Wat zijn de voordelen van fitboksen?

Heb je al gehoord over de voordelen van fitboksen? Deze atletische discipline combineert fitnessoefeningen en boksen om je te helpen in vorm te komen. Hier draait het allemaal om!
Wat zijn de voordelen van fitboksen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Vandaag gaan we het over fitboksen hebben en de voordelen die deze sport je kan bieden. Fitboksen is een trainingsvorm die onder mensen die in vorm willen komen populair is geworden. Het is in de Verenigde Staten ontstaan en is een combinatie van boksen, kickboksen, muay Thai en CrossFit-oefeningen. Het doel is om het hele lichaam uitgebreid te trainen.

In eerste instantie lijkt het misschien een agressieve sport, alleen op mensen gericht die in optimale fysieke conditie zijn. De waarheid is echter dat er oefeningen voor iedereen zijn, van jongeren tot senioren. Wil je dus meer over de voordelen van fitboksen weten? Als dat zo is blijf dan lezen!

Wat is fitboksen?

Fitboksen is een relatief nieuwe sportdiscipline die vanwege diverse interessante voordelen aantrekkelijk is. Het combineert fitnessoefeningen, zoals oefeningen met je eigen lichaamsgewicht of TRX, met boks- en vechtsporttechnieken.

De belangrijkste doelen zijn om de fysieke vorm van het lichaam te behouden, het verkrijgen van spiermassa en het verliezen van gewicht. De laatstgenoemden zijn natuurlijk ook enkele van de voordelen, aangezien de sessies met een hoge intensiteit van ongeveer 60 minuten bijdragen aan het verbranden van tot 1000 calorieën.

Het versterkt onder andere de cardiorespiratoire functie, het verhoogt het fysieke uithoudingsvermogen en verbetert de behendigheid en coördinatie. En het beste gedeelte? Het kost niet veel tijd en is voor bijna iedereen geschikt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat kun je eten voor een training?

Hoe wordt fitboksen beoefend?

Fitboksen is een vorm van aerobe training die hand in hand gaat met bepaalde functionele oefeningen. De sessies duren vaak 47 minuten en worden ‘challenges’ genoemd. Ze beginnen met een warming up, die ongeveer 15 minuten duurt, waarin cardio- en toningoefeningen worden gedaan om de spieren te activeren.

Vervolgens begint de persoon met de hulp van een trainer met boks- en kickbokstraining op muziek. Hierbij worden 8 rondes van 2 minuten op de zak uitgevoerd, gecombineerd met 8 oefeningen van 1 minuut met het eigen gewicht.

Er volgt daarna een sessie van 10 minuten functionele training  met behulp van onder andere weerstandsbanden, TRX en een fitnessbal. Om af te ronden, worden 6 minuten toning-activiteiten en daarna 10 minuten stretching gedaan.

De voordelen van fitboksen

Groepje mensen die gaan fitboksen

Over het algemeen biedt het beoefenen van fysieke activiteit een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Fitboksen onderscheidt zich vooral door zijn effectiviteit bij het verbranden van calorieën en het verbeteren van de lichaamsvorm. Het heeft natuurlijk nog andere voordelen, die we hieronder zullen bespreken.

Helpt stress te bestrijden

Een van de belangrijkste redenen om fitboksen te beoefenen is dat het helpt om stress en angst te verminderen. Door aerobe oefeningen in de training op te nemen, bevordert je de afgifte van endorfines. Dit vermindert spanning en verhoogt het gevoel van welzijn zoals wordt uitgelegd in een recensie gepubliceerd in Frontiers in Psychology (Engelse link).

Helpt bij het verzorgen van cardiovasculaire gezondheid

Regelmatige fitboks-training vertaalt zich ook in verbeteringen van de cardiovasculaire gezondheid. Aangezien het de bloedsomloop in het algemeen stimuleert, helpt het ook bij het reguleren van de bloeddruk.

Op zijn beurt helpt het om overgewicht en obesitas onder controle te houden. Dit zijn factoren die een aanzienlijke invloed op het risico op hart- en vaatziekten hebben (Engelse link).

Verbrandt meer calorieën

De combinatie van intervaltraining bij fitboksen verhoogt de verbranding van calorieën, zelfs meer dan andere sportdisciplines. Dit varieert natuurlijk, afhankelijk van de intensiteit waarmee het wordt beoefend. In ieder geval wordt geschat dat sessies van 47 tot 60 minuten helpen om tot 1.000 calorieën te verbranden, wat een gezond gewicht bevordert.

Helpt je om te tonen

Bij deze vorm van training worden alle spiergroepen optimaal aan het werk gezet. Dit, in combinatie met het vermogen om de vetverbranding te verhogen, bevordert de toning van het lichaam. Het resultaat? Een meer gedefinieerd en esthetisch figuur.

Verbetert coördinatie en stabiliteit

Een van de belangrijkste effecten van deze discipline is dat het de core, ook wel kernspieren genoemd, versterkt. Door snelle draaibewegingen in de training op te nemen, worden deze spieren van het lichaam optimaal getraind. Volgens een artikel gepubliceerd in Harvard Health (Engelse link) biedt fitboksen de volgende voordelen:

 • stabiliseert dit het evenwicht.
 • verbetert het de coördinatie.
 • verhoogt het de atletische prestaties.

Verhoogt het zelfrespect

Verschillende onderzoeken, zoals gerapporteerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment (Engelse link), tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging een positief effect op het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen heeft. Fitboksen is wat dit betreft zeer nuttig, omdat het om het leren van zelfverdedigingstechnieken gaat die het zelfvertrouwen vergroten.

Tegelijkertijd zorgt het behalen van kleine en grote doelen in elke les voor een gevoel van voldoening dat ook het gevoel van eigenwaarde voedt. Om nog maar over de effecten op fysiek vlak te zwijgen, zoals een gezonder gewicht, die de zelfbeeld verbeteren.

Tips om met fitboksen te beginnen

Je hoeft geen hoge sportprestaties te kunnen leveren om met fitboksen te beginnen. Toch is het essentieel om een leer- en aanpassingsproces te doorlopen om de technieken die tijdens de training worden toegepast onder de knie te krijgen. Laat je daarom door een coach begeleiden die je kan helpen.

In het begin zijn de bewegingen en combinaties van stoten vreemd en eentonig. Naarmate je ze vaker oefent, wordt het echter steeds gemakkelijker om ze uit te voeren. Het is aan de coach om te bepalen wanneer het tijd is om de intensiteit op te voeren. Toch volgen hier enkele algemene tips om met het beoefenen van deze discipline te beginnen.

Ontspannen

Leren ontspannen tijdens trainingen is de sleutel tot vooruitgang. In het begin is het normaal dat het moeilijk is om de bewegingen en stoten uit te voeren zonder een beetje gespannen te zijn.

Het kan bovendien moeilijk zijn om de les helemaal af te maken. Probeer het desondanks rustig aan te doen en richt je inspanningen niet op kracht, maar op snelheid en behendigheid.

Draag comfortabele kleding

De bewegingen tijdens deze oefeningen moeten vloeiend zijn. Om deze reden is het essentieel om comfortabele sportkleding te kiezen, die veel bewegingsvrijheid biedt en geen ongemak voor de huid veroorzaakt. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest om ongemakken te voorkomen.

Verhoog geleidelijk de intensiteit

De waarheid over fitboksen is dat het een veeleisende discipline is. Desondanks moet je de intensiteit op basis van je fysieke conditie geleidelijk verhogen. Proberen om van een zittende levensstijl in een keer naar inspannende trainingen te gaan, is contraproductief en kan tot letsel leiden.

Krachttraining

Om de effecten van fitboksen op het lichaam aan te vullen, is het de moeite waard om een krachttrainingsroutine te volgen. Het hoeft niet dagelijks te zijn, het kan ook uit 2 of 3 keer per week. Door het te trainen ontwikkel je kracht in je spieren en over het algemeen zal dit zowel je conditie als je gezondheid ten goede komen.

Een gezond voedingspatroon handhaven

Mensen tijdens een les fitboksen

Net als bij andere sportdisciplines, moet fitboksen met een gezond en uitgebalanceerd dieet gepaard gaan. Voedingsbehoeften variëren van persoon tot persoon. Het is echter raadzaam om het volgende te overwegen:

 • Verhoog je consumptie van fruit en groenten.
 • Eet mager vlees en magere vissoorten.
 • Zuivelproducten kun je het beste met mate innemen.
 • Eet noten en zaden.
 • Vermijd de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen, suikers en geraffineerde meelsoorten.
 • Drink water.

Fitboksen: je conditie te verbeteren op muziek

Dat fitboksen de harten van duizenden mensen over de hele wereld heeft veroverd is dus geen toeval. De positieve effecten op het lichaam en de trainingen met de bokszak op het ritme van muziek maken deze discipline een andere manier van trainen.

Natuurlijk zijn de trainingen voor iedereen ontworpen, van jongeren tot sporters en senioren. Iedereen kan er dus mee beginnen, zolang vooraf advies van een professional gevraagd wordt. Ben jij klaar voor de voordelen van fitboksen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006;174(6):801-809. doi:10.1503/cmaj.051351
 • Areeudomwong P, Saysalum S, Phuttanurattana N, Sripoom P, Buttagat V, Keawduangdee P. Balance and functional fitness benefits of a Thai boxing dance program among community-dwelling older adults at risk of falling: A randomized controlled study. Arch Gerontol Geriatr. 2019 Jul-Aug;83:231-238. doi: 10.1016/j.archger.2019.04.010. Epub 2019 Apr 22. PMID: 31102925.
 • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890
 • Cercato C, Fonseca FA. Cardiovascular risk and obesity. Diabetol Metab Syndr. 2019;11:74. Published 2019 Aug 28. doi:10.1186/s13098-019-0468-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.