

Ze zijn er in verschillende maten en ook van verschillende materialen. Als je niet erg lenig bent, is het een goed idee om grote blokken te gebruiken. Deze worden vooral in Iyengar yoga gebruikt.

4. Een antislip-handdoek

Yogahanddoeken bieden meer comfort dan een gewone handdoek. Ze zijn zo ontworpen dat ze niet van hun plaats glijden, zich aan verschillende oppervlakken aanpassen, en bovendien snel drogen.

Ze kunnen gemakkelijk in een tas of rugzak opgeborgen worden zonder veel plaats in te nemen. In principe zijn ze vooral aan te bevelen voor mensen die veel zweten. Door hun eigenschappen zorgen ze voor hygiëne en garanderen ze de nodige stabiliteit door het gevaar voor uitglijden te verminderen.

5. Een meditatiekussen

Een meditatiekussen maakt het mogelijk bepaalde zithoudingen uit te voeren en meer comfort te bieden, zodat het vaak een onmisbaar hulpmiddel is bij het mediteren.

We kunnen op elke plaats, houding of ondergrond mediteren. Het gebruik van een kussen kan je echter helpen om een meer ergonomische en comfortabele houding te vinden. Bovendien voorkomt het dat de wervelkolom kromtrekt.

6. Een yogarol

Een yoga-oefening
Sommige materialen zoals wielen zijn ontworpen om bepaalde houdingen te vergemakkelijken en te helpen ondersteunen.

Tenslotte is een yogarol zo ontworpen dat hij zich aanpast aan de kromming van de rug. Hij is daarom meestal van flexibel materiaal gemaakt.

Een rol of wiel maakt het mogelijk verschillende oefeningen uit te voeren en helpt tevens beginners om complexere houdingen aan te nemen. Hij kan ook als gordel of als blok gebruikt worden.

Misschien vind je dit leuk:
Yoga voor rugpijn: 5 oefeningen

Regel materialen om comfortabel yoga te beoefenen en ga aan de slag

Yogamaterialen zijn belangrijk om comfortabel te werken en gemakkelijker bepaalde houdingen te bereiken. Ze kunnen ook gebruikt worden om technieken te perfectioneren en zelfs om complexiteit te geven aan de oefeningen op meer gevorderde niveaus.

 • Bovendien zijn ze altijd hygiënisch, sneldrogend, en gemakkelijk op te bergen en te vervoeren.
 • De kosten van deze materialen kunnen sterk variëren, maar er zijn altijd budgetvriendelijke opties verkrijgbaar.
 • Hoewel deze materialen niet onmisbaar zijn voor de beoefening van yoga, worden ze wel aanbevolen. In het bijzonder zijn ze een grote hulp voor beginners.
 • Ze dienen ook als motivatie om een regelmatige beoefening vol te houden, want het hebben van nieuwe dingen verhoogt vaak ons verlangen om ze te gebruiken en voor het eerst uit te proberen.

Dus, nu je je eigen uitrusting hebt, waar wacht je nog op? Het is tijd om met je yogaroutine te beginnen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mohammad A, Thakur P, Kumar R, Kaur S, Saini RV, Saini AK. Biological markers for the effects of yoga as a complementary and alternative medicine. J Complement Integr Med. 2019 Feb 7;16(1). doi: 10.1515/jcim-2018-0094. PMID: 30735481. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30735481/
 • Pascoe MC, Thompson DR, Ski CF. Yoga, mindfulness-based stress reduction and stress-related physiological measures: A meta-analysis. Psychoneuroendocrinology. 2017 Dec;86:152-168. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.08.008. Epub 2017 Aug 30. PMID: 28963884. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28963884/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.