Zes voedingsmiddelen die galstenen bestrijden

Zowel voor het bestrijden van galstenen als voor het voorkomen dat ze ontstaan, is het essentieel dat we voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels opnemen in onze voeding.
Zes voedingsmiddelen die galstenen bestrijden
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heeft je arts je verteld dat je last heeft van galstenen en dat je je dieet moet aanpassen? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die galstenen bestrijden, wist je dat?

Blijf vooral rustig, want dit medische probleem is geen ernstige ziekte.

Meestal raadt je arts je een dieet aan of stelt hij je voor een bezoek te brengen aan een voedingsdeskundige om je uit te leggen wat je voedingsbehoeften zijn.

Als dit niet het geval is, of als de informatie die je hebt gekregen onvolledig was, zullen we je vertellen wat die voedingsmiddelen zijn die galstenen bestrijden. Neem ze regelmatig op in je dieet en vergeet niet om je vetconsumptie te verminderen.

Wat zijn galstenen?

Galstenen zijn kleine formaties die ontstaan door de overmatige ophoping van de gal in de galblaas.

Gal helpt om de vetten die we eten te verwerken. Als je dieet rijk is aan ongezonde vetten, is het mogelijk dat je op ieder moment last kunt krijgen van dit probleem.

Wat zijn de voedingsmiddelen die galstenen bestrijden?

1. Volkoren granen

Volkoren granen

Een vezelrijk dieet helpt bij het elimineren van vetten en het verminderen van galstenen.

Het is noodzakelijk om ten minste een portie volkoren granen per dag te consumeren. Wanneer zij door de darm gaan, vangen de vezels het teveel aan galsappen die zijn vrijgegeven en verwijdert deze.

Op deze manier worden ze niet opnieuw opgenomen in het lichaam en blijft de galblaas leeg.

De voedingsmiddelen die je moet consumeren zijn onder andere:

 • Tarwezemelen
 • Zilvervlies rijst
 • Haver

2. Boekweit

Daarnaast helpt het eten van boekweit ook om het ontstaan van galstenen te verminderen. Bovendien houdt het je lichaamsvetgehalte laag, omdat het rijk is aan onoplosbare vezels.

Boekweit voorziet ons van vitamine B en E en is een uitstekende bron van mineralen. Als je een van die mensen bent die echt van brood houdt, is een geweldige optie om gewoon brood te vervangen door brood gemaakt van boekweit.

3. Citrusvruchten

Citrusvruchten

Citrusvruchten hebben eigenschappen die galuitdrijving stimuleren en galstenen bestrijden. Daarom moeten ze worden opgenomen in je dagelijkse voeding.

Ook citrusvruchtensappen bevatten pectine. Dit is een andere stof die nodig is voor het verwijderen van galstenen.

Wanneer je echter nadenkt over hoe je deze vruchten wilt toevoegen aan je dieet, is het belangrijk dat je sappen vermijdt, vooral de commerciële.

 • De beste optie is om de hele vrucht te eten. Op deze manier kun je alle vezels en voedingsstoffen opnemen die in de vrucht en pulp zitten.
 • Wanneer je alleen het sap drinkt, loop je het risico op glucosepieken die andere gebieden van je gezondheid kunnen beïnvloeden.

4. Voedingsmiddelen rijk aan lecithinen

Er bevinden zich componenten in gal zoals lecithine of fosfolipiden die belast zijn met het voorkomen van het vormen van galstenen. Wanneer dit onderdeel niet in de juiste hoeveelheden wordt gevonden, ontstaan er galstenen.

Door voedsel te consumeren dat dit bestanddeel bevat, help je de grootte en het risico van de vorming van deze stenen te verminderen.

Onder het voedsel dat lecithine bevat zijn:

 • Noten
 • Soja
 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Erwten

Wij raden je aan deze voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding op te nemen. Vergeet niet om je porties in de gaten te houden, omdat deze voedingsmiddelen rijk zijn aan koolhydraten en zo gewichtstoename kunnen veroorzaken.

5. Artisjokken

Artisjok

Artisjokken zijn een van de andere voedingsmiddelen die galstenen bestrijden. Het verbetert immers de levergezondheid en de gezondheid van de galblaas dankzij het hoge gehalte aan cynarine.

Cynarine is een stof die bijdraagt aan de galstimulatie en het functioneren van de lever verbetert.

We begrijpen dat het voor sommige mensen niet gebruikelijk is om artisjokken in hun dieet op te nemen. Als jij een van deze mensen bent, is het misschien een goed moment om nieuwe recepten te leren.

In het geval dat je liever iets simpeler wilt, kies je voor het drinken van het volgende artisjokwater:

Ingrediënten

 • 1 kleine artisjok
 • 1 liter water

Bereiding

 • Was en desinfecteer de artisjok goed.
 • Doe koud water en de fijngehakte artisjok daarna in een bak.
 • Laat het ‘s nachts trekken.
 • Zeef het water de volgende dag en drink het gedurende de dag.

6. Druiven en bosbessen

Druiven en de bosbessen zijn rijk aan resveratrol, een component met een hoge antioxidante index die de schade bestrijdt het de schade die de galblaas kan hebben opgelopen door galstenen.

Als je al een behandeling ondergaat om dit probleem aan te pakken, zal de resveratrol je helpen met het herstel.

 • Het beste om te doen is een half kopje druiven of verse bosbessen per dag eten.
 • Als je deze vruchten niet bij de hand hebt, kun je kiezen voor een half kopje bosbessensap of een glas rode wijn.

Hoe voorkom je de ophoping van galstenen?

Als je al galstenen hebt, zal je arts je zeker enkele instructies geven om het probleem te bestrijden en het snel achter je te laten.

In het geval dat de dokter je heeft verteld dat de galstenen zich onlangs hebben gevormd, is het belangrijk dat je het volgende doet:

 • Sla geen maaltijden over.
 • Vermijd gewichtstoename.
 • Verminder de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ongezonde vetten.

Vergeet ook niet de instructies te volgen die je arts je heeft gegeven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.