Kolanoot: teelt, eigenschappen en verzorging

Een moeilijke plant om te kweken, maar met interessante kenmerken en eigenschappen. Ontdek alles wat je moet weten over de Cola acuminata en zijn vruchten.
Kolanoot: teelt, eigenschappen en verzorging

Laatste update: 14 juni, 2023

De kolanoot komt oorspronkelijk uit Afrika en velen beschouwen hem als exotisch, zowel vanwege zijn oorsprong als zijn eigenschappen. De boom heet Cola acuminate, en de vrucht kan roodachtig of wit van binnen zijn.

De naam klinkt misschien bekend. Misschien komt het door het beroemde Coca-Cola drankje?

Ja, deze noot maakt deel uit van het oorspronkelijke recept van de frisdrank en wordt gebruikt om cafeïne toe te voegen. We vertellen je er hier alles over.

Wat is de kolanoot?

De kola noot is een boom die inheems is in tropisch Afrika; zijn bloemen zijn wit, met grote vruchten van een intens groene kleur. De vrucht heeft een hoog gehalte aan cafeïne en theobromine, dezelfde die je vindt in koffie, thee en chocolade.

De zaden worden beschouwd als stimulerende middelen. Dit zijn echter niet de enige voordelen van de boom die uit de Malvaceae-familie komt. Dankzij de flexibiliteit en sterkte van zijn hout wordt hij gebruikt voor de bouw.

Er zijn verschillende variëteiten van deze plant. Bovendien heeft hij vochtige en zeer vruchtbare grond nodig om te groeien, dus hij moet het hele jaar door op een vochtige plaats staan.

Kolanoot: kenmerken en eigenschappen

Koffiebonen
Ook al is het geen koffie, deze plant bevat cafeïne en oefent bij consumptie stimulerende effecten uit.

Enkele van de redenen waarom deze noot zo gewild is, liggen in zijn stimulerende eigenschappen. Hij heeft een hoog cafeïnegehalte (iets meer dan koffie), en wordt gebruikt voor het maken van frisdranken.

Naast deze eigenschap lijkt de farmacologie er ook belangstelling voor te hebben, want er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat hij tannines bevat, en antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen heeft.

De traditionele geneeskunde beschouwt het ook als diuretisch en spijsverteringsbevorderend, wat wordt waargenomen in een onderzoek (Engelse link) op knaagdieren door het Internationaal Tijdschrift voor Fysiologie, Pathofysiologie en Farmacologie.

Onder de werkzame bestanddelen (Engelse link) zijn de volgende:

  • Alkaloïde basen. Cafeïne, theobromine en theofylline.
  • Tannines. Catechol, epicatechine, flobaphenen en kaliumzouten.

Huidig teeltgebied

De grootste teelt vindt plaats in Afrika. Om precies te zijn in equatoriaal Afrika (Zambia, Angola, Tsjaad). In feite komt 70% van de export van kola noot uit Nigeria.

Maar hij is ook aangeplant in landen met een vergelijkbaar klimaat, in andere tropische gebieden zoals het Caribisch gebied of Brazilië. Daar blijft de luchtvochtigheid constant. Dus ook al is het een inheemse vrucht van Afrika, hij kan in verschillende landen worden gekweekt.

Lees ook dit interessante artikel:
6 soorten noten die je energie geven

Algemene tips voor het kweken van de kolanoot

Kolanoten
De vruchten van de kolaboom lijken op stenen of noten.

De kolanoot is zeer veeleisend, en vereist specifieke omstandigheden om gezond en sterk te groeien. Het is echter mogelijk om zijn ideale omgeving na te bootsen. We leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Klimaat

Een tropisch klimaat is een eerste vereiste. De gemiddelde temperatuur gedurende het hele jaar moet variëren van 22 tot 28 graden Celsius (71 tot 82 Fahrenheit), met perioden van voortdurende regen en een relatieve vochtigheid van meer dan 80%.

De plant kan groeien op plaatsen met halfschaduw, in direct zonlicht of in beboste gebieden. Wat wel constant moet zijn is een vochtig klimaat.

Grondsoort

De belangrijkste voorwaarde is dat de grond het vermogen moet hebben om het vocht en de voedingsstoffen die de plant nodig heeft vast te houden. Bovendien moet hij veel organische stof bevatten, licht zuur zijn en een kleiige structuur hebben.

Ondanks de perfecte omstandigheden voor de boom is het meestal een langzaam groeiende boom. Het kan ongeveer 5 jaar duren voordat hij zijn eerste vruchten draagt en dan is hij volwassen.

Door zaad

Zaad is een goede optie omdat het een hoog kiempercentage biedt. Gelukkig is het geen ingewikkelde procedure. Als je de plant via deze methode wilt vermeerderen, zorg er dan voor dat je hem in een pot met turfsubstraat plant, en houd hem vochtig en warm.

De plant ontkiemt meestal tussen 15 en 21 dagen. Als de zaailingen uitkomen, moet je ze vochtig blijven houden en op een halfschaduwrijke plaats zetten. Je kunt hem pas verplanten als hij meer dan 30 centimeter gegroeid is

Waar kun je de kolanoot krijgen?

Je kunt het in elke supermarkt of kwekerij vragen. Als je hem niet kunt vinden, kun je hem online te koop vinden. Deze vrucht kan op verschillende manieren geconsumeerd worden; in drankjes of gebak zijn de meest voorkomende manieren.

Zo, je hebt alle informatie die je nodig hebt! Waar wacht je nog op om thuis te beginnen met het kweken van de kolanoot?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dah-Nouvlessounon, D., Adoukonou-Sagbadja, H., Diarrassouba, N., Sina, H., Adjanohoun, A., Inoussa, M., Akakpo, D., Gbenou, J. D., Kotchoni, S. O., Dicko, M. H., & Baba-Moussa, L. (2015). Phytochemical Analysis and Biological Activities of Cola nitida Bark. Biochemistry research international2015, 493879. https://doi.org/10.1155/2015/493879
  • Adeosun, O. I., Olaniyi, K. S., Amusa, O. A., Jimoh, G. Z., & Oniyide, A. A. (2017). Methanolic extract of Cola nitida elicits dose-dependent diuretic, natriuretic and kaliuretic activities without causing electrolyte impairment, hepatotoxicity and nephrotoxicity in rats. International journal of physiology, pathophysiology and pharmacology, 9(6), 231–239.
  • Erukainure, O. L., Oyebode, O. A., Sokhela, M. K., Koorbanally, N. A., & Islam, M. S. (2017). Caffeine – rich infusion from Cola nitida (kola nut) inhibits major carbohydrate catabolic enzymes; abates redox imbalance; and modulates oxidative dysregulated metabolic pathways and metabolites in Fe2+-induced hepatic toxicity. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie96, 1065–1074. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.11.120

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.