Lichtere oksels op natuurlijke wijze

Kokosolie pakt de donkere vlekken aan in de okselholtes, hydrateert de delicate huid in deze zone en helpt om geurtjes te neutraliseren.
Lichtere oksels op natuurlijke wijze
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

De huid onder de armen is een gebied waar we weleens last kunnen hebben van donkere verkleuringen of vlekken te wijten aan verschillende factoren. Dan willen we graag weten wat we kunnen doen om lichtere oksels te krijgen.

Familieleden kunnen er eveneens mee te maken hebben en de oorzaak kan genetisch zijn, maar ook chemische deodorants en antitranspiratiemiddeltjes kunnen de huid donkerder maken of het kan komen door niet vaak genoeg het scheermesje te vervangen, waardoor de okselhaartjes niet goed verwijderd worden.

Wat ook de oorzaak is, een donker gekleurde huid onder de oksels vinden we onaantrekkelijk en tast je zelfbeeld aan, vooral tijdens de zomermaanden als we graag dat strapless topje aantrekken. Dit artikel geeft je enkele tips om op natuurlijke manier de huid van de oksels te verzorgen en lichter te maken.

Natuurlijk zijn er heel wat producten op de markt die beloven de huid onder de oksels lichter te maken en donkere vlekken te verwijderen. Je hoeft echter die dure spulletjes niet te kopen om goede resultaten te boeken.

Deze alternatieve, natuurlijke remedie is goedkoop en eenvoudig klaar te maken en maakt je huid lichter als je het met regelmaat toepast. Bovendien zal je zien dat ook de conditie van je huid erop vooruitgaat. Lees hieronder hoe je aan de slag kan om de okselhuid lichter te maken en gezond te houden.

Natuurlijke middelen voor lichtere oksels

Een scrub met citroen en suiker

Een natuurlijke peeling is de eerste stap naar het krijgen van een lichtere huid onder de oksels, zonder die donkere vlekken. Denk eraan citroen enkel ‘s nachts op de huid aan te brengen, omdat de hoge concentratie van citroenzuur verkleuring op de huid kan veroorzaken onder invloed van zonlicht.

Citroen is een krachtig, natuurlijk bleekmiddel, terwijl suiker helpt om al scrubbend de dode huidcellen te verwijderen. Wat je nodig hebt is een mix van citroensap en een eetlepel bruine of ongeraffineerde suiker.

 • Neem een halve kop citroensap, waar je de suiker door mengt.
 • Breng dit mengsel rechtstreeks aan op de huid en laat het ongeveer een kwartiertje inwerken.
 • Nadien goed naspoelen en de huid goed drogen.

Een huisgemaakte crème lichtere oksels

Honing

Met deze goedkope ingrediënten is het perfect mogelijk om zelf een blekende crème te maken die de okselhuid een tintje lichter zal maken en onaangename, donkere vlekken laat verdwijnen.

Maak de crème thuis klaar.

 • Mix in een kom een eetlepel honing met het sap van een citroen en twee eetlepels havermout.
 • Meng het tot een egale pasta, breng deze aan op de huid en laat de crème ongeveer tien minuutjes inwerken.

Citroensap om donkere vlekken onder de oksels lichter te maken

Een heel eenvoudige en goedkope methode is citroensap rechtstreeks op de huid aanbrengen nét voor het slapengaan. Citroen heeft een natuurlijk, samentrekkend effect, wat ervoor zorgt dat dode huidcellen worden verwijderd en de huid vanuit de diepte gereinigd wordt.

Om de huid van de oksels op deze manier te reinigen, breng je citroensap rechtstreeks op de huid aan. Laat het sap ongeveer een half uur inwerken voor het slapengaan.

Yoghurt en havermout om je huid natuurlijk te bleken

Havermout

Ook de combinatie van yoghurt en havermout heeft een heel krachtig effect en wordt voornamelijk aangeraden vanwege de blekende eigenschappen. De huid wordt na het aanbrengen merkbaar lichter en donkere vlekken onder de oksel verdwijnen. Dit komt doordat dode huidcellen met deze mix efficiënt afgestoten worden.

 • Mix een eetlepel natuurlijke, witte yoghurt met een theelepel gemalen haver.
 • Gebruik dit mengsel om met cirkelvormige bewegingen de huid onder de oksel te masseren.
 • Spoel nadien goed na met koud water.

Donkere vlekken onder de oksels verwijderen met kokosolie

Het regelmatig gebruiken van kokosolie kan donkere vlekken op de huid onder de oksels lichter maken. Kokosolie heeft een heerlijk aroma dat geurtjes neutraliseert.

De olie is bovendien rijk aan vitamine E en andere voedende bestanddelen, waardoor het uitstekende, natuurlijke vochtinbrenger is die de delicate okselhuid glad maakt en in goede conditie houdt.

Lichtere oksels met waterstofperoxide

Waterstofperoxide

Een andere bekende en goedkope manier om die vervelende vlekken onder de oksels aan te pakken is waterstofperoxide. Dit natuurlijke product is in staat elke vlek te verwijderen. Denk er echter aan vooraf op een klein stukje huid te testen op mogelijke, allergische reacties.

Let er eveneens op waterstofperoxide met een lage concentratie te gebruiken om geen irritatie aan de huid te veroorzaken. Past de huid zich goed aan, dan kan later eventueel overgeschakeld worden op een hogere concentratie van het product.

 • Breng de vloeistof aan op de te behandelen vlekken en laat die ongeveer een tiental minuten inwerken.
 • Goed naspoelen met koud water na de behandeling.

Appelazijn voor een zachte huid onder de oksels

Appelazijn bevat natuurlijke zuren die bacteriën verwijderen en ervoor zorgen dat ze zich niet op de huid kunnen vermenigvuldigen. Het is ook een uitstekend bleekmiddel en zorgt er ook voor dat lichaamsgeurtjes de kans niet krijgen zich te verspreiden.

De methode is heel eenvoudig klaar te maken en bovendien super goedkoop.

 • Meng gelijke delen water en appelazijn.
 • Gebruik een zacht, katoenen doekje om het mengsel op de huid aan te brengen.

Appelazijn onvermengd gebruiken kan ook, maar test vooraf op een stukje huid op mogelijke irritatie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.