Maskers tegen donkere vlekken

Donkere vlekken op ons gezicht kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kunnen ze worden veroorzaakt door ziekten aan bijvoorbeeld de bijnieren, in het geval waarvan de vlekken verdwijnen zodra de ziekte behandeld wordt.
Maskers tegen donkere vlekken
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Donkere vlekken kunnen naast bepaalde ziekten ook ontstaan als gevolg van overmatige pigmentatie, het innemen van bepaalde medicatie, onvoldoende bescherming tegen zonnestralen etc. In deze gevallen kunnen we gebruik maken van natuurlijke middelen tegen donkere vlekken, om ze te helpen verwijderen.

We raden sterk aan dat je een dermatoloog bezoekt als je een toename van donkere vlekken op je gezicht waarneemt of als donkere vlekken die reeds op je gezicht aanwezig zijn donkerder worden of van kleur veranderen.

Door middel van sommige testen kan worden ontdekt waar de donkere vlekken vandaan komen. Een juiste behandeling om de vlekken te verwijderen kan dan worden toegepast.

Als de donkere vlekken niet verschijnen door een aandoening aan bijvoorbeeld de lever of nieren, en ze simpelweg het gevolg zouden kunnen zijn van een pigmentstoornis, dan kunnen de volgende zelfgemaakte middeltjes zeer behulpzaam zijn bij het verwijderen van de vervelende vlekken.

Aloëveramasker

Aloëvera is een van de meest gebruikte planten in huidbehandelingen. En omdat aloëvera de huid zacht maakt, hydrateert en voedt, is het middel echt een geweldig hulpje bij het verwijderen van donkere vlekken die reeds op je gezicht of andere lichaamsdelen aanwezig zijn.

Aloëveramasker tegen donkere vlekken

Bereiding

Om het aloëveramasker te maken:

 • Meng je simpelweg eerst een eetlepel aloëveragel met een halve eetlepel citroensap. Meng de twee ingrediënten goed met elkaar.
 • Breng het masker daarna aan op het aangedane gebied.
 • Laat vervolgens twintig tot dertig minuten inwerken.
 • Spoel het masker tenslotte af met warm water.

Havermout-citroenmasker

Nog een zeer effectief middel tegen donkere vlekken is gemalen havermout. Voeg hier ook nog een citroen aan toe en je hebt een geweldig masker voor het verwijderen van donkere vlekken in je gezicht.

 • Neem een eetlepel havermout en voeg hier het sap van een halve citroen aan toe.
 • Meng de ingrediënten daarna goed.
 • Breng het mengsel vervolgens aan op de donkere vlekken.
 • Laat twintig minuten zitten en spoel daarna af met warm water.

Je kunt deze behandeling twee keer per week herhalen.

Komkommermasker

Komkommermasker tegen donkere vlekken

Komkommers bieden een groot aantal voordelen voor je huid. Zo kunnen komkommers de huid voeden, zuiveren en voorzien van vocht.

Bereiding

Om het komkommermasker te maken:

 • Rasp je eerst simpelweg een komkommer met schil en al.
 • Was je gezicht vervolgens goed, droog goed af en breng het komkommermengsel aan.
 • Je kunt aan het mengsel ook een halve eetlepel honing toevoegen.
 • Laat het masker daarna twintig minuten op het gezicht zitten. Het mag ook langer als je hier tijd voor hebt.
 • Spoel het masker vervolgens af, droog je gezicht voorzichtig en breng een vochtinbrengende crème aan.

Je kunt dit masker enkele keren per week herhalen en je zult binnen no time resultaat zien.

Andere effectieve middelen om donkere vlekken te verwijderen

Yoghurt

Yoghurt en melkroom bevatten componenten die kunnen helpen donkere vlekken minder zichtbaar te maken.

Breng een kleine hoeveelheid van een van deze producten aan op het aangedane gebied en laat het een half uur intrekken. Doe dit elke avond voor een periode van enkele weken. Het is een zeer eenvoudige en effectieve remedie.

Wortels

Wortels tegen donkere vlekken

Wortels behoren tot de groep producten die de meeste goede voedingsstoffen bevatten voor je huid. Bovendien kan de wortel een goede bondgenoot zijn bij het verwijderen van donkere vlekken.

Om dit natuurlijke middel nog effectiever en heilzamer te maken, kun je het volgende masker maken, waarin we wortel combineren met nog twee andere ingrediënten die je gezicht een gezonde uitstraling kunnen geven.

Ingrediënten

 • Een wortel
 • Halve eetlepel olijfolie of amandelolie
 • 1 of 2 eetlepels natuurlijke yoghurt

Instructies

 • Doe de wortel, de halve eetlepel olie en de twee eetlepels natuurlijke yoghurt in een blender en mix de ingrediënten goed.
 • Breng het mengsel vervolgens aan op het gezicht.
 • Laat het masker daarna ongeveer twintig tot dertig minuten zitten en spoel af met warm water.

Herhaal deze behandeling enkele keren per week.

Vergeet niet!

Houd in gedachte dat alle zelfgemaakte behandelingen voor het verwijderen van donkere vlekken en het krijgen van een gave huid consistentie vereisen.

Denk niet dat twee of drie keer een masker toepassen ervoor zal zorgen dat donkere vlekken verdwijnen. Geduld is hier het sleutelwoord. Na vier weken zou je echter enige verandering kunnen bemerken.

Ook belangrijk om in gedachten te houden: zelfgemaakte middelen waarvan een van de ingrediënten citroen is, zouden alleen ’s avonds moeten worden toegepast. Als citroen namelijk in contact komt met zonlicht, kan het donkere vlekken juist verergeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.