Kun je galstenen op een natuurlijke manier bestrijden?

Galstenen zijn harde afzettingen die zich als gevolg van cholesterolophoping of overmatig bilirubine in de galblaas vormen. Lees dit artikel om erachter te komen hoe je ze op een natuurlijke manier kunt bestrijden!
Kun je galstenen op een natuurlijke manier bestrijden?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Galstenen zijn harde afzettingen die zich in de galblaas vormen. De galblaas is een klein orgaan dat zich onder de lever bevindt, net in de rechterbovenhoek van de buik. Vandaag stellen we de vraag: zijn er manieren om galstenen op een natuurlijke manier te bestrijden?

De behandeling van deze aandoening varieert afhankelijk van de oorzaak en ernst. Het is daarom belangrijk dat je voor een juiste diagnose je arts raadpleegt voordat je probeert om het met natuurlijke middelen onder controle te krijgen.

Als het een mild geval is, dan kunnen natuurlijke remedies werken. Blijf dit artikel lezen om enkele natuurlijke behandelingsopties tegen galstenen te ontdekken.

Hoe galstenen op natuurlijke manier te bestrijden: 5 alternatieven

Natuurlijke remedies om galstenen te bestrijden hebben verschillende doelen. Ten eerste helpen ze pijn, misselijkheid en andere symptomen van deze aandoening te verminderen. Ze helpen ook bij het oplossen van de stenen, waardoor ze gemakkelijker verwijderd kunnen worden.

Onthoud dat galstenen meestal door een overmatige ophoping van cholesterol of bilirubine worden gevormd. In beide gevallen vormen ze harde afzettingen die de galwegen kunnen verstoppen, waardoor de juiste galstroom wordt verhinderd.

Hoewel de medische behandeling op het gebruik van bepaalde medicijnen en het veranderen van je dieet is gebaseerd, heb je misschien ook een operatie nodig. Daarnaast worden ook natuurlijke producten van oudsher gebruikt om galstenen te bestrijden. Ben je er klaar voor om ze te proberen? Let op!

Misschien ook interessant om te lezen:
Zes voedingsmiddelen die galstenen bestrijden

1. Mariadistel

Paarse bloem

Om de behandeling van galstenen te ondersteunen, kun je van de eigenschappen van mariadistel profiteren. Raadpleeg echter je arts voordat je het gebruikt. Mariadistel (Silybum marianum) kan galstenen en andere leveraandoeningen helpen bestrijden.

Dit wordt aan het gehalte aan flavonolignanen toegeschreven, beter bekend als silymarine, waarvan de effecten het onderwerp van verschillende onderzoeken zijn geweest (Engelse link) vanwege de farmacologische toepassingen ervan.

Hoe te gebruiken

  • Je kunt de extracten van deze plant als thee of als supplement gebruiken. In het eerste geval kun je maximaal 2 kopjes per dag drinken. In het geval van supplementen, moet je de dosering volgen die op het productetiket wordt voorgesteld.

Let op: deze remedie wordt niet aanbevolen bij een hoge bloeddruk, diabetes, zwangerschap en borstvoeding. Vermijd ook overmatig gebruik, omdat het een laxerend effect heeft. Je moet in ieder geval vooraf een arts raadplegen, vooral als je dit gebruikt om leveraandoeningen te behandelen.

2. Appelsap

Tot op heden zijn er geen sluitende wetenschappelijke studies over de werkzaamheid van appelsap bij de behandeling van galstenen. Toch suggereert anekdotisch bewijs (Engelse link) dat het aan het overwinnen van deze aandoening kan bijdragen.

Hoe te gebruiken

  • Om galstenen te bestrijden, raden we je aan om een week lang een liter appelsap per dag te consumeren.

3. Kurkuma

Kurkumawortel en poeder

Het consumeren van kurkuma helpt om een optimale galstroom te behouden. Het is daarom een goede aanvulling om galstenen te voorkomen en te behandelen. Mensen gebruiken kurkuma al honderden jaren als remedie tegen galstenen.

Vanwege zijn choleretische en galdrijvende-eigenschappen helpt het om de galblaasfuncties te stimuleren en deze te ledigen. Het helpt ook om een goede galstroom te behouden, waardoor het zich niet in de galwegen ophoopt.

Hoe te gebruiken

  • Aangezien het een zeer veelzijdige specerij is, kun je het aan smoothies, sappen of soepen toevoegen.
  • Je kunt er ook thee of een infusie van maken (twee keer per dag drinken).
  • Tot slot kun je kurkuma-supplementen kopen.

4. Perensap

Door de aanzienlijke bijdrage van pectine, een soort in water oplosbare vezels, kan perensap helpen voorkomen dat er galstenen ontstaan. Het helpt ook om de cholesterolconcentraties te verlagen, wat bij het oplossen van galstenen helpt.

Hoe te gebruiken

  • Schenk eerst een half glas natuurlijk perensap in.
  • Meng het vervolgens met een gelijke hoeveelheid warm water.
  • In het ideale geval drink je 2 of 3 glazen per dag, gedurende minimaal twee maanden.

5. Munt om galstenen te bestrijden

Munt om galstenen op een natuurlijke manier te bestrijden

Bioactieve stoffen in muntblaadjes, zoals terpeen, kunnen galstenen helpen bestrijden. De natuurlijke oliën die de plant in zijn bladeren concentreert, helpen de stroom van galsappen te stimuleren en voorkomen dat deze worden vastgehouden.

Hoe te gebruiken

  • Je kunt een muntthee of -infusie maken en deze 2 of 3 keer per dag drinken.
  • In dit specifieke geval zou je de remedie in het ideale geval elke dag moeten drinken, gedurende 2 of 3 maanden.

Heb je symptomen van galstenen? Aarzel dan niet om je arts te raadplegen. Hoewel het in eerste instantie misschien niet ernstig lijkt, is het belangrijk om een snelle diagnose en behandeling te krijgen om andere complicaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.