Mario Casas training voor het hele lichaam

Mario Casas heeft zijn lichaam verschillende keren veranderd voor de rollen die hij als acteur speelt. We vertellen je hier de geheimen van zijn routines en zijn dieet.
Mario Casas training voor het hele lichaam
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 01 november, 2022

De Spaanse acteur Mario Casas wordt erkend om zijn grote vermogen om te trainen. Dat geldt zowel voor het type training dat je helpt spiermassa te winnen als voor het tegenovergestelde type dat je lichaam helpt gewicht te verliezen.

In 2018 verscheen hij in de film De fotograaf van Mauthausen met een slankheid die typisch is voor zijn personage. Voor die rol was hij ongeveer 30 pond afgevallen van zijn gebruikelijke gewicht van ongeveer 165 pond.

Tegenwoordig is hij echter op zijn sociale netwerken te zien met veel spiermassa. Mario Casas’ full body training en zijn functionele plan met twee blokken hebben hem beide de resultaten opgeleverd die hij op de foto’s laat zien. Laten we eens kijken naar zijn geheimen.

Mario Casas’ functionele training

Functionele training
Voor functionele training is niet al te veel apparatuur nodig, hoewel enkele lichte basics (zoals TRX-banden) en enkele zware (halters) handig zijn om bij de hand te hebben.

De functionele trainingsmethode heeft terrein gewonnen onder zowel beroemdheden als niet-beroemde mensen. Direct verwant aan CrossFit en met duidelijke verschillen met de traditionele sportschool, staat deze modaliteit bekend om de resultaten die ze in korte tijd laat zien.

Dit type functionele training (Engelse link) gebeurt als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan:

  • Oefeningen zijn multi-joints. De voorkeur gaat dus uit naar oefeningen die meer dan één lichaamszone tegelijk activeren.
  • Bewegingen zijn natuurlijk. Prioriteit wordt gegeven aan die trainingsvormen die posities en belastingen nabootsen die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Oefeningen die staan voor dagelijkse handelingen, zoals bukken of omhoog reiken om iets te pakken.
  • Vrije gewichten komen vóór machines. Bij functionele training worden kettlebells, halters, barbells en medicijnballen gebruikt. Deze elementen zitten niet ergens aan vast, zoals bij fitnessapparaten het geval is. Dit verbetert de vloeiendheid van elke beweging.
  • De persoon probeert steeds een evenwicht te bewaren. De natuurlijke bewegingen van functioneel training werken vaak met één lichaamshelft tegelijk, om de stabiliteit te stimuleren. Zo moet je, terwijl je bijvoorbeeld de armen of benen traint, spierspanning hebben in je core, wat resulteert in het werken van je buikspieren.

Twee gebieden per dag

Een manier om full body te doen is het combineren van het werk van twee spiergebieden op dezelfde dag, zodat de pauzes het herstel van de andere vezels mogelijk maken. Op deze manier, wanneer je dezelfde gebieden weer stimuleert, heeft de tijd al effect gehad.

Dit is wat Mario Casas ons vertelde bij zijn commentaar op het plan dat Fran Carmona, zijn persoonlijke trainer, voor hem uitwerkt:

Ik ga vijf dagen per week naar de sportschool, en ik probeer er twee te rusten. Ik doe meestal functionele training per spiergroep van twee spieren per dag: borst met triceps of buikspieren met cardio.

-Mario Casas –

Rust tussen stimulaties is de sleutel. Veel mensen vergeten dat de spier deze herstelperiode nodig heeft om de vezels te regenereren. Dan eindigen ze vaak met overtraining.

Hoewel de Spaanse acteur vijf dagen per week naar de sportschool gaat, is de manier waarop hij de oefeningen organiseert de sleutel. Misschien worden zijn triceps bijvoorbeeld maar twee keer per week bewerkt, omdat de rotatie van de oefeningen die tussentijdse rust mogelijk maakt.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
De belangrijkste redenen om ‘s morgens te sporten

Er is altijd cardio

Iets anders wat we kunnen leren van de training van Mario Casas is dat hij cardio-oefeningen niet achterwege laat. Soms komen we ook in de verleiding om alleen kracht te doen om te zoeken naar hypertrofie, maar laten we gezonde aerobe trainingen achterwege.

Cardio training stelt ons in staat behendigheid en uithoudingsvermogen te behouden. Tegelijkertijd is het een beschermende factor (Engelse link) op lange termijn bij het voorkomen van hart- en longziekten.

Als we kijken naar de routines van beroemdheden – waar steeds meer over gesproken wordt op het internet – bevatten ze allemaal op een bepaald moment cardio-oefeningen. Henry Cavill had het nodig om zijn Superman er lenig uit te laten zien; Chris Hemsworth combineert het met calisthenics.

We denken dat jij het misschien ook interessant vindt om dit artikel te lezen:
The 75 Hard: ben je klaar voor deze sportieve uitdaging?

Zonder gezonde voeding geen goede full-body routine

Kip
Kip is het sterrenvlees als het gaat om hypertrofietraining. Veel mensen combineren het met broccoli en rijst.

De training van Mario Casas geeft geen resultaten door alleen functionele training te doen. Voeding speelt ook een sleutelrol bij het in stand houden van de vorming van spiermassa en het vermijden van vetgroei.

“Met eiwitshakes en al, eet ik zes maaltijden per dag en drink ik ongeveer drie tot vier liter water om te herstellen en te hydrateren.”

-Mario Casas-

Spierhypertrofie vereist eiwit onder de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. In die zin volgt de Spaanse acteur een voedingsplan dat gedeeld wordt door andere film- en televisiesterren.

Vis en kip zijn in deze gevallen de favoriete vleessoorten. Ze leveren eiwitten met weinig begeleidend vet, zodat ze ons in staat stellen gewicht te ontlenen aan vezels en niet aan vet. Een ei is een ander essentieel onderdeel met hetzelfde doel, en het is het beste dat het bij het ontbijt aanwezig is.

Je zou kunnen zeggen dat de basis van Casas het beroemde CBR-dieet is, dat populair is gemaakt door acteurs als Dwayne Johnson. Het acroniem staat voor Kip-Broccoli-Rijst (Chicken-Broccoli-Rice). Het is natuurlijk geen manier van eten die je lang kunt volhouden. Het helpt echter op die momenten dat je op zoek bent naar snelle spierhypertrofie.

Snoepjes met lege calorieën (Spaanse link) zijn de ondergang van Mario Casas’ training, zoals hij zelf bekende. De acteur is er echter met doorzettingsvermogen en duidelijke doelstellingen in geslaagd zijn hunkering naar zoetigheid onder controle te krijgen.

“Ik heb de manier waarop ik eet veranderd, en dat heeft mijn stofwisseling veranderd.”

-Mario Casas-

Boksen, de andere populaire training voor beroemdheden

Het is geen nieuws dat boksen voor training meerdere voordelen heeft. Er zijn beroemdheden die het toevoegen aan hun routines, en het heeft een zeer populaire plaats gekregen in sportscholen in veel steden en dorpen.

Mario Casas heeft ook meegedaan aan de trend. Hij doet vier dagen per week aan boksen. Hij heeft dus dubbele sessiedagen als we de functionele oefeningen meetellen die hij bijna dagelijks beoefent.

Cardio boksen is intens. De calorieverbranding die gepaard gaat met de bewegingen van de discipline is hoog. Je verliest niet alleen gewicht, maar je verstevigt ook je figuur, omdat je kern tijdens de training voortdurend onder spanning staat.

Dus, als je denkt dat je wat van de Spaanse acteur in je plannen kunt opnemen, bedenk dan dat hij de cardio niet achterwege laat. Met boksen of goed geplande functionele training kun je spiermassa winnen zonder je lenigheid te verliezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • McLaughlin, Emily Claire, et al. “Balance and functional training and health in adults: an overview of systematic reviews.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 45.10 (2020): S180-S196.
  • Agarwal, Shashi K. “Cardiovascular benefits of exercise.” International journal of general medicine 5 (2012): 541.
  • García-Espinosa, Luis Garcés. “Analizando el término “kilocalorías vacías”.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 20.1 (2010): 6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.