Stinkende oksels vermijden met deze tips

Stinkende oksels, wie heeft er geen last van. Gelukkig zijn er manieren om hier goed van af te komen of het te vermijden.
Stinkende oksels vermijden met deze tips

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het eerste dat je moet weten is dat stinkende oksels niet steeds het gevolg zijn van een slechte hygiëne. Vaak heeft het namelijk te maken met de klieren of met hormonale factoren. De geur is echter wel hinderlijk voor de persoon zelf, alsook voor de mensen in zijn of haar directe omgeving.

Je moet echter weten dat je dit probleem op een natuurlijke manier kan behandelen door dagelijkse remedies die, beetje bij beetje, de hoeveelheid zweet verminderen. Je kan simpelweg ook stoppen met dingen te doen waarvan je niet wist dat ze geurtjes veroorzaken.

Daarom geven we je hieronder enkele algemene aanbevelingen om ongemakkelijke situaties met stinkende oksels te vermijden.

Was je oksels grondig

De oplossing is logisch, maar toch blijven vele mensen zweten en stinken ook al wassen ze hun oksels. Het is echter belangrijk je oksel goed te scrubben met zeep.

Sommige zepen hebben een zeer sterke geur, die je sneller zal doen zweten, in plaats van je beter te doen ruiken. Probeer dus zoveel mogelijk natuurlijke zeep te gebruiken.

Zorg dat er geen resten achter blijven

Het is belangrijk je oksels goed te wassen om alle resten van zeep en de deodorant van de vorige dag te verwijderen. Deze kunnen namelijk schimmels en bacteriën veroorzaken.

Je kan een natuurlijke remedie maken die garandeert dat je oksels schoon en geurloos blijven: meng alcohol en azijn en breng het met een doek op de oksel aan na het baden. Doe dit ‘s avonds voor een nog beter effect.

Gebruik baking soda

Baking soda om stinkende oksels te vermijden

Baking soda kan gebruikt worden om lichaamsgeuren in het algemeen tegen te gaan. Was je oksels goed wanneer je een lichte geur gewaar wordt en breng vervolgens een beetje baking soda aan met een wattenstaafje. Als dit je niet stoort kan je het laten zitten.

Een andere effectieve toepassing is het mengen van een lepel baking soda met citroensap en dit aan te brengen na het baden. Dit is een bekende techniek om lichaamsgeurtjes te controleren.

In het geval van een overmatige lichaamsgeur

Als je last hebt van een overmatige lichaamsgeur, kan je een mengsel van tijm en rozemarijn maken en dit onder de oksels aanbrengen. Dit helpt tegen hyperhidrose – chronisch zweten -, dat persoonlijke relaties en het dagelijkse leven in het algemeen kan beïnvloeden.

Ook aloëvera kan helpen overmatig zweten onder controle te houden. Breng gewoon wat gel aan die je in de plant vindt. Doe dit ‘s avonds voor een nog beter effect. Tomaat kan zweten ook helpen verminderen. Breng hiervoor een geprakte tomaat aan onder de oksel en laat het daar enkele minuten inwerken.

Wanneer je kleding kiest…

Kies goede kleding om stinkende oksels te vermijden

Iets wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat bepaalde stoffen, kleuren of materialen je overmatig kunnen doen zweten en/of je een slechte geur kunnen geven.

Als je al gevoelig bent voor stinkende oksels, dan vermijd je bijvoorbeeld liever strakke kledingstukken, aangezien deze niet voldoende verluchting toelaten. Zoek naar natuurlijke of synthetische stoffen en draag de juiste kleur. Zwart zal je wel doen afslanken, maar zal je wel meer doen zweten.

Eet gezond

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar ook je eten heeft effect op de geur van je oksels. Je zweet zal bijvoorbeeld veel intenser ruiken als je veel ui, knoflook, koffie of alcohol eet of drinkt.

Fruit en groenten zullen de geurtjes dan weer verminderen. Hetzelfde geldt voor sigaretten. Deze maken de huid kapot, waardoor meer geurtjes verspreid zullen worden.

Scheer je oksels

Het haar onder je oksels kan ook een oorzaak zijn voor slechte geurtjes. Haren zijn namelijk een ideale broeihaard voor schimmels en bacterie, die de stinkende geur veroorzaken.

Gebruik anti-transpirant in plaats van deodorant

Anti-transpirant gebruiken tegen stinkende oksels

Deodoranten zullen enkel lichaamsgeurtjes bedekken. Ze gaan op geen enkele manier het overmatige zweten tegen. Anti-transpiranten zullen naast het verbeteren van de geur onder de oksels ook overmatig zweten tegen gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.